FSANP: Birchall și Teodorovici nu-și onorează angajamentele privind bugetul penitenciarelor

FSANP: Birchall și Teodorovici nu-și onorează angajamentele privind bugetul penitenciarelor
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) avertizează, joi, că ministrul Justiției Ana Birchall și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici nu respectă angajamentele luate privind bugetele penutenciarelor.

„Discuțiile de la Palatul Victoria s-au finalizat cu acordul încheiat între reprezentanții Guvernului României și cei ai sindicatelor (din penitenciare) privind plata drepturilor de natură salariala și de asistență socială a personalului din sistemul penitenciar în sumă totală de 80,9 milioane lei, în cadrul unui calendar de plăți agreat de comun acord. – Ana Birchall, Ministerul Justiției, 22 mai 2019. Nu am solicitat majorări salariale, ci plata unor datorii pentru muncă prestată”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Sindicaliștii arată însă că prin OUG 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, avizat de către Ana Birchall, se suplimentează bugetul sistemului penitenciar cu doar 30,8 milioane lei, sumă insuficientă pentru a acoperi plata drepturilor salariale restante și suspendate.

„Mai grav, pentru a acoperi o parte din acest deficit, până la sfârșitul anului, Ministerul Justiției urmează să deturneze din sumele planificate pentru investiții în penitenciare și pentru finanțarea penitenciarelor spital. Continuă, astfel, o politică dezastruoasă de subfinanțare cronică a sistemului penitenciar și de subminare a procesului de modernizare și îmbunătățire a condițiilor din penitenciare, dar și de acumulare a unor datorii la plata drespturilor salariale față de angajații din penitenciare. Un exemplu, plata orelor suplimentare nerecuperate este suspendată din lipsă de alocații bugetare începând cu ianuarie 2019, în condițiile în care problema datoriei istorice de peste 1 milion de ore suplimentare încă nu a fost rezolvată”, potrivit sursei citate.

Așadar, conchid sindicaliștii, având în vedere că angajările în sistemul, cele care ar ajuta la diminuarea numărul de ore suplimentare cauzate de lipsa de personal, rămân în continuare blocate după adoptarea noului Statut, trei luni mai târziu de la momentul acordului dintre Guvern și sindicatele din penitenciare, nu a fost respectat niciunul dintre angajamentele asumate de către Ana Birchall și Eugen Teodorovici în calitate de miniștri în Guvernul României.

Inchide