Germania introduce taxa de drum pentru străini. Cât vor plăti șoferii să meargă pe autostradă

Redactor:
Clarice Dinu
Germania introduce taxa de drum pentru străini. Cât vor plăti șoferii să meargă pe autostradă
Parlamentul german a adoptat vineri controversatul proiect de lege privind taxa de autostradă pentru străini care ar urma să se aplice începând cu 2019. Astăzi actul normativ a trecut de Bundesrat, camera superioară, după ce săptămâna trecută fusese aprobată de Bundestag.

Nivelul  maxim al taxei va fi de 130 de euro pe an și va fi aplicabilă pentru autostrăzi și drumuri naționale. Valoarea acestei vignete depinde de vârsta vehiculului, capacitatea motorului și anumite criterii de mediu. 

Pentru că o taxă de drum aplicabilă doar șoferilor străini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativă este cea a unei vignete plătite de toți utilizatorii drumurilor.  
Însă, pentru a se asigura că șoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti nouă taxă, toți proprietarii germani de vehicule beneficia de o deducere echivalentă a taxei pe autovehicul.

Legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte, prețurile variind fiind cuprinse 2,50 și 25 de euro pentru 10 zile, în funcție de cât de poluant este automobilul, și între 7 și 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni.

Inchide