Marcel Boloș: ”Măsura aceasta a plafoanelor lunare dă posibilitatea implementării şi folosirii cu chibzuinţă a banilor”

Marcel Boloș: ”Măsura aceasta a plafoanelor lunare dă posibilitatea implementării şi folosirii cu chibzuinţă a banilor”
Marcel Boloș - Foto: Facebook
Publicat: 14/04/2023, 15:32
Actualizat: 14/04/2023, 15:33

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a explicat că cei de la Comisia Europeană au o politică de deficit bugetar destul de restrictivă, întrebat fiind cum va fi aplicată măsura unei limite lunare de cheltuieli la fiecare minister în parte pentru a reduce cheltuielile la bugetul de stat.

„Comisia Europeană urmăreşte o politică de deficit bugetar destul de restrictivă şi trecerea aceasta de la un deficit la 4,4% din PIB la un deficit de 3% din PIB nu se poate realiza dintr-o dată şi măsura aceasta a plafoanelor lunare dă posibilitatea implementării folosirii cu chibzuinţă a banilor”, a afirmat Marcel Boloş, vineri la Antena 3, confrom news.ro.

Acesta a mai precizat că în momentul de faţă, „la valoarea contractelor de finanţare pe care le avem încheiate şi la valoarea contractelor de lucrări încheiate noi nu ne putem permite să nu atragem bani europeni”.

„Am şi spus de fiecare dată că sarcina mea ca ministru este ca în România să ajungă până la ultimul cent din banii europeni, fiindcă este şansa noastră de a ne dezvolta pe termen lung şi de aceea noi banii din PNRR sunt acordaţi condiţionat de cele patru reforme pe care le avem – reforma pensiilor speciale, reforma pensiilor, reforma corporaţiilor de stat şi guvernanţei şi mai avem desigur reforma salarizării bugetarilor. Deci toate acestea sunt reforme serioase care duc, converg spre ceea ce spunea domnul premier referitor la folosirea chibzuită a banilor. Vă daţi seama că deciziile sunt la nivel de coaliţie şi nu sunt chestiuni uşoare pentru ceea ce înseamnă implementarea PNRR, dar nici pentru coaliţia de guvernare fiindcă au o componentă de costuri sociale care trebuie asumată de membrii coaliţiei. Eu sunt convins că se va găsi calea cea mai bună de implementare a reformelor”, a adăugat Boloş.

Afirmațiile lui Boloș vin în conmtextul în care, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că toate ministerele au transmis planurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi că la urmatoarea şedintă va fi analizat pachetul de reduceri solicitat de premierul Ciucă.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul săptămânii, că a solicitat fiecărui ordonator de credite să reducă cheltuielile din cauza deficitului bugetar de 1,4 la sută la finalul primului trimestru al acestui an, dar că nu se pune problema de concedieri masive sau reduceri de salarii.

Şeful Executivului a mai spus că le-a cerut miniştrilor ca, până miercuri, să vină să îi prezinte o situaţie cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile şi că cere instituţiilor să îşi facă datoria şi să ajungă să realizeze o colectare aşa cum este planificată.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi la Constanţa, că este de mult timp în administraţie şi a văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândit.

„Să nu vă aşteptaţi să salut tăieri care se fac din pix, din biroul unui ministru”, a mai spus preşedintele şi a adăugat că le-a transmis celor din coaliţie că îşi doreşte un plan judicios, făcut cu cap, adică tăiem de acolo de unde se poate tăia fără a pune ceva în dificultate.

Şeful statului a mai spus că cei de la Finanţe, dacă au supraevaluat bugetul, acum nu au decât să găsească metode smart pentru a aduce bugetul în limite realizabile.

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, marţi, că măsurile avute în vedere de coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei. El a reiterat faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții...
O mai știi pe Sexy-Brăileanca?! A ajuns de nerecunoscut. Din ce face bani acum
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Cum arată apartamentele de 40 de milioane de dolari ale lui Bashar al-Assad de la...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri despre planul pe care Honorius Prigoană l-a pus la cale pentru a...
Mănânci salată de icre din supermarketurile românești? Ireal din ce sunt făcute, de fapt, potrivit...
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Călin Georgescu a fost deconspirat. Adevărul a ieșit la lumină: Nu ăsta e păcatul lui...
Plăcinte de post. Pot fi umplute cu ciuperci, varză sau gem
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Apneea în somn ar putea fi tratată cu ajutorul unui microcip