Mare surpriză la recepția de Ziua Americii: cu cine a venit Vasile Blaga la Ambasadă

Mare surpriză la recepția de Ziua Americii: cu cine a venit Vasile Blaga la Ambasadă
Publicat: 03/07/2015, 00:39

„Avem multe de sărbătorit anul acesta: 135 de ani de relații diplomatice între Statele Unite și România, 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și 150 de ani de la sfârșitul Războiului Civil din SUA. Fiecare dintre acestea are propria semnificație istorică și ne bucurăm că vă aflați alături de noi pentru a le sărbători. În urmă cu 239 de ani, în 1776, fondatorii țării noastre au adoptat Declarația de Independență, creând o națiune întemeiată pe egalitate și libertate. În această seară, cinstim această tradiție a libertății americane, de care suntem mândri, și personalitățile excepționale pe care aceasta le-a format”, și-a început discursul însărcinatul cu afaceri al SUA la București, Dean Thompson.

Pentru a ilustra această tradiție, Ambasada SUA a ales drept temă a petrecerii de anul acesta sintagma „Să triumfe libertatea” din cântecul „America”, sintagmă menționată de Martin Luther King Jr. în faimosul său discurs „I have a dream”, în care a cerut egalitate universală. Totodată, deasupra scenei au fost amplasate portretele unor personalități americane – George Washington, Abraham Lincoln, Mark Twain, Amelia Eaarhart, Franklin Delano Roosevelt, Martin Luther King Jr. etc. – care sunt „personificarea libertății de care ne-am bucurat noi în SUA, și pe care am încercat să o răspândim de la fondarea națiunii noastre”, după cum a explicat Thompson.

De altfel, și președintele Klaus Iohannis și-a încheiat discursul cu un citat din Martin Luther King: „The time is always right to do what is right” ( (Întotdeauna este timpul potrivit pentru a face ceea ce este potrivit).

Cum în 2015 se împlinesc 25 de ani de la adoptarea în SUA a Legii persoanelor cu dizabilități, Dean Thompson a reamintit faptul că președintele Franklin Delano Roosevelt a condus SUA în perioada celui de-al Doilea Război Mondial dintr-o scaun cu rotile. „În onoarea acestui eveniment istoric, ni s-a părut potrivit să evidențiem unul dintre marii noștri președinți care a fost țintuit într-un fotoliu rulant pe toată durata mandatelor sale de președinte, demonstrând că nu forța trupului, ci tăria caracterului ne dă avânt”, le-a spus diplomatul SUA celor invitați.

Între 4.000 și 5.000 de persoane au participat la recepția organizată pe peluza Ambasadei. Pentru prima dată din 2008 a fost prezent și președintele României.

Klaus Iohannis a venit singur și a plecat la scurt timp după discurs.

„Există în istoria omenirii documente care i-au marcat evoluția. Există declarații care au făcut mai mult decât să consfințească stări de fapt, care au modelat viitorul prin forța cuvintelor, care au mișcat națiuni și au inspirat generații întregi. Declarația de Independență a Statelor Unite este un asemenea document, un reper peste secole pentru toți cei care credem cu tărie că oamenii au fost născuți egali, cu drepturi inalienabile, precum dreptul la viață, la libertate și la a-și căuta propria fericire. O națiune clădită pe aceste convingeri este o națiune care își face o misiune din apărarea libertăților și a democrației. Primiți încă o dată respectul și aprecierea noastră pentru contribuția pe care națiunea americană o are în lume în promovarea acestor principii”, a spus șeful statului, amintind că se împlinesc 239 de ani de la Declarația de Independență a SUA.

Ceremonia oficială a început cu marșul infanteriștilor americani, urmat de intonarea imnului României, interpretat de Fanfara Forțelor Armate Române, și a imnului SUA, interpretat de Paula Seling.

Atracția serii, filmată de invitați cu telefoanele mobile, a fost zborul demonstrativ al „Iacarilor Acrobați”, singura echipă de acrobație aeriană din România care își susține activitatea din fonduri proprii și cu ajutorul sponsorilor.

O altă atracție a fost reprezentată de mașinile americane de epocă expuse pe perioada recepției.

Premierul interimar, Gabriel Oprea, a sosit la recepție împreună cu Vasile Blaga, copreședintele PNL, cei doi discutând mai mult timp.

De asemenea, Gabriel Oprea s-a îmbrățisat cu proaspătul șef al SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu.

La recepție au mai participat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, șeful SRI, Eduard Hellvig, și adjunctul său, generalul Florian Coldea, copreședintele PNL Alina Gorghiu, președintele interimar al PSD, Rovana Plumb, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, numeroși miniștri și ambasadori, precum și fostul președinte Emil Constantinescu.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?