Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: BAC-UL PROFESIONAL va fi adoptat prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, dacă votul din Senat va întârzia

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu: BAC-UL PROFESIONAL va fi adoptat prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ, dacă votul din Senat va întârzia
Publicat: 14/09/2012, 21:37
Actualizat: 23/10/2014, 05:07

Bacul profesional ar trebui să primească verdictul luni, 17 septembrie, în plenul Senatului, aceasta fiind a treia ședința în care se încearcă votul final. Astfel, elevii în an terminal vor putea opta între bacalaureatul normal și cel profesional chiar din anul școlar 2012-2013. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că examenul de maturitate de tip profesional va deveni realitate, chiar dacă votul în Senat va întârzia.

„Luni merg din nou în Senat pentru votul final. Dar chiar dacă se va întârzia la vot, vom da ordonanță de urgență pentru introducerea bacalaureatului profesional”, a declarat pentru gândul Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat că metodologia pentru bacalaureatul profesional va fi adoptată după ce legea va trece de Senat sau după ce Guvernul va adopta ordonanța de urgență.

Noțiunea de bacalaureat profesional a apărut prima dată în 2012, când fostul ministru interimar al Educației, Liviu Pop, a luat în calcul propunerea sindicatelor ca elevii să dea un examen diferențiat la terminarea liceului. Motivul? „Forma actuală nu mai este adaptată la situația din învățământ”. După rezultatele de la prima sesiune de bacalaureat din luna iulie, ideea schimbării examenului de bacalaureat a fost preluată de actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care a fost nemulțumită de procentul de promovare de 44%.

Decizia privind schimbarea examenului de maturitate a fost luată la 1 septembrie, după cea de-a doua sesiune de bacalaureat când procentul de promovare a fost puțin peste 24%. Ecaterina Andronescu a prezentat în ședința de Guvern de la 1 septembrie o ordonanță prin care introducea Bac-ul profesional, iar în aceeiași zi a amânat și începerea anului școlar.

Ce spun parlamentarii despre bacalaureatul profesional

Ordonanța se află în prezent la Senat și va fi discutată de către parlamentari luni, pe 17, când începe noul an școlar. Parlamentarii contactați de gândul susțin că nu e nicio problemă cu adoptarea unui nou tip de examen chiar în ziua când începe anul școlar.

Senatorul PDL Gheorghe David a declarat, contactat de gândul, că, în opinia lui, BAC-ul nu se modifică. „Bacalaureatul nu se modifică, el rămâne ca și până acum, doar se adaugă varianta profesională. Nu ar afecta, legal vorbind, pe cei care vor da examenul în iunie 2013″, a spus acesta, adăugând că, totuși, nu crede ca este o soluție tocmai bună. „Calitatea elevilor va fi afectată, ei se vor mulțumi cu mai puțin, nu-i va motiva să învețe mai mult, nu le va ridica ștacheta. Dar dă bine pe foaia angajatorului o diplomă în plus”, a mai spus David.

Senatorul PSD Petru FIlip a spus că în condițiile în care sistemul de învățământ este la pământ, orice modificare în bine, chiar dacă nu este perfectă, trebuie făcută cât mai repede posibil.

„Nu este o cea mai bună soluție, dar este mai bună decât ce avem acum. Realitatea o cere. O lege așa importantă trebuie dată repede, este o soluție care rezolvă o problemă temporară, dar care se vrea o rezolvare pe termen lung a unei realități”, a spus Filip, contactat de gândul.

Cu toate acestea, senatorul PSD a recunoscut că problema la sistemul educației din România nu este la modalitatea în care se dă examenul de bacalaureat, ci rădăcinile sunt mult mai adânci, tinerii nemaifiind motivați să învețe sau să muncească. „Vrem, nu vrem, trebuie să acceptăm că avem o problemă foarte gravă cu două generații de copii, care nu au reușit să promoveze bacalaureatul, întregul sistem de învățământ e bolnav. Cine e de vină? Ei? Profesorii? Sistemul? Problema nu e diploma pe care o obțin ei, că nu hârtia este importantă, ci cunoștințele. Acum e o situație critică pe care trebuie să o acceptăm, iar întreaga societate trebuie să-și revină”, a adăugat Petru FIlip.

În ce va consta bacalaureatul profesional

Potrivit propunerii făcute de Ministerul Educației și adoptate de comisia de învățământ din Senat, absolvenții de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piața muncii, dar nu vor mai avea acces la facultate.

Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susține, pe lângă probele de competențe, un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susținut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii. În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susțin că întâi se va da examenul profesional și apoi examenul național, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.

Ministerul Educației estimează că, pentru anul școlar 2012-2013, vor fi 187.000 de elevi de clasa a XII-a. La aceștia se adaugă cei peste 64.000 de candidați respinși la examenul de anul acesta.

Disciplina educația antreprenorială se predă în clasa a X-a, iar, după caz, poate să facă parte din modulul cu economia. Elevii învață într-o oră pe săptămână cum să-și construiască planul unei afaceri sau cum să-ți construiască o firmă.

Potrivit listei de manuale aprobate de ministerul Educației pentru anul școlar 2012-2012 profesorii pot alege să predea după patru manuale, editate de patru edituri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...