Mona Pivniceru a demisionat din magistratură

Mona Pivniceru a demisionat din magistratură
Publicat: 20/08/2012, 23:57
Actualizat: 13/12/2013, 13:45

Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, a demisionat, luni, din magistratură, după ce, în 8 august, și-a depus la CSM demisia din funcția de membru ales al Consiliului, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiției, scrie Mediafax.

Reprezentanții Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat, pentru MEDIAFAX, că cererea Monei Pivniceru de demisie din magistratura a fost întregistrată luni.

Mona Pivniceru a solicitat să se ia act de demisia ei din magistratură începând cu data de 20 august, au precizat reprezentanții CSM.

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiției, a criticat, luni, CSM, acuzând faptul că această instituție are un calendar politic pe care el îl regretă și apreciind că acest fapt este în dezavantajul imaginii Justiției.

„Din păcate, după cum vedeți, CSM are un program de vacanță, până azi, după care are un program politic. Azi trebuia să avem ședința CSM. S-a amânat după decizia CC. Nu știu ce vor face dacă va decide cumva Curtea să amâne din nou o decizie, probabil că și CSM va amâna după. Nu știam că CSM are acest calendar politic, îl regret, cred că este în dezavantajul imaginii Justiției”, a spus Ponta.

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va lua în discuție, miercuri 22 august, demisia judecătoarei Mona Pivniceru din funcția de membru ales al CSM.

Potrivit site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, ședința Plenului CSM este programată în 22 august, la ora 10.00.

Pe ordinea de zi a ședințe se află și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea judecătoarei Mona Maria Pivniceru de a se lua act de demisia din funcția de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Mona Pivniceru – reprezentanta magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii – și-a dat demisia în 8 august din funcția de membru al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi ministru al Justiției.

În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție, de unde ar putea fi detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

Inițial, ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era anunțată pentru luni 20 august.

De altfel, premierul declara că va merge în 20 august la ședința CSM, în calitate de ministru interimar al Justiției, precizând că își dorește foarte tare să se dea avizul pentru Mona Pivniceru.

„Vă spun sincer, îmi doresc foarte tare, luni, la CSM, să se dea avizul pentru doamna Pivniceru și să pot să mă remaniez singur de la Ministerul Justiției”, a spus Ponta.

Plenul CSM urmează să ia act de demisia Monei Pivniceru și să dezbată cererea premierului Victor Ponta de detașare a Monei Pivniceru la Ministerul Justiției, pentru a fi numită în funcția de ministru.

Președintele interimar, Crin Antonescu, a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o ședință a acestui for pe tema cercetărilor „masive” făcute de procurori în cazul referendumului, prilej cu care s-ar putea discuta și situația ministrului de la Justiție.

Totodată, Crin Antonescu a declarat că cere procurorului general, Laura Codruța Kovesi, să ofere public explicații legate de scopul, mijloacele și natura cercetărilor pe care procurorii le fac „masiv” în ultimele zile în legătură cu desfășurarea referendumului.

Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns, joi, că pocedura de convocare a Plenului CSM este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului. CSM a precizat că, potrivit acestei hotărâri, Consiliul se întrunește în Plen și în secții ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui, a vicepreședintelui sau a majorității membrilor Plenului ori, după caz, ai secțiilor.

„Calendarul prestabilit pentru reuniunea în ședință a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , și anume 20-24 august 2012”, arăta CSM într-un comunicat de presă.

Totodată, CSM preciza că activitatea procurorilor se desfășoară, conform prevederilor Constituției, cu respectarea principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, aceștia nefiind subordonați puterii legislative sau executive.

Președintele CSM a adăugat că Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința publică din 24 mai 2007, că „procurorii nu pot fi citați și obligați să se prezinte în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituționale, fac parte din puterea judecătorească”.

„Conducerea CSM solicita actorilor politici abținere de la orice manifestare de natura a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept”, se mai arăta în comunicatul Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului