Poliția Arad cere explicații Primăriei pentru o diplomă în limba maghiară pusă pe un perete

Poliția Arad cere explicații Primăriei pentru o diplomă în limba maghiară pusă pe un perete

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că a primit o solicitare scrisă de la Poliție, în care se cer explicații cu privire la amplasarea pe holul Primăriei a unei diplome în limba maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Urmare a solicitării Instituției Prefectului județului Arad cu privire la verificarea petiției domnului Angel Popescu (președintele Noua Dreaptă, filiala Arad – n.r.), care reclamă existența în incinta Primăriei Arad, lângă biroul domnului Bognar Levente (viceprimar – n.r.), a unei diplome în limba maghiară, vă rugăm să ne comunicați ce reprezintă respectivul tablou, motivul pentru care a fost amplasat în incinta instituției și dacă sunt respectate normele legale în vigoare în acest sens”, se precizează în documentul trimis Primăriei Arad.

Gheorghe Falcă s-a declarat susprins de faptul că „Poliția se ocupă cu astfel de lucruri”, afirmând că documentul invocat este o fotocopie a diplomei de cetățean de onoare acordată de orașul Arad, în anul 1869, primarului Atzel Peter. Acesta a fost primar în perioada 1867-1871 și a primit distincția în timpul mandatului.

Diploma este expusă în cadrul unei expoziți permanente, organizată împreună cu Muzeul Județean, și care cuprinde copii ale unor documente vechi, în general legale de primari din istoria orașului.

„Solicitarea Poliției nu-și are sensul. Dar le-am trimis un răspuns oficial”, a precizat Falcă.

Primarul a adăugat că Poliția a trimis o solicitare similară Colegiului „Csiki Gergely” Arad, pentru că ar fi amplasat pe clădire un steag în culorile drapelului Ungariei. Această informație a fost confirmată, corespondentului MEDIAFAX, de către directorul adjunct al liceului, Eva Hadnagy, care a spus că este vorba despre un steag primit de la un liceu înfrățit din Ungaria.

Tototdată, Falcă a spus că Primăria a primit o adresă și de la Prefectura Arad, referitoare la locurile de amplasare a steagurilor altor state în oraș.

„Având în vedere numărul mare de reclamații primite de Instituția Prefectului (…) vă adresăm rugămintea de a ne comunica, în cel mai scurt timp posibil, locurile publice stabilite de dumneavostră în care este permisă arborarea în permanență a drapelelor altor state împreună cu cel al României”, se arată în documentul trimis de către Prefectură.

„Dacă susțin că au foarte multe reclamații, trebuia ca în acestea să se spună unde au fost arborate astfel de steaguri. În Arad, doar în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare există steagul Ungariei, alături de cel al României și al Uniunii Europene”, a afirmat Falcă.

Primarul a mai spus că la liceul românesc din Ungaria, cel din Gyula, există doar steagul României, iar oficialii nu au reacționat așa cum o fac autoritățile române.

„În aprilie voi primi o diplomă la Budapesta și este normal să o afișez în Primărie. La Liceul Nicolae Bălcescu din Gyula (liceu cu predare în limba română – n.r.) există un singur steag, iar acela este al României, dar nimeni nu s-a ofticat. Ungaria este în UE alături de România. Așa că, dragă Prefectură și Poliția Română, cred că aveți atâtea alte treburi mai importante de făcut, decât să ne întrebați de ce avem diplome pe pereți și ce semnificație au ele. Cred că asta e deja prea mult”, a adăugat primarul Aradului.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cozma, a declarat, referitor la „numărul mare de reclamații primite”, că „există vreo cinci” înregistrate la Prefectură.

„Au existat vreo cinci reclamații. Se refereau la arborarea unor drapeluri aparținând altor state în oraș”, a precizat Cozma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU