• Publicat:
Știri

Polițiștii au confiscat 33 de arme ilegale în prima jumătate a anului

Polițiștii au confiscat 33 de arme ilegale în prima jumătate a anului
Polițiștii au confiscat, în prima jumătate a acestui an, 33 de arme, în urma constatării a 19 infracțiuni de uz de armă fără drept. În cadrul controalelor ce vizau persoanele juridice, 151 de nereguli privind regimul armelor și munițiilor au fost înregistrate, iar 369 de arme au fost casate.

În prima jumătate a anului, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase și de la ordine publică au desfășurat controale la persoanele juridice care desfășoară activități privind regimul armelor și munițiilor.

„În urma verificărilor, au fost constatate 151 de nereguli (9 privind legalitatea deținerii de arme și muniții, 47 privind modul de ținere a evidenței, 58 privind starea tehnică a armelor, 6 privind modul de asigurare a securității armelor și munițiilor, 31 cu privire la personalul dotat cu arme și muniții). În 136 de cazuri, au fost remediate neregulile. Astfel, polițiștii au constatat 19 infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și munițiilor (art. 342 din Codul Penal) și uz de armă fără drept (art. 343 din Codul Penal), de comiterea cărora sunt bănuite 21 de persoane, fiind ridicate 33 de arme în vederea confiscării”, informează Poliția Română.

De asemenea, polițiștii au ridicat 369 de arme pentru casare și au fost retrase 101 autorizații de folosire a armelor și munițiilor și 79 de certificate de deținător arme neletale, pentru încălcarea legislației în domeniu.

Totodată, polițiștii au aplicat 76 de sancțiuni contravenționale, dintre care 16 amenzi și 60 de avertismente.

„La finalul verificărilor, a reieșit faptul că, la nivel național, sunt înregistrate 1.862 de persoane juridice care desfășoară activități privind regimul armelor și munițiilor. Astfel, există 5 unități producătoare, 1.493 de unități care dețin și folosesc pentru pază, arme și muniții, 30 de ateliere de reparat arme, 51 de poligoane, 57 de cluburi sportive, 94 de unități culturale, 7 societăți care organizează cursuri pe linie de arme și muniții și 125 alte entități” mai spune sursa citată.

Persoanele juridice autorizate să dețină și să folosească arme de foc și muniții dețin în total 30.142 de arme.

 

Tags:
Inchide