Prima proiecție a filmul lui Tudor Giurgiu, despre procurorul Cristian Panait: „Dacă șeful vă spune ‘fă-l’, atunci fă-l, altfel pleci”

Prima proiecție a filmul lui Tudor Giurgiu, despre procurorul Cristian Panait: „Dacă șeful vă spune 'fă-l', atunci fă-l, altfel pleci
Publicat: 22/11/2014, 12:26

Pe 7 noiembrie, Tudor Giurgiu a publicat un videoclip muzical despre care spune că reprezintă ilustrația muzicală a fimului. Aici apare o nouă secvență din film, în care personajul principal, procurorul Cristian, este filmat într-un birou unde un alt personaj mai în vârstă, care îi spune: „Domnule procuror, cred că știați bine ce aveți de făcut când ați primit dosarul ăsta. Dacă șeful vă spune ‘fă-l’, atunci fă-l, altfel pleci”.

Regizorul a explicat că piesa folosită pentru coloana sonoră a filmului aparține trupei Grimus. „Nu există o ilustrare muzicală mai bună a gândurilor mele legate de scenariu, de dilemele personajului principal, de felul în care funcționa România anului 2002 (nu că acum s-a schimbat prea mult…), de animalele politice care ne înconjoara și care strigă, o dată la câțiva ani, regulat:

We don”t mean „no harm” to anyone
We”re just here to help you build a home
Don”t be scared of our guns and uniforms
All you have to do is vote for us”

Primele imagini din filmul despre cazul procurorului Cristian Panait au fost publicate pe 25 septembrie de regizorul peliculei, Tudor Giurgiu, în secvențele lungmetrajului apărând și Robert Turcescu, despre care cineastul a precizat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că își interpretează propriul rol, cel de moderator TV. Aceste imagini au fost publicate de Tudor Giurgiu pe blogul personal și pe pagina sa de Facebook.

Teaser-ul filmului „De ce eu?”, cunoscut până de curând sub titlul de „Cristian”, începe cu textul scris: „Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliția politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajați și beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori”.

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaser-ul conține un mesaj ce aparține, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: „Toți cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârșesc inevitabil prin a fi înghițiți, izolați și sfâșiați în bucăți…”.

„Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune. Șefii săi îi încredințează un caz de maximă importanță: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr și carieră îl apasă cumplit. Încercând să rezolve cazul cu orice preț, Cristian intră într-o zonă periculoasă și are parte de surprize și revelații neașteptate”.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, regizorul Tudor Giurgiu a precizat că filmul „Cristian” este un proiect de care este „foarte atașat”, afirmând că încearcă să îl lucreze „cât mai neatins de toate conotațiile politice”. „M-aș bucura să schimbe niște conștiințe, m-aș bucura să se redeschidă un pic cazul și discuțiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat și de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi și nechestionați. Dar de aici până la toate elucubrațiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă”, a afirmat acesta.

Regizorul a postat pe blogul personal un nou trailer muzical al filmului, în care a inserat câteva secvențe.

Cazul Panait pe scurt

Joi, 28 martie 2002: A fost pomenit pentru prima dată numele procurorului Cristian Panait. Procurorul a fost cel care a dispus și efectuat percheziția imobilului în care locuia procurorul Alexandru Lele, cel care a dispus arestarea lui Adrian Tărău, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere.

Procurorul Cristian Panait căuta acte care s-ar fi putut afla la domiciliul procurorului orădean. Acesta, însă, a cerut prezența unor martori în timpul percheziției, chemînd la fața locului presa locală. Anchetatorii au încercat să-i scoată afară cu forța pe reprezentanții presei, însă nu au reușit, motiv pentru care au renunțat la percheziție.

Miercuri 10 aprilie 2002 Procurorul Panait a murit în condiții suspecte. Prima știre Mediafax titra următoarele: „Procurorul Cristian Panait a murit, miercuri seară, la o oră după ce a fost internat în spital, în comă profundă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Procurorul Cristian Panait, din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție, a suferit un accident, miercuri seara, căzînd de la etajul unui imobil de pe strada Luca Stroici, din sectorul 2 al Capitalei, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Panait a fost transportat în comă la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, urmînd să fie supus unei intervenții chirurgicale. În casa în care locuia Panait se mai afla mătușa sa.”

Prima ipoteză a procurorilor și care în final a fost confirmată prin soluțiile procurorilor a fost aceea de suicid.

Mediafax a publicat la o zi după moartea sa:

Procurorul Cristian Panait – care s-a sinucis, miercuri seară, aruncându-se de la etajul patru al locuinței sale – tocmai împlinise 29 de ani.

Cristian Nicolae Panait, născut la Tîrgoviște, pe 29 martie 1973, era necăsătorit. El a absolvit Facultatea de Drept Româno-Americană în anul 1996.

În iunie 1997, Cristian Panait a fost numit procuror la Parchetul Judecătoriei Buftea, după care a fost repartizat la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 și apoi la Parchetul Judecătoriei Ilfov. Începînd cu anul 1999, Panait a fost delegat la Parchetul Tribunalului București, iar în ianuarie 2001 a promovat examenul de definitivat.

Din 23 aprilie 2001, Cristian Panait a fost numit procuror în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție, secție condusă de Ilie Picioruș.

La numirea în funcția de procuror, respectiv la angare, Panait a fost supus unor teste, inclusiv psihologice.

Colegii îl apreciau pe Panait, considerîndu-l un om corect și echilibrat. Era o persoană studioasă, fiind doctorand în criminologie, după ce și-a susținut examenul cu ministrul Justiției, Rodica Stănoiu.

Tot la o zi după deces, surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorul Panait traversa o perioadă grea pentru viața sa. „Procurorul Cristian Panait trecea, în ultimele cîteva săptămâni, printr-o perioadă foarte grea, din cauza tensiunii și a stresului generate de dosarele pe care le avea în lucru, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse din anturajul magistratului”, nota mediafax în 2012

Printre dosarele pe care Panait le avea în lucru la Parchetul Curții Supreme de Justiție (PCSJ) se numărau și cel al deputatului PSD Viorel Gheorghiu și al procurorului bihorean Alexandru Lele.

23 mai 2002: La o lună de la moartea acestuia apare și prima mare controversă. Parchetul General a dispus efectuarea unei expertize sihiatrică post-mortem. Adică procurorii care investigau cazul colegului lor încercau să determine după moarte dacă în timp ce era în viață Panait era labil psihic.

18 iunie 2002: Expertiza a dovedit exact asta. „Expertiza psihiatrică post-mortem în cazul procurorului Cristian Panait a fost finalizată, iar concluzia la care au ajuns medicii ar fi aceea că magistratul s-a sinucis, pe fondul unei labilități psihice, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare”, a notat mediafax

21 august 2002: Dosarul a fost clasat de Parchetul General, pe motiv că, după ce au expertizat cadavrul lui Panait, medicii au constat că procurorul a fost labil psihic:

„Dosarul privind împrejurările în care a murit procurorul Cristian Panait, de la Parchetul Curții Supreme de Justiție, a fost clasat, se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenției MEDIAFAX, de către Ministerul Public.

„În cadrul cercetărilor au fost verificate temeinic toate ipotezele cu privire la cauzele și condițiile în care s-a produs evenimentul, din probele administrate în cauză rezultînd indubitabil că decesul procurorului nu a fost urmarea savîrșirii vreunei infracțiuni”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Panait nu a prezentat o tulburare de personalitate, fiind apt din punct de vedere psihiatric pentru activitatea de procuror. „Trăsăturile de personalitate care l-au individualizat i-au conferit, pe de altă parte, vulnerabilitate psihologică la nivelul mecanismelor de gestionare a stresului”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Public informează că a fost identificat un complex de factori psihostresori, între care unul marcant, reprezentat de incidentele care au avut loc la Oradea cu ocazia efectuării unor acte procedurale culminînd cu împiedicarea unei percheziții domiciliare de către persoana învinuită în cauză (procurorul Alexandru Lele-n.r.)

„Pe terenul vulnerabil al structurii personalității sale, complexul de factori psihostresori menționat a avut un caracter precipitant pentru episodul din 10.04.2002 pe fondul căruia Nicolae Cristian Panait s-a sinucis. Din actele de cercetare și din constatările medicilor specialiști care au analizat cazul nu a rezultat existența unor tulburări psihice în perioada de activitate a procurorului, care să ridice problema unei incapacități sau incompatibilități medicale privind profesia exercitată”, se mai arată în comunicat”, a notat mediafax atunci

Controversa Ponta-Panait

Victor Ponta și Cristian Panait au fost colegi de muncă la Parchetul General, motiv pentru care în mediul online a început să se vehiculeze informația potrivit căreia Victor Ponta ar fi fost ultimul martor care l-a văzut pe Panait în viață. Ancheta oficială a stabilit prin soluția de clasare că Panait s-a sinucis.

La trei luni după moartea procurorului Panait, Victor Ponta declara următoarele: „El știe, singurul care știe. A fost o personalitate deosebită. A investit totul în meserie. În măsura în care, întemeiat sau nu, lui i s-a părut că această carieră este în pericol, probabil că a cedat. Probabil și sistemul i-a dat această impresie. A rămas singur și ne acuzăm toți de asta. L-am văzut destul de rar în ultima vreme. Poate că suntem toți vinovați că nu am avut vreme pentru alții”, declara Victor Ponta, la acea vreme șeful Corpului de Control al premierului Adrian Năstase.

Tudor Giurgiu, regizorul fimului, a declarat în repetate rânduri că Victor Ponta și implicarea sa în film nu sunt subiectele princiale ale creației sale.

Întrebat dacă premierul Victor Ponta apare ca personaj în film, regizorul Tudor Giurgiu a spus că este vorba despre o intoxicare a mass-media, pentru că Victor Ponta, la data decesului procurorului Panait, nu mai era procuror în Parchet. „Una este isteria din mass-media și alta este ce se întâmplă în film”, a replicat el.

În schimb, Tudor Giurgiu a declarat că și-ar dori ca dosarul Panait să fie redeschis. „M-aș bucura să schimbe niște conștiințe, m-aș bucura să se redeschidă un pic cazul și discuțiile în jurul cazului, care cred în continuare că a fost foarte rapid clasat și de fapt cei care au determinat sinuciderea procurorului Panait sunt în continuare liberi și nechestionați. Dar de aici până la toate elucubrațiile pe care le-am citit în ziare este cale lungă”, a afirmat acesta într-un interviu pentru Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?