Primarii și șefii de CJ ar putea primi pensii speciale de 6.500 de lei lunar

Primarii și șefii de CJ ar putea primi pensii speciale de 6.500 de lei lunar
Publicat: 24/12/2015, 11:49

Potrivit legii privind Statutul aleșilor locali, adoptate de Senat, ca for decizional, în ultima ședință de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, președinții de Consilii județe și vicepreședinții acestora care îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o „indemnizație pentru limită de vârstă” (pensie specială), în același regim cu senatorii și deputații.

Condițiile de acordare sunt ca aleșii locali să nu fie realeși pentru un nou mandat și ca aceștia să nu fi fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție precum luarea sau darea de mită și traficul de influență. De subliniat că aceste dispoziții se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârșirii infracțiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracțiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puțin un mandat complet. Pensia se calculează în funcție de un indice de 0,55% din indemnizația brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulțit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situație, aleșii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

În calculele efectuate de MEDIAFAX pentru stabilirea sumelor care ar putea intra în plată pentru aleșii locali s-a luat în vedere indemnizația de serviciu lunară medie a acestora, potrivit ultimelor declarații de avere, raportate la venitul brut realizat în ultimul an fiscal, și numărul efectiv de luni în exercițiul funcției, fie ca mandate complete, fie ca mandate întrerupte ca urmare a suspendării din funcție. Mai mult, pensia rezultată este la nivel de venit brut, fiind supusă, potrivit legii adoptate de Parlament, impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, ar putea primi, în cazul în care nu va fi condamnat definitiv pentru fapte de corupție, o pensie specială brută de aproximativ 4.700 de lei. Sorin Oprescu a avut un mandat complet la Primăria Capitalei – condiție necesară pentru acordarea pensiei – și un mandat incomplet de trei ani și 7 luni, până la suspendarea din funcție, în luna septembrie 2015. Potrivit declarațiilor sale de avere, Oprescu avea un salariu de aproximativ 6.500 de lei lunar net ca primar al Capitalei.

În schimb, Marian Vanghelie se afla la al patrulea mandat de primar al Sectorului 5 în momentul în care a fost suspendat din funcție, astfel că pensia lui – dacă nu va fi condamnat pentru fapte de corupție – va fi calculată în funcție de cele 3 mandate complete, potrivit legii. Marian Vanghelie a intrat însă în vizorul ANI din cauza unor sume nejustificate de bani din averea sa, în condițiile în care nu și-a completat anual declarația de avere, ea nefiind publicată pe site-ul Primăriei Sectorului 5. Potrivit unei declarații de avere aferentă anului fiscal 2013, Vanghelie avea un salariu lunar mediu net de 4.600 de lei. Astfel, Marian Vanghelie ar putea beneficia de o pensie specială brută de 5.200 de lei – mai mare decât a Primarului General, având în vedere că a ocupat funcția de ales local o perioadă mai îndelungată.

O situație asemănătoare este și în cazul lui Andrei Chiliman, care se apropie de trei mandate complete. Acesta a fost suspendat din funcție de primar al Sectorului 1 în luna iunie, la nivelul unui salariu mediu de 4.100 de lei. Pensia lui specială s-ar putea ridica la suma de 4.500 de lei, brut.

Primarul muncipiului Iași, Gheorghe Nichita, se află la rândul său la al treilea mandat, fiind suspendat în luna mai. Nichita a intrat de mai multe ori în atenția presei, în topuri realizate ale primarilor cu cele mai mari indemnizații din România. Acesta câștiga, potrivit declarației de avere, 4.500 de lei lunar, astfel încât pensia lui ar putea ajunge la 4.800 de lei.

Un caz special este cel al lui Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței a demisionat din funcție, pe fondul dosarelor în Justiție, în timpul celui de-al patrulea mandat, astfel încât va beneficia de o pensie în limita a celor trei mandate îndeplinite, dacă nu este condamnat definitiv. Potrivit declarațiilor sale de avere, Mazăre câștiga doar aproximativ 2.600 de lei lunar de la Primărie și, în ciuda celor trei mandate ale sale, pensia sa specială ar fi de aproximativ 3.000 de lei brut.

În rândul primarilor, Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timișoarei, era recunoscut drept edilul cu cea mai mare indemnizație – 8.100 de lei lunar. Astfel, pensia sa specială, pentru cele trei mandate, s-ar ridica la aproape 6.500 de lei.

Pe de altă parte, fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu, ar putea primi la rândul său o pensie specială, având un mandat complet, plus alte 7 luni din al doilea mandat, moment în care a demisionat pentru a prelua președinția României. În perioada în care Traian Băsescu era primar general al Capitalei, legea nu obliga la publicarea declarațiilor de avere, astfel încât indemnizația sa medie lunară a fost calculată în funcție de indemnizația primită de succesorul său, Adrian Videanu, la data publicării primei declarații. Astfel, la un venit mediu de 4.500 de lei ca Primar General, pentru lunile sale de mandat, teoretic, Traian Băsescu ar putea primi o pensie brută de 1.800 de lei. Cazul său este însă unul special, în condițiile în care a câștigat și două mandate de deputat și primește și indemnizație de fost șef de stat, echivalentă cu 75% din indemnizația președintelui, urmând să opteze pentru una dintre aceste pensii speciale.

Șefii Consiliilor Județene vor beneficia și ei de indemnizații pentru limită de vârstă.

Astfel, Marian Oprișan se află la al patrulea mandat ca președinte al CJ Vrancea. La o indemnizație medie netă de 4.600 de lei, pensia specială de care va beneficia acesta ar putea fi de aproximativ 5.200 de lei.

Nicușor Constantinescu, șeful suspendat al CJ Constanța, ar putea primi o pensie de 4.600 de lei, pentru aproape trei mandate, iar Marian Petrache, președintele CJ Ilfov aflat la primul mandat, ar putea primi 1.500 de lei.

Fostul președinte al CJ Teleorman, liderul PSD Liviu Dragnea, având trei mandate finalizate, ar putea primi, potrivit indemnizației sale medii lunare de 4.000 de lei ca ales local, o pensie de 4.500 de lei, brut.

Având în vedere dispozițiile legii, care spune că indemnizația pentru limită de vârstă se va acorda în funcție de venitul aflat în plată lunii anterioare solicitării de pensionare, aleșii locali aflați în funcție ar putea beneficia de creșteri ale veniturilor, odată cu majorările pentru bugetari sau ca urmare a eventualei intrări în vigoare a unei noi legi a salarizării, care prevede salarii mai mari pentru aleșii locali. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de CJ care nu se mai află în funcție vor avea pensia calculată în funcție de indemnizația în plată la momentul părăsirii postului.

Legea se află în etapa de promulgare, președintele Klaus Iohannis putând cere Parlamentului reexaminarea actului normativ. Același lucru s-a întâmplat și cu legea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, însă Parlamentul a ținut cont doar parțial de observațiile șefului statului, iar legea a fost promulgată miercuri.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Atenţie, părinţi! Acest obicei, interzis în şcolile din România. AMENZILE sunt foarte mari!
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Metoda descoperită de medicii din Marea Britanie pentru a reduce perioada de recuperare a bolnavilor...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Orașul din România care oferă transport public GRATUIT. Unde călătoresc românii fără bilet
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Bomba zilei despre PFIZER! Este întâlnire de urgență! Toți cei vaccinati cu AMBELE DOZE trebuie...
Noua ordine mondială. Va începe un nou război? Undă de șoc în toată lumea
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...