Primarul, viceprimarul și șeful Ocolului Silvic din Hârlău, reținuți în urma perchezițiilor

Primarul, viceprimarul și șeful Ocolului Silvic din Hârlău, reținuți în urma perchezițiilor
Publicat: 22/01/2016, 11:47

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Ioan Amariei, șef al Ocolului Silvic Hârlău, județul Iași, pentru luare de mită (3 infracțiuni), abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracțiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracțiuni), participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, au fost reținuți Constantin Cernescu, primarul orașului Hârlău, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și instigare la fals intelectual, Florin Țăpușă, viceprimar al orașului Hârlău, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracțiuni) și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, și Mihai Vatavu, șofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susțin că, în perioada iunie-septembrie 2014, Ioan Amariei, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău și reprezentant al achizitorului – Direcția Silvică Iași, a pretins și a primit de la un om de afaceri (denunțător în cauză) mai multe foloase, constând în trei uși de garaj în valoare de 7.000 de lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău, și neplata unei lucrări în valoare de 7.000 de lei, pe care omul de afaceri o executase la locuința acestuia.

Aceste foloase au fost obținute de inculpat fie amenințându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcția Silvică Iași pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunțător, spun procurorii.

„În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan «a uitat» promisiunea făcută și i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obțină din contractul respectiv”, se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, în perioada februarie – decembrie 2015, Amariei și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că a dispus și a determinat mai mulți gestionari să elibereze diferite cantități de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.

Într-una dintre situații, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul lui Mihai Vatavu, șoferul său personal, care a ridicat și a transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidențele instituției al cărei angajat era.

Mai mult, în 11 august 2015, șeful Ocolului Silvic Hîrlău nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantități de material lemnos de la o persoană care fusese prinsă de angajați ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale.

Procurorii susțin că, în unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acționat la instigarea lui Constantin Cernescu, primarul orașului Hîrlău.

„Acționând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituției pe care o conduce, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos”, arată DNA.

În aceeași perioadă, Ioan Amariei a luat cunoștință, prin prisma atribuțiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care îi privea pe mai mulți pădurari aflați în sfera sa de influență și a aflat detalii referitoare la activitatea de control care urma a fi declanșată în vederea verificării aspectelor reclamate.

În același context, în 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunțat pe unul din cei reclamați, i-a dat indicații cu privire la perioada exactă a controlului care urma să aibă loc și ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activității respective, prin aceasta urmărind să obțină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.

În 17 decembrie 2015, Constantin Cernescu, în calitate de primar al orașului Hîrlău, a dispus și a determinat un subaltern să întocmească un proces-verbal de recepție în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere rețea alimentare cu apă și branșamente în Pîrcovaci zona Anișoara Smit și Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.

Astfel, a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate, dar achitate de către unitatea administrativ-teritorială, arată sursa citată.

Totoadă, în perioada august – septembrie 2015, Florin Țăpușă a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de viceprimar al orașului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăți comerciale (ce deține un restaurant, o pizzerie și o florărie), s-a implicat în negocierea și încheierea de contracte, a ținut legătura cu consultanți ai firmei, a primit comenzi în numele societății și a făcut plăți către angajați.

În aceeași perioadă, Țăpușă, în calitate de viceprimar al orașului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliției Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca șoferul să plătească taxa de 250 de lei expres prevăzută de o hotărâre a Consiliului Local.

În aceeași calitate, el a dispus unui angajat din subordinea sa ca, în timpul orelor de program pentru care era pontat, să ducă la îndeplinire activități de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.

Cei reținuți urmează să fie prezentați, vineri, Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Joi dimineață, procurorii ieșeni au făcut percheziții la locuințele unor persoane din județele Iași și Botoșani, suspectate de fapte ce corupție, precum și la sediile unor societăți comerciale și ale Primăriei, Ocolului Silvic și Biroului de Evidență a Populației Hârlău.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurori ai Serviciului Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în anul 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât