PROTESTE LA PUNGEȘTI. Incidente între manifestanți și forțele de ordine. Chevron anunță că suspendă pentru moment lucrările. UPDATE

Publicat: 08/12/2013, 08:50
Actualizat: 02/07/2016, 18:22

Pentru a doua oară în ultimele două luni Chevron anunță suspendarea activităților de la Pungești ca urmare a protestelor față de explorarea/exploatarea gazelor de șist în perimetrul comunei vasluiene. Aproape 400 de persoane din localitate, dar și venite din țară, au manifestat în cursul astăzi, având loc o serie de incidente cu forțele de ordine. Oamenii au reușit să dărâme gardurile de împrejmuire a terenului de 20 de hectare, deținut de Chevron. În zonă au fost mobilizați jandarmi echipați cu uniforme de luptă, scuturi și bastoane.

În cursul serii, aproape 100 de persoane s-au adunat în Piața Universității din București în semn de solidaritate cu protestarii de la Pungești. Și aici a avut loc un incident între jandarmi și manifestanți în momentul în care aceștia au încercat să intre pe carosabil.

Chevron a anunțat că își suspendă activitățile în zonă. „Chevron confirmă astăzi suspendarea activităților în Siliștea, comuna Pungești, județul Vaslui, ca urmare a activității protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm și în siguranță, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi. Respectăm dreptul oamenilor de a-și exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii.
Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale „, se arată înt-un comunicat al companiei. Potrivit sursei citate, „Chevron intenționează să realizeze exclusiv activități de explorare, folosind tehnologii convenționale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm.” Mai mult, compania a făcut plângere la Poliția Vaslui pentru distrugerile provocate de protestatari.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP

UPDATE 19.00 Peste 100 de persoane protestează la Universitate, în București, în semn de solidaritate cu cei de la Pungești. Jandarmii i-au împiedicat să ocupe carosabilul.

UPDATE 18.30 Compania Chevron a făcut plângere la Poliția Vaslui, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, protestatarii adunați în zona în care societatea își desfășoară activitatea au distrus aproape în totalitate gardul împrejmuitor al terenului deținut la Pungești, dar și o parte din utilajele companiei.

„Chevron a sesizat Poliția Vaslui în legătură cu distrugerile de echipament produse pe proprietatea noastră. Chevron nu tolerează violența sub nicio formă și își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autorități despre proiectele sale”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

UPDATE 17.30 Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari, dintre care 14 sunt acuzați de ultraj și unul de port ilegal de armă albă, iar ceilalți șapte au primit amenzi între 500 și 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Jandarmeria Română arată sâmbătă, într-un comunicat de presă că în localitatea Siliștea, județul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul împrejmuitor aparținând unei societăți private și a avut un comportament violent asupra forțelor de ordine.

În urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, pentru stabilirea identității acestora și adoptarea măsurilor legale.

Dintre cele 22 de persoane, pentru 14 s-au întocmit actele de constatare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal. De asemenea, pentru o altă persoană au fost întocmite acte de constatare pentru port ilegal de armă albă.

Alte șapte persoane dintre cele 22 duse la IPJ Vaslui au fost amendate cu sume între 500 și 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forțelor de ordine.

„În ceea ce privește faptele de natură penală, actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluționare organelor de urmărire penală competente teritorial”, mai arată comunicatul.

Jandarmeria a precizat că înregistrările video și fotografiile făcute în timpul protestului vor fi puse la dispoziție organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, „pentru a se constata împrejurările săvârșirii faptelor antisociale”.

În zona în care au avut loc incidentele au fost găsite mijloace pirotehnice și incendiare, în acest moment Poliția verificând aceste aspecte.

UPDATE 16.45 Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile și barăcile improvizate, la Pungești, protestatarii fiind scoși și îndemnați să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul șoselei, la ieșirea din localitatea Siliștea.

Toți protestatarii care rămăseseră în zona unde au avut loc manifestațiile sâmbătă la prânz au fost evacuați de către jandarmi, după ce participanții la protest fuseseră anunțați că li se vor face percheziții corporale pe motiv că ar fi folosit obiecte pirotehnice pe timpul protestelor.

De asemenea, jandarmii au evacuat din zonă și autoturismele aflate pe dealul din zona manifestațiilor.

În prezent, câteva zeci de protestatari se află în localitatea Siliștea, precum și la ieșirea din sat, o parte dintre ei fiind față în față cu cordonul de jandarmi care se află de-a latul șoselei.

UPDATE 15.30 Într-un comunicat de presă, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forța și nici mijloacele din dotare în timpul manifestațiilor de sâmbătă de la Siliștea-Pungești și că au acționat pentru normalizarea situației și prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.

„Astăzi, 7 decembrie 2013, pe timpul desfășurării unei manifestări religioase în localitatea Siliștea, județul Vaslui, participanții au devenit violenți, au aruncat cu pietre în forțele de ordine și au distrus aproape în întregime un gard împrejmuitor apartinând unei societății private. Această acțiune depășește cadrul legal al unei adunări publice, așa cum reglementează Legea 60 din 1991 (republicată) privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, se arată în comunicatul citat.

Jandarmeria mai precizează că în continuare se vor adopta măsuri specifice pentru identificarea persoanelor care au săvârșit fapte ilegale, misiunea Jandarmeriei fiind de a asigura în continuare ordinea și liniștea publică, ea recomandând cetățenilor să respecte legea și avertizând că va interveni dacă aceasta va fi încălcată.

UPDATE 14.38 Jandarmii le cer protestatarilor să părăsească zona și susțin că au fost atacați cu „materiale pirotehnice”, anunțând la portavoce că îi vor controla pe cei prezenți. Unii protestatari spun că s-a aruncat cu paie. Mai mulți activiști aflați în tabără au fost săltați pe sus de către jandarmi și urcați în dubă, unii dintre cei mai agitați fiind imobilizați cu sfoară. O parte dintre protestatari au fost percheziționați corporal, în căutare de obiecte pirotehnice.

UPDATE 14:00 Jandarmii au înconjurat cele câteva adăposturi improvizate pe un teren de vizavi de perimetrul concesionat de Chevron – așa-numita „tabără de rezistență”, deși protestatarii susțin că aceasta se află pe un teren privat. În tabăra respectivă se află activiști împotriva gazelor de șist care se ceartă cu jandarmii.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP

UPDATE 13:32: Chevron a anunțat că supendă pentru moment activitatea la Pungești. „Chevron confirmă astăzi suspendarea activităților in Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, ca urmare a activiății protestatarilor”, se arată înt-un comunicat al companiei.

UPDATE Jandarmii au început să îi urce în dube pe protestatarii care au devenit violenți. Printre aceștia se numără deopotrivă săteni din zonă și activiști din țară. Alți manifestanți s-au întins pe jos, pe șosea, în semn de nemulțumire, pentru a nu permite mașinilor respective să treacă și să iasă din zona manifestațiilor. Protestatarii care s-au întins pe șosea au fost luați pe sus de către jandarmi și duși pe marginea șoselei.

Un tânăr protestatar susține că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital. E la fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanță SMURD și transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forțele de ordine. Tânărul a acuzat dureri în piept și susține că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe șosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forțele de ordine.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfășurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care și-au dus la îndeplinire intenția de a pune la pământ gardurile, transmite corespondentul Mediafax.

Ulterior, manifestanții s-au retras în zona proprietății private pe care s-au aflat la începutul protestului.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP.

Între timp, în zonă au ajuns alți o sută de jandarmi echipați cu unifiorme de luptă, scuturi și bastoane și cu căști pe cap. Aceștia au făcut un zid de-a lungul șoselei, în fața protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

La ora transmiterii acestei știri, manifestanții continuă să scandeze lozinci împotriva Guvernului, cerând demisia acestuia și scandând Libertate!

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiați în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP

Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar și din alte orașe precum Iași, București, Brașov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungești, vizavi de suprafața de teren luată în ccesiune de către Chevron.

Foto: Daniel Mihăilescu // AFP

Manifestanții au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei și a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoția”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeștiul apărăm”.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul județean și au ajuns în poarta suprafeței îngrădite deținute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere și aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

Oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reușind să le dărâme aproape în totalitate.

Pănă acum, protestul a fost pașnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre și să dărâme gardurile proprietății Chevron.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă