RATB riscă să fie îngropată în datorii

RATB riscă să fie îngropată în datorii
Publicat: 29/07/2015, 17:02

„Transportul (public n.r.) a ajuns într-un punct critic după șapte ani cu Sorin Oprescu la cârma Primăriei Municipiului București, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. RATB riscă să fie îngropată și blocată în datorii”, a spus Pieptea.

Potrivit acestuia, Sorin Oprescu nu a vrut să încheie un contract de prestare a serviciului de transport public între RATB și Municipalitate.

„RATB se află în acest moment într-un punct critic generat de lipsa de strategie și acțiune a primarului Oprescu. Dincolo de problemele vechi, ce sunt deja cunoscute, legate de reducerea parcului mijloacelor de transport, creșterea timpului de așteptare în stații, aglomerație și mai nou de lipsa pieselor de schimb, RATB se confruntă cu o problemă importantă, aceea de natură financiară”, a menționat viceprimarul.

El a spus că săptămâna trecută ANAF a pus poprire pe contul RATB pentru 84 de milioane de lei, deoarece decizia CGMB de a acorda gratuități și reduceri pentru anumite categorii de beneficiari nu a fost urmată și de plata contravalorii acestora, în consecință RATB nu a primit acești bani și ca atare nu a avut din ce să plătească TVA-ul aferent.

„ANAF a impus sume în cuantum de 272 de milioane de lei pentru perioada septembrie 2007 — martie 2013. Din păcate, acesta este doar începutul. ANAF evaluează și TVA-ul aferent gratuităților și reducerilor, (…) urmând să impună regiei și plata acestor sume. Din calculele mele, din 2007 până în prezent, suma totală ce va fi imputată RATB este în jurul a 370 de milioane de lei”, a susținut Cornel Pieptea.

În opinia sa, lipsa contractului de prestare a serviciului public de transport riscă să aducă României și o procedură de infringement.

„Conform legislației europene, acordarea unui operator, în cazul nostru RATB, a dreptului de a presta un serviciu public de transport fără a încheia un contract de servicii publice este ilegală. În cei șapte ani de mandat, Oprescu nu a încheiat un astfel de contract, iar România riscă să plătească o amendă de milioane de euro în condițiile în care deja a fost demarată procedura de infringement”, a menționat viceprimarul Capitalei.

Totodată, el a prezentat soluțiile pe care le va propune Consiliului General și primarului Oprescu. „În primul rând trebuie eliminată cauza ce a dus la generarea acestor sume imputate de ANAF și trebuie încheiat contractul de delegare a serviciului public între Municipalitate și Regie”, a atras atenția viceprimarul.

El a semnalat că este nevoie de implicarea Primăriei Municipiului București pentru ca RATB să poată obține reeșalonarea debitului imputat de ANAF de 272 de milioane de lei.

Pieptea a mai propus un program multianual de investiții pentru construcția și modernizarea de tramvaie, integrarea mijloacelor de transport RATB în sistemul de management al traficului și instalarea unui sistem automat de numărare a călătorilor, scrie Agerpres.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Cum l-a hărțuit Măruță pe Bendeac. Actorul a făcut totul public. Toți au rămas mască
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
Statul român vinde un BMW mai ieftin decât Dacia Logan. Ce secret ascunde
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Imagini apocaliptice în Siberia. Ard patru milioane de hectare în cea mai rece regiune din...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Orașul din SUA în care oamenii nevaccinați au primit INTERZIS în restaurante sau săli de...
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Calendar ortodox 4 august 2021: Ce sărbătoare e azi?
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a...
Imagini scandaloase cu Mircea Geoană care se urcă la volan după ce a împărțit cu...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...