RATB riscă să fie îngropată în datorii

Redactor:
Mihai Schiau
RATB riscă să fie îngropată în datorii
Regia Autonomă de Transport București (RATB) riscă să fie îngropată în datorii, a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, miercuri, într-o conferință de presă.

„Transportul (public n.r.) a ajuns într-un punct critic după șapte ani cu Sorin Oprescu la cârma Primăriei Municipiului București, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. RATB riscă să fie îngropată și blocată în datorii”, a spus Pieptea.

Potrivit acestuia, Sorin Oprescu nu a vrut să încheie un contract de prestare a serviciului de transport public între RATB și Municipalitate.

„RATB se află în acest moment într-un punct critic generat de lipsa de strategie și acțiune a primarului Oprescu. Dincolo de problemele vechi, ce sunt deja cunoscute, legate de reducerea parcului mijloacelor de transport, creșterea timpului de așteptare în stații, aglomerație și mai nou de lipsa pieselor de schimb, RATB se confruntă cu o problemă importantă, aceea de natură financiară”, a menționat viceprimarul.

El a spus că săptămâna trecută ANAF a pus poprire pe contul RATB pentru 84 de milioane de lei, deoarece decizia CGMB de a acorda gratuități și reduceri pentru anumite categorii de beneficiari nu a fost urmată și de plata contravalorii acestora, în consecință RATB nu a primit acești bani și ca atare nu a avut din ce să plătească TVA-ul aferent.

„ANAF a impus sume în cuantum de 272 de milioane de lei pentru perioada septembrie 2007 — martie 2013. Din păcate, acesta este doar începutul. ANAF evaluează și TVA-ul aferent gratuităților și reducerilor, (…) urmând să impună regiei și plata acestor sume. Din calculele mele, din 2007 până în prezent, suma totală ce va fi imputată RATB este în jurul a 370 de milioane de lei”, a susținut Cornel Pieptea.

În opinia sa, lipsa contractului de prestare a serviciului public de transport riscă să aducă României și o procedură de infringement.

„Conform legislației europene, acordarea unui operator, în cazul nostru RATB, a dreptului de a presta un serviciu public de transport fără a încheia un contract de servicii publice este ilegală. În cei șapte ani de mandat, Oprescu nu a încheiat un astfel de contract, iar România riscă să plătească o amendă de milioane de euro în condițiile în care deja a fost demarată procedura de infringement”, a menționat viceprimarul Capitalei.

Totodată, el a prezentat soluțiile pe care le va propune Consiliului General și primarului Oprescu. „În primul rând trebuie eliminată cauza ce a dus la generarea acestor sume imputate de ANAF și trebuie încheiat contractul de delegare a serviciului public între Municipalitate și Regie”, a atras atenția viceprimarul.

El a semnalat că este nevoie de implicarea Primăriei Municipiului București pentru ca RATB să poată obține reeșalonarea debitului imputat de ANAF de 272 de milioane de lei.

Pieptea a mai propus un program multianual de investiții pentru construcția și modernizarea de tramvaie, integrarea mijloacelor de transport RATB în sistemul de management al traficului și instalarea unui sistem automat de numărare a călătorilor, scrie Agerpres.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Secretele laboratorului din Wuhan, publicate de Departamentul de Stat al SUA
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
SĂPĂTURI într-un vechi sit arheologic rezolvă unul dintre marile MISTERE ale istoriei. „Au fost ȘTERȘI...
Veste teribilă! Un nou VORTEX polar în România. O să afecteze grav prețul la electricitate
A pus bicarbonat de sodiu în compoziția pentru clătite. Ce s-a întâmplat apoi, în tigaie
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
ȘOC! Se anunță un DEZASTRU total pentru România! Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR...
Inchide