Roșia Montană a fost declarată sit istoric de importanță națională

Roșia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanță națională, printr-un ordin al Ministerului Culturii, emis la finalul anului trecut.

„La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Actul normativ  instituie, practic, regimul de protecție implementat în momentul apariției legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecției unui sit de importanță națională, ce a suscitat, în ultima perioadă, intense dezbateri referitoare la activitatea minieră din zonă.

Localitatea Roșia Montană a fost atestată documentar în anul 131 d.Hr., cu numele Alburnus Maior. Așezarea a fost întemeiată de reprezentanți ai administrației imperiale romane, cu scopul de a exploata zăcămintele de aur și argint din zonă, devenind în timp centrul principal de extracție a metalelor prețioase de la nordul Dunării de Jos. Apogeul activității miniere la Roșia Montană a fost atins, însă, în perioada austro-ungară, la sfârșitul secolui la XIX-lea.

 

×
Inchide