Spațiul dintre blocuri. Cum să nu apară clădiri. Cum să apară spații verzi

Publicat: 18/02/2020, 09:57

Fiecare dintre noi este afectat mai mult sau mai puțin de lipsa unei amenajări coerente a spațiilor libere dintre blocuri, care în prezent sunt ocupate de alei, parcări, locuri de joacă pentru copii, posturi trafo sau terenuri private îngrădite – amenajări rezultate, nu proiectate. Acele spații care de cele mai multe ori nu oferă o imagine vizuală prea plăcută, contribuind negativ la imaginea cartierului în ansamblu și la o calitate scăzută a vieții locuitorilor din respectivul cartier.

Acesta este însă, doar un aspect….cel mai adesea ne întâlnim cu tot felul de retrocedări, puneri în posesie, pe terenuri situate în aceste zone. Ne confruntăm astfel cu o problemă majoră, emiterea actelor administrative, respectând astfel dreptul de proprietate, garantat prin Constituţie, în detrimentul locuitorilor din zonă, sau asumarea de neemitere a autorizaţiilor de construire, acţiune care se finalizează prin dosare în instanţă împotriva primăriei, ba chiar a funcţionarilor publici, căci intimidarea în acest sens merge, dosare câştigate de către PROPRIETARI.

Deși este un subiect sensibil, problematica spațiilor libere dintre blocuri reprezintă un subiect cheie abordat prin documentația P.U.Z. Coordonator Sector 1 și în care Primăria Sectorului 1 își dorește să se implice activ. Am căutat modalităţi clare prin care putem proteja spaţiile aferente marilor ansambluri de locuinţe colectieve.

În acest moment, Sectorul 1 beneficiază de o suprafață de 150,38 hectare de spațiu constituit între blocuri, localizat cu precădere în cartierele Aviației, Mihalache, Grivița, Primăverii, etc., care include: spații verzi, parcări, platfome betonate amanajate sau nu ca parcări, circulații de incintă, locuri de joacă pentru copii, etc.
Din această suprafață de 150,38 de hectare, 1,27 de hectare sunt terenuri intabulate, libere de construcții, aflate în proprietate privată, cu posibilitate de a fi edificate în orice moment.

Aceste spații dintre blocuri sunt de cele mai multe ori amenajate necorespunzător și crează o imagine dezolantă cartierelor de locuit. În acest moment între blocuri există o serie de construcții degradate, precum puncte termice funcționale sau nu, ateliere auto, garaje, hale de depozitare, iar sporadic se regăsesc spații de joacă pentru copii, parcaje, alei, spații verzi.

Primăria sectorului 1, prin ADP a încercat amenajarea acestor amplasamente, însă, nu de puţine ori, terenurilor aflate în paragină, le apăreau brusc proprietarii, notificând administraţia publică locală, pentru iniţiativa de amenajare a acestor terenuri, PROPRIETATE PRIVATĂ…..

Această alăturare alcătuită din spații amenajate și neamenajate, dezvoltate spontan, ca răspuns la o nevoie imediată, întregesc caracterul dezolant amintit mai sus. Un alt efect este și ocuparea spațiului public cu parcări neamenajate, ca urmare a creșterii numărului de autovehicule.

Toate aceste elemente menționate mai sus, conturează o imagine urbană haotică a spațiului dintre blocuri, care respinge ideea de coeziune socială și duce la creșterea problemelor legate de calitatea aerului, tradusă printr-o calitate scăzută a vieții locuitorilor Sectorului 1, cu impact major asupra stării de sănătate a populației sectorului și totodată a orașului, dar şi, în egală măsură, de presiunea tot mai mare de construire a acestor imobile puse în posesie.

Soluția ? Primăria Sectorului 1 prin intermediului documentației P.U.Z. Coordonator Sector 1, propune ca soluție în ceea ce privește spațiile libere aflate între blocuri și amenjararea acestora în concordanță cu rolul de coeziune socială, preluarea în administrare a tuturor terenurilor private în vederea amenajării și întreținerii optime a acestora. Acest lucru se va realiza conform Legii 255/ 2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, și va avea ca scop transformarea spațiilor libere dintre blocuri în spații de recreere pentru cetățeni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...