Spațiul dintre blocuri. Cum să nu apară clădiri. Cum să apară spații verzi

Publicat: 18/02/2020, 09:57

Fiecare dintre noi este afectat mai mult sau mai puțin de lipsa unei amenajări coerente a spațiilor libere dintre blocuri, care în prezent sunt ocupate de alei, parcări, locuri de joacă pentru copii, posturi trafo sau terenuri private îngrădite – amenajări rezultate, nu proiectate. Acele spații care de cele mai multe ori nu oferă o imagine vizuală prea plăcută, contribuind negativ la imaginea cartierului în ansamblu și la o calitate scăzută a vieții locuitorilor din respectivul cartier.

Acesta este însă, doar un aspect….cel mai adesea ne întâlnim cu tot felul de retrocedări, puneri în posesie, pe terenuri situate în aceste zone. Ne confruntăm astfel cu o problemă majoră, emiterea actelor administrative, respectând astfel dreptul de proprietate, garantat prin Constituţie, în detrimentul locuitorilor din zonă, sau asumarea de neemitere a autorizaţiilor de construire, acţiune care se finalizează prin dosare în instanţă împotriva primăriei, ba chiar a funcţionarilor publici, căci intimidarea în acest sens merge, dosare câştigate de către PROPRIETARI.

Deși este un subiect sensibil, problematica spațiilor libere dintre blocuri reprezintă un subiect cheie abordat prin documentația P.U.Z. Coordonator Sector 1 și în care Primăria Sectorului 1 își dorește să se implice activ. Am căutat modalităţi clare prin care putem proteja spaţiile aferente marilor ansambluri de locuinţe colectieve.

În acest moment, Sectorul 1 beneficiază de o suprafață de 150,38 hectare de spațiu constituit între blocuri, localizat cu precădere în cartierele Aviației, Mihalache, Grivița, Primăverii, etc., care include: spații verzi, parcări, platfome betonate amanajate sau nu ca parcări, circulații de incintă, locuri de joacă pentru copii, etc.
Din această suprafață de 150,38 de hectare, 1,27 de hectare sunt terenuri intabulate, libere de construcții, aflate în proprietate privată, cu posibilitate de a fi edificate în orice moment.

Aceste spații dintre blocuri sunt de cele mai multe ori amenajate necorespunzător și crează o imagine dezolantă cartierelor de locuit. În acest moment între blocuri există o serie de construcții degradate, precum puncte termice funcționale sau nu, ateliere auto, garaje, hale de depozitare, iar sporadic se regăsesc spații de joacă pentru copii, parcaje, alei, spații verzi.

Primăria sectorului 1, prin ADP a încercat amenajarea acestor amplasamente, însă, nu de puţine ori, terenurilor aflate în paragină, le apăreau brusc proprietarii, notificând administraţia publică locală, pentru iniţiativa de amenajare a acestor terenuri, PROPRIETATE PRIVATĂ…..

Această alăturare alcătuită din spații amenajate și neamenajate, dezvoltate spontan, ca răspuns la o nevoie imediată, întregesc caracterul dezolant amintit mai sus. Un alt efect este și ocuparea spațiului public cu parcări neamenajate, ca urmare a creșterii numărului de autovehicule.

Toate aceste elemente menționate mai sus, conturează o imagine urbană haotică a spațiului dintre blocuri, care respinge ideea de coeziune socială și duce la creșterea problemelor legate de calitatea aerului, tradusă printr-o calitate scăzută a vieții locuitorilor Sectorului 1, cu impact major asupra stării de sănătate a populației sectorului și totodată a orașului, dar şi, în egală măsură, de presiunea tot mai mare de construire a acestor imobile puse în posesie.

Soluția ? Primăria Sectorului 1 prin intermediului documentației P.U.Z. Coordonator Sector 1, propune ca soluție în ceea ce privește spațiile libere aflate între blocuri și amenjararea acestora în concordanță cu rolul de coeziune socială, preluarea în administrare a tuturor terenurilor private în vederea amenajării și întreținerii optime a acestora. Acest lucru se va realiza conform Legii 255/ 2010 privind expropierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, și va avea ca scop transformarea spațiilor libere dintre blocuri în spații de recreere pentru cetățeni.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Oana Roman și Marius Elisei, imagini interzise minorilor. S-au pozat după o partidă de... el...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...