Studiile în străinătate nu garantează obținerea unui loc de muncă și a unui salariu mare. Ce cântărește mai mult în ochii angajatorilor

Studiile în străinătate nu garantează obținerea unui loc de muncă și a unui salariu mare. Ce cântărește mai mult în ochii angajatorilor
Publicat: 07/11/2013, 15:49
Actualizat: 21/10/2014, 19:50

Mii de viitori absolvenți de liceu se înghesuie în această perioadă la târgurile de universități străine organizate în București și în țară în căutarea unei instituții de învățământ unde să-și continue studiile. Cei mai mulți vor să rămână și să lucreze în străinătate după ce își finalizează studiile, dar există și tineri care merg să studieze în afară gândindu-se că vor avea un avantaj în momentul în care vor dori să se angajeze în România. Specialiștii în recrutare chestionați de gândul explică în ce condiții studiile superioare în străinătate reprezintă un atu în ochii angajatorilor din România.

Despre cum sunt priviți absolvenții de studii superioare în străinătate de către angajatorii români, pentru ce tipuri de compani contează să ai studii în străinătate, cum influențează acest aspect salariul și care sunt limitele studiilor în străinătate, dar și despre costurile pe care le presupune să studiezi la o universitate din afară și care sunt cele mai căutate universități din Europa, citiți într-o analiză gândul.

Ce companii caută absolvenți de studii superioare în străinătate

Studiile în străinătate reprezintă un avantaj competitiv, în special, în cazul multinaționalelor, companii care își doresc ca angajații să aibă o oarecare lejeritate în a lucra în medii multiculturale și multilingvistice. Specialiștii consultați de gândul atrag însă atenția că în ochii angajatorilor contează mai mult experiența efectivă obținută în afară și îi sfătuiesc pe tinerii care merg la studii în străinătate să încerce, în măsura în care este posibil, să se angajeze în timpul facultății.

„O facultate în afara României nu garantează obținerea imediată a unui loc de muncă. Există însă domenii și tipuri de joburi pentru care, în ultima vreme, constatăm o apetență deosebită pentru candidați care și-au făcut studiile, indiferent de nivel, în afara României. E un aspect important mai ales pentru mediile intens internaționalizate. Cel mai mult e apreciată însă experiența concretă și reprezentativă de lucru în afară„, a explicat pentru gândul Irina Pânzaru, managerul agenției SMB în cadrul ManpowerGroup România, care a precizat însă că persoanele care au studii în România nu sunt discriminate în favoarea persoanelor cu studii la universitățile din străinătate.

În general, studiile în străinătate sunt apreciate de angajatori pentru că în sistemul educațional de acolo elevul este expus la o varietate mai mare de materii, la tehnici de predare mai diverse, la informații superioare din punct de vedere calitativ, toate cu implicații pozitive asupra rezultatelor învățării. La toate acestea se adaugă și dezvoltatrea abilităților de comunicare, care înlesnește integrarea ulterioară într-o echipă multiculturală, a explicat pentru gândul Eugenia Dabu, Acting Recruitment Manager Lugera.

Ce așteaptă angajatorul de la un absolvent de studii superioare în străinătate

Specialiștii în recrutare spun că, în general, angajatorii așteaptă de la absolvenții de facultate dintr-o altă țară decât România un grad superior de pregătire teoretică și practică, o foarte bună cunoștere a cel puțin unei limbi de circulație internațională, un grad mai mare de autonomie și maturitate, un nivel mai bun de abilități de comunicare, pe scurt rezultate operaționale mai bune.

Trebuie precizat însă că angajatorii au și rețineri când vine vorba de candidații cu studii superioare în afară. Aceștia se tem de faptul că unii dintre ei își pot dori roluri mai sofisticate decât oferă ei și că, în absența unor provocări pe măsură, și-ar putea pierde motivația. De asemenea, există presupunerea că tinerii cu studii în afară cer salarii mai mari chiar dacă nu au experiență profesională concretă. În plus, absolvenților de studii superioare în străinătate le lipsește experiența profesională în România, ceea ce ar putea genera un grad de inadaptare, a explicat Irina Pânzaru.

Studiile în străinătate nu garantează un salariu mai mare

În funcție de domeniu și de rezultatele pe care un candidat le poate obține, finalizarea studiilor în străinătate are un impact și în salariu, spun specialiștii, dar nu există nicio garanție în acest sens.

„Salariul se negociază de către fiecare candidat și ar trebui discutat în strânsă legătură cu rezultatele pe care le poate și le va obține acesta. În acest sens, un candidat perceput ca fiind mai valoros ar putea obține un salariu mai mare. Din nou, circumstanțele vor varia de la caz la caz. Ca regulă generală, candidații cu experiență de muncă în afara României sunt apreciați mai mult și pot avea salarii mai mari, când angajatorul își permite să le ofere”, a spus Irina Pânzaru.

Această a precizat că „ambele categorii de candidați (cei cu studii în România și cei cu studii în afară – n.r.) pornesc cu șanse egale, care pot crește apoi în funcție de calitatea experiențelor de muncă anterioare, de motivația în raport cu rolul propus, de potrivirea culturală cu organizația și, nu în ultimul rând, de aspectele financiare”.

Potrivit reprezentantei ManpowerGroup România, absolvenții recrutați anul acesta pentru diverse locuri de muncă au primit salarii variind între 1.500 și 3.000 de lei și în niciun caz concret nu au fost relevante studiile în străinătate.

Cele mai mari salarii sunt în inginerie și IT, potrivit Eugeniei Dabu, reprezentanta Lugera. Astfel, un programtator junior poate câștiga între 700 și 1.000 de euro, în timp ce salariul unui tester este de 400-700 de euro, iar al unui helpdesk variază între 300 și 500 de euro.

Cum să-ți alegi facultatea din străinătate ca să poți munci și în România

Absolvenții de liceu care vor să urmeze cursurile unei universități din străinătate ar trebui să opteze pentru acele domenii care se regăsesc și pe piața locală. Altfel, riscă să nu își găsească un loc de muncă și, în consecință, studiile în străinătate să nu mai constituie un avanaj direct.

Pentru că angajatorii din România sunt interesați în special de studiile tehnice și comerciale, tineri care vor să studieze în afară ar trebui să aleagă specializări în aceste domenii. Mai mult decât atât, experții în recrutare recomandă alegerea unor universități recunoscute pentru specializările alese. De exemplu, în Europa, pentru inginerie, știință și tehnologie se remarcă ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich.

Tinerii care optează pentru studiile umaniste sau cei care își doresc să facă cercetare ar trebui mai degrabă să ia în calcul varianta de a rămâne în străinătate.

Cât costă un an de studiu în străinătate

Ministerul Educației nu are o cifră oficială a numărului de studenți români care pleacă să studieze în străinătate, însă statisticile neoficiale ale instituțiilor care organizează târguri de universități arată că sunt peste 50.000 de tineri sunt plecați la studii în străinătate.

Destinațiile principale ale tinerilor români sunt Marea Britanie, Danemarca și Olanda, printre specializările preferate de aceștia numărându-se Dreptul, Medicina, Economia, Informatica, Științele naturii și Ingineria.

Un an de studiu la o universitate de stat din Marea Britanie costă între 6.000 și 9.000 de lire sterline pe an, la care se adaugă aproximativ 600 de lire pe lună pentru cheltuielile curente. Studenții români au posibilitatea de a se împrumuta la Student Finance England. Restituirea împrumutului începe după ce studenții au absolvit și depășesc un venit de 12.600 de lire sterline în România și un venit de 21.000 de lire sterline în Marea Britanie.

Printre cel mai bine cotate instituții de învățământ superior din Marea Britanie sunt Universitatea Cambridge, Imperial College London, Universitatea Oxford, Universitatea College London. În privința studiilor de inginerie, topurile internaționale arată că în top se află Universitatea Cambridge.

Topul QS al Universităților 2013/2014 arată în Londra cele mai bine cotate universități atât de câtre studenți, cât și de către angajatori sunt King’s College London, London School of Economics and Political Science, City University London, Brunel University, Kingston University, London Metropolitan University, Universitatea East London, Universitatea Greenwich.

În Danemarca, studiile sunt gratuite. Pentru cheltuielile lunare este nevoie de 700-800 de euro pe lună. În acest an, statul danez va acorda un ajutor nerambursabil în valoare de 720 de euro pe lună pentru studenții din UE, care sunt activi și au fost angajați, muncind 10-12 ore pe săptămână, după ce demonstrează statutul de angajat cu un contract de muncă sau fluturaș de salariu. În Danemarca, unele dintre cele mai bune universități este Universitatea Aarhus din orașul Herning, care are atât programe de economie, cât și programe de inginerie. Universitatea Aalborg situată în orașul cu același nume este o altă universitate căutată, care are atât programe de inginerie, cât și de economie.

În Olanda, costul unul program academic ajunge la 1.800 de euro pe an la universitățile de stat. La universitățile tehnice, costul pentru studii ajunge și la 10.000 de euro, pentru că acestea nu sunt subvenționate de statul olandez. Studenții pot munci part-time pentru un salariu de minumum 500 de euro/lună. În Olanda, unele dintre cele mai căutate universități sunt cele de științe aplicate. Printre cele universitățile cu cei mai mulți studenți sunt Universitatea din Haga și Universitatea Groningen.

Top 20 universități ai căror absolvenți se angajează cel mai repede

Universitatea Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea Cambridge sunt primele trei universități din lume ai căror absolvenți se angajează în număr mare după ce termină cursurile, arată un nou studiu citat de către Business Insider.

„Studiul global al angajabilității” a fost realizat pe baza unui chestionar prin care angajatorii erau rugați să descrie ce fel de școli ar putea produce absolventul ideal.

Dintre cei chestionați 21% au spus că universitatea de la care provine un candidat este cel mai important lucru pe care îl iau în considerare, în timp 41,1% dintre repondenți spun că acest lucru este important.

În urma chestionarului a rezultat un top al celor mai bune 20 de universități în privința angajabilității absolvenților:

1.Universitatea Oxford – Marea Britanie

2. Universitatea Harvard -SUA

3. Universitatea Cambridge

4.Universitatea Stanford- SUA

5. Institutul de Tehnologie din Massachusetts – SUA

6. Universitatea Princeton – SUA

7. Universitatea Columbia – SUA

8. Universitatea Yale – SUA

9. Institutul de Tehnologie din California -SUA

10. Universitatea din Tokyo – Japonia

11. Universitatea Tehnică din Munchen -Germania

12. Universitatea din California, Berkeley -SUA

13. Universitatea College London (UCL)- Marea Britanie

14. Universitatea din toronto -Canada

15. Universitatea din Edinburgh – MareaBritanie

16. Școala Politehnică din Paris -Franța

17. HEC Paris -Franța

18. Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong – Hong Kong

19. Școala Normală Superioară din Paris -Franța

20. Universitatea Națională din Australia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?