SUBIECTE BACALAUREAT 2013 ROMÂNĂ SCRIS – Subiecte BAC 2013 Profil Uman și Pedagogic

Publicat: 01/07/2013, 15:10
Actualizat: 21/10/2014, 21:22

SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2013Gândul publică aici în exclusivitate subiectele la BAC 2013 primite azi de elevii de la profilele uman și pedagogic. Peste 162.000 de elevi participă luni, 1 iulie, la proba scrisă de LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013.

Gândul vă prezintă în exclusivitate SUBIECTELE și BAREMUL de la LIMBA ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013 imediat ce acestea vor fi disponibile și vor putea fi făcute publice.

UPDATE 15:00 Baremul pentru profilurile Uman și Pedagogic

CLICK PENTRU A MĂRI

UPDATE 12.30 BACALAUREAT 2013. Ministerul Educației Naționale va publica, la ora 15.00, pe site-ul www.subiecte2013.edu.ro, variantele de subiecte și baremele de evaluare pentru proba de Limba și literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2013, desfășurată luni, 1 iulie.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naționale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susținute de absolvenții de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare. În cazul în care există situații în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN, cu cel puțin o oră.

UPDATE 11.33 SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilul Uman – filieră teoretică, și profilul Pedagogic – filieră vocațională

Subiectul nr. 1 de la profilul Uman a fost un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul nr.2 elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanța unui jurnal în viața unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema și viziunea într-o poezie aparținând simbolismului

Spre deosebire de ceilalți ani, la BAC 2013 elevii vor primi cel mai probabil două subiecte, fiecare cu mai multe cerințe. Dacă până acum, absolvenții de clasa a XII-a primeau trei subiecte, între care și de scris un text argumentativ, din 2013 Ministerul Educației a decis să nu le mai dea elevilor textul aforistic/critic ca un al doilea subiect, care presupunea demonstrarea competențelor de argumentare, în scris, a unor opinii în diverse situații de comunicare. Oficialii de la minister spun că modificarea a fost necesară pentru că mulți dintre elevii de clasa a XII-a nu înțelegeau cerința subiectului.

Totodată, la BACALAUREAT 2013, subiectele vor fi diferite în funcție de profilul urmat de elevi. Astfel, absolvenții de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocațională, alta decât pedagogică.

Măsura diferențierii a fost luată pentru că elevii de la uman/pedagogic fac mai multe ore de limba și literarura română decât colegii lor de la profilul real sau tehnologic sau vocațional, altceva decât pedagogic.

Exemple de SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ SCRIS pentru profilul uman sau pedagogic

De exemplu, pentru elevii de la profilul uman si pedagogic se poate da la primul subiect o poezie studiată în anii de liceu( ex Să fie Sara-n asfințit de Mihai Eminescu), la care se vor cere mai multe răspunsuri privind vocabularul și sensurile din text. Ultima cerință se referp de obicei la comentarea în maximum 100 de cuvinte a unei părți din textul dat, în care elevii să evidențieze mijloacele artistice folosite de autor.

Cel de-al doilea subiect poate fi unn eseu, redactat în 600 – 900 de cuvinte. Eseul poate fi despre oricare personaj studiat în romanele prevăzute în programa școlară de liceu. La eseu, se va ține cont de modul cum elevii își susțin opinia despre opera studiată, dar și de modul cum folosesc tehnica narativă.

Ce au primit olimpicii la BACALAUREAT 2013 – proba scrisă de ROMÂNĂ

Olimpicii de la profilul umanist și pedagogic au primit la primul subiect de analizat poezia „Amintire” de Lucian Blaga. Tot la acest subiect candidații au avut de argumentat în 150 -300 de cuvinte despre cât de importantă este cunoașterea biografiei unui artist în înțelegerea operei sale. Ultimul subiect pentru profilul umanist a fost un eseu despre un personaj, la alegere, din operele lui Ioan Slavici, Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

Din datele de la Ministerul Educației rezultă că, pentru sesiunea iunie-iulie, s-au înscris la BACALAUREAT 2013 de absolvenți.

La proba scrisă de Limba și literatura română participă 162.338 de absolvenți, 7.762 sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă, 174.555 la proba obligatorie a profilului ( matematică sau istorie) și 165.373 la proba la alegere a profilului și specializării.

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că diferențele în ceea ce privește numărul de candidați provin din faptul că o parte dintre aceștia sunt absolvenți ai seriilor anterioare care au susținut și promovat unele dintre probe, echivalându-și ulterior notele pentru această sesiune.

Înainte de proba scrisă la română, elevii au susținut proba orală de competențe lingvistice în limba română. Rezultatele finale înregistrate la nivel național la această probă orală arată că 94.106 dintre candidații de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori experimentați ai limbii române.

Datele statistice de la Ministerul Educației arată că 6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obținut certificatul de utilizator avansat.

Cele mai mari procente de elevi experimentați sunt în județele: Prahova (77,69%), Brașov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) și Iași (70,32%). În schimb, există și județe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentați la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) și Ilfov (43,16%).

CALENDAR PROBE SCRISE LA BACALAUREAT 2013

1 iulie 2013 – Limba și literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 – Limba și literatura maternă proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale

SUBIECTE ROMÂNĂ și BAREM ROMÂNĂ la BACALAUREAT 2013

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto