TB decide ca ancheta în cazul diplomatului rus care a accidentat o tânără să fie făcută în Rusia

TB decide ca ancheta în cazul diplomatului rus care a accidentat o tânără să fie făcută în Rusia
Publicat: 06/12/2012, 15:07
Actualizat: 28/09/2018, 11:59

Tribunalul București (TB) a decis joi, definitiv, ca ancheta în cazul diplomatului rus Aleksandr Evsiukov, care a accidentat o tânără pe o trecere de pietoni din București, să fie făcută de autoritățile din Rusia.

Judecătoria Sectorului 3 a admis în 9 noiembrie cererea Parchetului de a transfera Rusiei procedura anchetării diplomatului în țara natală pentru vătămare corporală din culpă și refuzare de recoltare a probelor biologice.

Decizia a fost contestată de Mădălina Băcanu, tânăra accidentată de diplomatul rus, la Tribunalul București, care joi a respins recursul. Decizia Tribunalului București este definitivă, astfel că Aleksandr Evsiukov va fi cercetat în Rusia pentru accidentarea tinerei.

Avocatul Mădălinei Băcanu a spus aceasta a fost recent externată din spital, că se simte bine și că în prezent se află la Făurei.

Judecătoria Sectorului 3 arăta, în motivarea deciziei din 9 noiembrie, document obținut de agenția MEDIAFAX, că a fost nevoită, în virtutea unei bune administrări a justiției, să tranfere procedurile de cercetare în cazul diplomatului rus Alexandr Evsyukov, pentru că, potrivit convențiilor internaționale, Rusia este o țară ce nu-și extrădează cetățenii.

„Având în vedere că făptuitorul nu a dat explicații cu privire la faptul dacă se afla în exercitarea funcțiilor sale ca membru al misiunii, pentru a aprecia asupra imunității diplomatului, la acest moment, instanța apreciază că exercitarea procedurii penale în România ar fi mult îngreunată, iar transferul de proceduri ar servi intereselor unei bune administrări a justiției”, a notat judecătorul în motivare.

Mădălina Băcanu, în vârstă de 19 ani, din Brăila, studentă în București, a fost lovită în 21 octombrie de o mașină a Ambasadei Federației Ruse condusă de prim-secretarul Aleksandr Evsiukov, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecția străzilor Camil Ressu și Ilioara din Sectorul 3 al Capitalei.

În urma accidentului, tânăra a suferit, între altele, un traumatism cranian sever, fiind internată atunci în comă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. În noiembrie, tânăra a fost transferată la Centrul Național Medical de Recuperare Neuropsihomotorie, după ce starea ei s-a îmbunătățit, iar recent a fost externată.

Ambasadorul Rusiei la București, Oleg Sergheevici Malghinov, declara după accident că, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunității diplomatului implicat în accident și preciza că acestuia i s-a oprit mandatul și a părăsit România. Declarația a fost făcută după ce ministrul de Externe, Titus Corlățean, a solicitat ridicarea imunității diplomatului pentru derularea procedurilor judiciare în România.

Consulul rus în România Andrei Lancikov declara, pentru Ria Novosti, că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar și „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soția și copilul și a lovit pe trecerea de pietoni o cetățeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, spunea Lancikov.

Lancikov preciza că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” și „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, sublinia consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” și Evsiukov „pur și simplu nu a văzut-o”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii