Udrea anunță că a făcut un denunț împotriva șefului SRI. „Coldea i-a cerut 500.000 de euro lui Cocoș pentru televiziunea lui Ghiță”

Udrea anunță că a făcut un denunț împotriva șefului SRI. „Coldea i-a cerut 500.000 de euro lui Cocoș pentru televiziunea lui Ghiță
Publicat: 30/01/2015, 21:22
Actualizat: 17/02/2015, 15:59

Elena Udrea, acuzată de DNA de spălare de bani și fals în declarațiile de avere, spune într-un interviu pentru Hotnews că a depus plângere la DNA împotriva șefului interimar al SRI, generalul Florian Coldea, în care o amintește și pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Udrea îl acuză pe Coldea că i-ar fi cerut bani fostului ei soț, Dorin Cocoș, pentru Sebastian Ghiță și susținerea televiziunii acestuia, România TV. Cocoș i-ar fi dat 500.000 de euro lui Ghiță, prin intermediul fiului său, Alin Cocoș.

Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, în cash, pentru a-și finanța televiziunea, RTV. Cred că la începutul… Ideea era că mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea și când dl Ghiță încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat că banii au fost remiși dlui Ghiță de către Alin Cocoș. Mi-a mai spus că, tot așa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea”, a spus Elena Udrea.

Udrea spune că se bazează pe declarații ale lui Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan (Pinalti) și Culiță Tărâță (fost șef al CJ Neamț, decedat), dar și pe spusele lui Sebastian Ghiță, conform Hotnews.

Udrea a mai declarat în interviul respectiv că Tărâță i-ar fi spus că generalul Coldea i-a cerut acestuia să direcționeze bani către o casă de sondaje de opinie.

De asemenea, Elena Udrea susține că ea a negociat cu Victor Ponta numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruței Kovesi în funcție. Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuiește. Am discutat atunci cu dl. Ponta și unul din argumentele pe care le avea, obiecțiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrema€… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele”, a mai declarat Udrea pentru Hotnews.

Reacția Laurei Codruța Kovesi: „Nu e prima dată când suspecții din dosare fac declarații denigratoare la adresa mea și nu le comentez”, a declarat ea pentru gândul.

Reacția lui Sebastian Ghiță, la propria televiziune: „Vă garantez că nu existpă o discuție, o situație care să acrediteze măcar ideea că un astfel de eveniment s-a întâmplat. Până acum am văzut că nu își aducea aminte de nimic. Dintr-odată, doamna Udrea își amintește, spune că știa de bani, că s-au cheltuit pe sondaje, pe televiziuni…”.

Reacția SRI: „Serviciul Român de Informații nu se pronunță sub nicio formă cu privire la declarațiile unor suspecți aflați în urmărire penală, cu atât mai mult cu cât este vorba despre dosare la care SRI a contribuit într-un mod categoric”, a spus Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, la B1 TV. El a adăugat, despre acuzațiile Elenei Udrea, că „rolul organelor de cercetare penală este să investigheze orice suspiciune, reclamație sau denunț depus de orice cetățean al României”.

Fragmente din interviul Hotnews:

Despre Cocoș-Coldea-Ghiță

Reporter: Unu: Ce informatii? Doi: Ce faceți cu ele?

Elena Udrea: Păƒi vi le spun dumneavoastră. Doi: am făcut un denunț.

Reporter: Denunț la DNA?

Elena Udrea: Da, la DNA.

Reporter: Împotriva cui?

Elena Udrea: Un denunț în care spun lucruri despre dl general SRI Florian Coldea și despre… o amintesc pe doamna procuror general DNA Codruța Kovesi.

Reporter: Ce spuneți acolo?

Elena Udrea: Păi, vă spuneam de ce cred eu că se dorește și s-a dorit din campanie, cu toate armele, scoaterea din politică, de la nivelul care contează al politicii, în ceea ce mă privește. Și, mă rog, este un lucru recurent, de foarte multe ori s-a tot încercat să fie scoasă Elena Udrea. Eu cred că în prima parte, cât există Traian Băsescu, tocmai pentru a elimina, așa cum spunea dl Ghiță, o sursă alternativă de informații, în partea acum a două cred că pur și simplu pentru lucrurile pe care le știu și pe care i le-am spus dlui Coldea în față. Sau prin dl Maior i le-am transmis.

Reporter: Ce anume?

Elena Udrea: Păi, spre exemplu, știu, în momentul în care a apărut dosarul Microsoft și s-a vehiculat numele fostului soț, eram în plină campanie electorală. A venit, se spunea acolo, numele meu era evident legat de dosar și mai ales se spunea despre un credit pe care soțul – și care este și probă în dosar – fostul soț îl luase de la Dinu Pescariu și pe care îl declarasem în declarația de avere. În contextul acesta complex, a venit la mine fostul soț să mă roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea și dl Maior, spunându-mi că nu dorește să îi apeleze direct în situația data.

Reporter: Cum adică să îi apeleze direct?

Elena Udrea: Nu știu.

Reporter: Avea fostul soț apel direct la Maior și la Coldea?

Elena Udrea: Imediat o să revin și o să vă spun. Că nu dorește să îi apeleze direct pentru că, mă rog, așa era situația, însă am întrebat de ce ar face asta, de ce să vorbească, și a spus că ar dori să lămurească acuzațiile din dosar, în condițiile în care mi-a spus că a făcut niște lucruri, la solicitarea dlui Coldea. Lucru care înseamnă, și pentru asta sigur este foarte ușor de întrebat fostul soț. Eu vă declar exact ce mi-a spus.

Reporter: Când se întâmplă asta?

Elena Udrea: În toamna acestui an. Deci vorbesc de după ce a apărut scandalul, înainte să fie reținut. Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, în cash, pentru a-și finanța televiziunea, RTV.

Reporter: Când?

Elena Udrea: Cred că la începutul… Ideea era că mai la începutul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea și când dl Ghiță încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat că banii au fost remiși dlui Ghiță de către Alin Cocoș. Mi-a mai spus că, tot așa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea.

Reporter: Ce institut, țineți mine?

Reporter: Mai exact?

Elena Udrea: Nu, nu țin exact. Dar, dacă va fi întrebat, cu siguranță că-și amintește el. Sau dacă vor fi întrebați, va fi întrebat dl Coldea. Deci astea erau lucrurile pe care mi le-a spus la momentul acela și care, în contextul dat, mi-a explicat că ar fi vrut să le discute. Nu s-a întâmplat, nici nu am procedat ca atare, că n-aveam cum, dar în orice caz a și fost reținut preventiv.

Despre numirea Codruței Kovesi la DNA. Negocierea cu Ponta

Elena Udrea: Evident că vorbim în clar. În spatele unui plan pe care eu îl văd foarte bine așezat și care este pus în practică de ceva timp, pas cu pas, și ce-am aici sunt lucruri pe care de luni de zile eu le scriua€¦ și constatând toate acestea, se află un om care deține în acest moment toate aceste secrete, pentru că le are de la mii de oameni, de ofițeri care le adună. Este șeful actual al Serviciului Român de Informații, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, în acest moment, deține această putere, pentru că pe de o parte deține toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de altă parte are o foarte bună relație cu dna Kovesi. Și va spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcția de procuror DNA…

Reporter: În ce sens ați intervenit?

Elena Udrea: În sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor și numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesa pe președintele Traian Băsescu. Singurul nume care interesă era Codruța Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruța Kovesi.

Reporter: Cum adică a fost o propunere a domnului Coldea?

Elena Udrea: Adică dl Traian Băsescu evident că o susținea pe Codruța Kovesi, dar ea era plecată între timp din țară.

Reporter: Era la Bruxelles, trimisă a Guvernului.

Elena Udrea: Da. Și cel care a propus revenirea dânsei a fost dl Coldea.

Reporter: De unde ați scos informația asta, cine v-a spus asta?

Elena Udrea: La acel moment, această discuție – dar, încă o dată spun, a fost un nume pe care și-l dorea și președintele foarte mult, dar ideea ca dânsa să se întoarcă de acolo a venit de la Florian Coldea.

Reporter: Păi adineauri ați spus că dvs. ați susținut-o.

Elena Udrea: Nu, eu am spus că eu am fost cea care a discutat cu dl Victor Ponta numirea dnei Codruța Kovesi.

Reporter: Păi, stați puțin. Ori Traian Băsescu a susținut-o, ori dvs, ori Florian Coldea, că nu se mai înțelege nimic în clipa asta?

Elena Udrea: Am spus că propunerea ca dânsa să se întoarcă de la Bruxelles a venit de la dl Coldea. Traian Băsescu și-a dorit foarte mult ca Codruța Kovesi să fie procuror DNA, dar Victor Ponta nu dorea acest lucru.

Reporter: Dar cine v-a spus toate astea?

Elena Udrea: Păi, faptul că Victor Ponta nu dorea era evident și știam de la președinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părțile că nu dorește. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruței Kovesi în funcție.

Reporter: Când?

Elena Udrea: Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuiește. Am discutat atunci cu dl. Ponta și unul din argumentele pe care le avea, obiecțiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrema€… ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele.

Reporter: Dar ne puteți spune în calitate de ce ați făcut această intervenție la dl. Ponta?

Elena Udrea: În calitate de persoană care, la momentul acela, putea să discute cu el. Ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici președintele.

Reporter: V-a cerut președintele, v-a rugat să faceți aceste diligențe, această discuție cu Victor Ponta?

Elena Udrea: Nu.

REporter: A fost inițiativă proprie?

Elena Udrea: A fost inițiativa mea. A fost inițiativa mea.

Despre întâlnirea cu Sebastian Ghiță: „Coldea mă urăște”

Reporter: M-aș întoarce la dl Coldea, despre care spuneați că el controlează toată situația, că el este cel care are interesul să va pună în această numire proastă. Aveți vreo probă?

Elena Udrea: Păi, o mulțime de lucruri pe care o să vi le spun. Cumva o să încep cu ceva ce pentru mine a reprezentat o luminare asupra a ceea ce mi se întâmplă. La o cafea cu dl Sebastian Ghiță, undeva în vara trecută, vă spun și unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Văcărescu, dl Sebastian Ghiță – un apropiat al SRI-ului și o persoană care se vede des cu dl Florian Coldea – mi-a spus că dl Coldea mă urăște. Am întrebat de ce, și mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public – dar bineînțeles nu am citat, la vremea aceea: pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informații la președinte. Președintele României este nu cel mai informat om. De regulă, este cel mai dezinformat om, pentru că el primește informații pe niște căi simple. Bine, de pe internet dacă stă să le citească sau de la televizor sau informații pe care le ia oficial de la instituții. Evident că atunci când cineva, care este relativ bine conectat la presă, la toată zona de presă, la zona politică, la tot mediul de afaceri, o astfel de persoană are acces la președinte și poate să îi spună niște lucruri – și o să vă dau exemple în interviu – evident că devine o persoană neplăcută șefilor de servicii. Așa mi-a explicat Sebastian Ghiță faptul că dl Coldea m-ar urî. Eu nu am urât niciodată pe nimeni. Pornind de la acest moment…

Reporter: L-ați crezut pe cuvânt pe Sebastian Ghiță? Pentru că relația dvs mi-e puțin neclară, și anume acum îi reproșați că a făcut un control de facto din poziția de parlamentar și că nu și-a făcut treaba, pe de altă parte n-aveați o problemă să vă întâlniți cu el pe Barbu Văcărescu.

Elena Udrea: Nu. Dar n-are nicio legătură. Și dvs. mă criticați și nu am o problemă să vă dau interviul aici. Deci nu are nicio legătură, lucrurile sunt adevărate și într-un fel, și în alt fel.

Reporter: Și cât de apropiată era relația cu Ghiță, astfel încât dl Ghiță v-ar fi făcut asemenea confidențe – ce vorbea dânsul cu domnul Coldea?

Elena Udrea: Mi-a făcut multe alte confidențe. Multe altele.

Reporter: Ca de exemplu?

Elena Udrea: Nu știu, spre exemplu l-am întrebat…

Reporter: Dar în virtutea cărei relații, că nu înțelegem?

Elena Udrea: Pur și simplu. Nici nu știu să vă spun. Nu am o relație atât de apropiată cu dl Ghiță, încât să ne considerăm prieteni. Ca dovadă, cred că sunt cel mai atacat personaj, după Traian Băsescu, la televiziunea lui, și am mai spus lucrul acesta. Nu știu. Dl Ghiță oscila, probabil, între nevoia de a sta mai aproape, câteodată, de Băsescu, altădată i se părea că e mai rentabil să stea aproape de Victor Ponta, habar n-am. Astea-s motivele lui. Eu vă reproduc ce mi-a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?