Veste bună pentru șoferii cu mașini vechi. Cum ar putea scăpa de vinieta Oxigen. Firea face anunțul: Văd că se organizează mitinguri…

Veste bună pentru șoferii cu mașini vechi. Cum ar putea scăpa de vinieta Oxigen. Firea face anunțul: Văd că se organizează mitinguri...
Publicat: 03/02/2020, 13:49

„Am văzut că se organizează petiții, acțiuni, chiar mitinguri împotriva vinietei Oxigen. Nicio problemă, noi putem să renunțăm și la program, dacă asta își doresc bucureștenii. Dacă asta ne dorim, să fim singurul oraș european în care să circulăm cu mașini non-euro, euro,1, 2, eu fac ce spun cetățenii.(…) Pe de o parte de ce nu am curaj să iau măsuri, să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară. Pe de altă parte, atunci când luăm măsuri, de ce luăm, că îngrădim dreptul constituțional de a folosi un bun proprietate privată. Cetățenii au decis pentru că este cel mai democratic mod cu putință, de a conduce. Cetățenii și-au ales un primar, au ales majoritatea în Consiliul General și aceștia iau măsuri responsabile și în urma unor dezbateri transparente”, a declarat, luni, Gabriela Firea.

Primarul general spune că a primit feedback-uri pozitive din parte bucureștenilor, care susțin că își doresc să dispară autoturismele intens poluante.

„Dacă doriți, organizăm un referendum, dar este anormal ca noi să organizăm un referendum pentru ceea ce europenii la care noi ne uităm au decis de mult, și anume poluatorul plătește. Mi-a venit acum ideea, încerc să înțeleg cum este mai bine să procedăm. Trei ani de zile m-ați acuzat că nu luăm măsuri cu aceste rable. Când am luat măsura, mitinguri, petiții, jigniri. Facem cum vrea toată lumea”, a mai spus sursa citată.

De la 1 martie, mașinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Mai mult, potrivit unui amendament al acestui proiect, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele si motocicletele, dar si autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcționează cu GNL, GNC și GPL.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat începând cu data de 01 ianuarie 2020 și amânat pentru 1 martie, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de cinci tone pe arterele din București este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplica din 2021.

– mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

Șoferii care circula fară vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Acestea vor fi tarifele:

– Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
– Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
– Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
– Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
– Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:
– cele electrice și hibrid
– scuterele și motocicletele
– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități precum si cele aflate in proprietatea persoanelor cu dizabilitati care poseda certificat de incadrare in grad grav de handicap, cu insoțitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe raza Municipiului București
– cele destinate transmisiunilor radio și tv
– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de
Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,
– servicile publice comunitare pentru situații de urgență
– Societatea Națională de Cruce Roșie din România
– serviciile de ambulanță
– Societatea Transport Bucuresti STB
– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare
– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului
– cele preväzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Se definește Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă-bd. Märäșești – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie șos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzești -p-ta Victoriei.

Vinietele OXIGEN se vor putea achizitiona online, din benzinarii, prin sms sau aplicații online ale Primariei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă-bd. Märäșești – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie Șos.Pandurilor șos.Cotroceni -Spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – Str. Berzei str. Buzești -P-ta Victoriei.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Mama Elodiei Ghinescu, detalii-șoc despre fosta cuscră! Ce făcea mama lui Cioacă pentru fiul ei....
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cascada din România care detronează Bigăr. Unde se află acest loc desprins din basme VIDEO
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
E interzis total în România! Vei fi amendat imediat de poliție. E lege pentru toată...
Crimă șocantă. Copiii au fost împușcați în inimă și gât. VIDEO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....