Vin vremuri grele pentru sudul și sud-estul țării. Cum va fi VREMEA în această vară. PROGNOZA METEO pentru următoarele luni

Publicat: 11/05/2013, 23:41
Actualizat: 20/03/2019, 17:42

Temperaturile ridicate din această perioadă sunt doar începutul. Meteorologii avertizează că, din semnalele pe care le au, ne așteaptă o vară la fel de călduroasă și de secetoasă ca și cea de anul trecut.

Dacă în luna mai ne vom mai putea bucura de zile răcoroase, începând din iunie, temperaturile vor crește și ploile se vor rări. Mai mult, din iulie vremea va fi caniculară, mercurul din termometre depășind valorile medii obișnuite pentru această perioadă.

Culturile de toamnă, dar și cele de primăvară riscă să fie afectate dacă prognoza se va confirma, cum s-a întâmplat în 2012 când au fost estimate temperaturi similare și volume asemănătoare de precipații.

„Este foarte probabil să avem secetă. În iunie și iulie regimul precipitațiilor pare a fi deficitar. În iulie și regimul temperaturilor este peste norme”, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Estimările pe termen mediu făcute publice de ANM sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Gradul de realizare al acestor tipuri de prognoze este de 60%.

Care au fost efectele vremii caniculare din 2012

Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă vară din România ultimilor 50 de ani. Recordul a fost asigurat de numărul mare de zile caniculare, în care termometrele indicau peste 35 de grade Celsius, precum și de numeroasele nopți tropicale, cu temperaturi de până la 20 de grade. Totodată, cantitatea de precipitații a fost cea mai redusă din ultimii 62 de ani.

Cea mai ridicată temperatură consemnată în vara anului trecut a fost de 43,5 grade Celsius, la Giurgiu. În Capitală, maximul înregistrat a fost de 41,7 grade, la începutul lunii august.

Pe fondul secetei, România a avut anul trecut cea mai mare pierdere de recoltă din Uniunea Europeană. Condițiile meteorologice nefavorabile au dus la scăderea producției de porumb cu 30%, iar a celei de cereale cu 35,8%, potrivit evaluărilor Comisiei Europene. Cu toate acestea, pierderile fermierilor nu au fost atât de mari deoarece prețurile s-au înscris pe o pantă ascendentă încă din vară, de la primele semnale negative privind recolta.

Secetă în Muntenia și Dobrogea

În situația în care vremea va evolua conform așteptărilor, culturile din regiunea de sud și de sud-est a României vor fi puternic afectate de secetă și în această vară.

„În Muntenia și în Dobrogea, dacă lucrurile nu se schimbă, cu siguranță vom avea secetă. Acesta este semnalul de acum. Deja avem probleme. Rezerva de umiditate din sol indică secetă moderată și chiar puternică în unele zone din sudul și sud-estul țării”, a precizat meteorologul care a adăugat că în absența ploilor prognozate pentru ultima jumătate a lunii mai, culturile de primăvară ar putea fi în pericol.

La începutul lunii mai, spre exemplu, în cea mai mare parte a Dobrogei, în jumătatea de est a Munteniei, în sud-estul și local în estul Moldovei se înregistrau, la nivelul culturilor de grâu de toamnă, deficite moderate de apă în sol, respectiv o secetă moderată.

În stratul superior al solului, 0-20 de cm (ogor), „aprovizionarea cu apă prezintă valori satisfăcătoare în majoritatea regiunilor agricole din țară. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, centrul și estul Olteniei, local în sud-vestul Banatului și vestul Crișanei, se semnalează secetă pedologică modestă și local puternică„, se arată într-un comunicat ANM.

Sursă: ANM

Cum arată prognoza meteo pentru mai, iunie și iulie

În luna mai vremea se va menține mai răcoroasă decât ne-am aștepta în această perioadă. Cu excepția regiunii centrale a țării, temperaturile medii lunare vor fi cu 2-4 grade Celsius mai scăzute decât media multianuală a lunii, de 14,4 grade Celsius.

În ceea ce privește ploile, meteorologii prognozează că acestea vor fi mai abundente decât mediile multianuale, mai puțin în Muntenia și în Dobrogea unde cantitatea de precipitații va fi mai scăzută, între 40 și 60 de l/mp.

Sursă: ANM

În luna iunie temperaturile medii lunare vor fi mai ridicate decât cele de până acum în vestul, sudul și sud-vestul țării, unde vor depăși mediile multianuale de circa 2-4 grade Celsius. În Maremureș însă, vremea se va menține ceva mai răcoroasă decât în restul țării.

Ploile vor cădea cu precădere în centru țării. În Dobrogea, cantitățile lunare de precipitații vor fi între 20 și 40 de l/mp, în estul și sud-estul României între 40 și 60 de l/mp, iar în Subcarpați și zona Dealurilor de Vest, între 60 și 80 de l/mp.

Sursă: ANM

În luna iulie, temperaturile medii lunare se vor situa peste normele climatologice, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării.

În Maramureș va fi mai rece, temperatura medie lunară fiind cu 5-6 grade Celsius mai mică decât media multianuală de la nivel național, de 17,5 grade.

„Cantitățile lunare de precipitații se pot situa sub normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului”, se arată în prognoza pe termen mediu.

În Maramureș, acestea vor fi duble față de media multianuală, iar în Muntenia și în Dobrogea se vor situa între 20 și 40 de l/mp, la jumătate față de medie.

Sursă: ANM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?