32 au murit, ce șansă la viață au cei 90 de răniți în stare gravă? Răspunsul ministrului Sănătății

32 au murit, ce șansă la viață au cei 90 de răniți în stare gravă? Răspunsul ministrului Sănătății
Publicat: 03/11/2015, 17:14

Întrebat dacă sistemul medical actual îi poate ține în viață pe cei 90 de răniți în incendiul de la Colectiv, aflați în stare gravă și critică, în spitale din Capitală, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru agenția MEDIAFAX că pacienții respectivi „nu sunt în stare gravă, ci într-o stare fără precedent”.

„Suntem într-o situație cu totul neașteptată. Cei 90 de pacienți în stare gravă înseamnă, de fapt, o mie de pacienți cu arsură cunoscută până acum. Și nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialiștii dn țară și din străinătate”, a spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a precizat, în ceea ce privește dimensiunea unei echipe medicale în cazul acestor pacienți fără precedent, că șapte chirurgi lucrează simultan la un singur om. „Unul la față, altul la mână, altul, la picior, și tot așa. Francezii ne-au zis că ei nu credeau că pot face față la așa ceva. Revin. O echipă are șase – șapte chirurgi. O echipă completă are cam 10-15 persoane. Numai la Floreasca sunt 40 de chirugi și 25 de rezidenți. Pe lângă Spitalul de Arși, există clinici de chirugie plastică, reparatorie și arsuri și în marile spitale de urgență. Spitalele au făcut dovada unor echipe medicale foarte bine pregătite”, a declarat Bănicioiu.

Întrebat dacă Ministerul Sănătății a făcut solicitare pentru ca răniții să fie transportați în alte țări, ministrul Bănicioiu a spus că ministerul nu a făcut o asemenea cerere, dar că au venit experți din mai multe țări cu acest gând. „După ce au văzut că este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renunțat. Mai mult, am spus-o și repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Și mulțumim tuturor care și-au oferit sprijinul”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Referitor la situația actuală a băncii de piele, ministrul Sănătății a spus că, în prezent, sunt 7.000 de centimetri de piele. „Cel mai bun este autotransplantul. Sigur că în acest moment nu s-ar lua în calcul o astfel de intervenție. Dar să știți că în bancă sunt 7.000 de centimetri de piele. Mai mult, să știți că sistemul a fost pregătit foarte bine. În noaptea incendiului am plecat prin spitale și am văzut că, de exemplu, albumina, atât de necesară în aceste cazuri era în stocuri suficiente, incredibile”, a spus Bănicioiu.

Întrebat despre Departamentul de Chirugie Plastică de la Spitalul Floreasca, ministrul Sănătățiii a răspuns: „Vorbim din nou depre situații aparte. Primele 72 de ore au fost cele în care s-au făcut intervenții și de câteva ori pe zi. Nu era cazul să-i transferăm. Pe măsură ce situațiile o vor impune, vor fi mutați în acest departament, profesorul Ioan Lascăr va decide”.

Un expert francez în tratamentul arsurilor grave venit în misiune în România a declarat, luni seară, după ce a vizitat mai multe spitale din București în care sunt pacienții răniți în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situație.

Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societății Franceze de Studiere și Tratare a Arsurilor și medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat, luni seară, într-o conferință la Ambasada Franței, că el și un alt medic francez, Vincent De Broucker, veniți împreună în misiune, au vizitat spitalele din București pentru o acțiune care era planificată cu mult timp înainte, dar și pentru a discuta cu colegii români despre această situație de criză. El a spus, după ce a vizitat mai multe spitale din București în care sunt pacienții răniți în incendiul de la Colectiv, că nu au întâlnit niciodată o astfel de situație. „Am văzut mobilizarea de care colegii noștrii dau dovadă, este o situație cu care rar te întâlnești în experiența profesională. Am o experiență de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodată o astfel de situație cu un număr atât de mare de pacienți în stare gravă care să fie tratați în același timp”, a spus Marc Chaouat.

În urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Mihai Albu, diagnosticat cu CANCER de prostată. A suferit deja o operație dificilă
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații