Anunțul Ministrului Sănătății privind starea răniților din Colectiv

Redactor:
Aurelia Alexa
Anunțul Ministrului Sănătății privind starea răniților din Colectiv
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, vineri, că în spitalele din Capitală sunt internate în continuare 127 de persoane rănite în urma incendiului din clubul Colectiv, dintre care 65 în stare critică și gravă, față de 83 în urmă cu o zi.

„Avem un număr mare de pacienți stabilizați, dar vă rog să primiți această veste fără optimism. O pate dintre ei, care ar putea fi transferați în străinătate, sunt luați în calcul de Raed Arafat și restul echipei de medici”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferință la Ambasada Franței, la care sunt prezenți specialiști francezi și români în tratamentul arsurilor grave.

Dintre cei 127 de pacienți, cei mai mulți sunt internați la Spitalul de Arși, Spitalul „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias și Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienți răniți în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internați la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Sfântul Ioan”, Spitalul „Sfântul Pantelimon”, Spitalul „Dimitrie Gerota” și Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”.

O misiune franceză se află în România, din 1 noiembrie, iar duminică și luni urmează să vină din Franța prima echipă de medici voluntari care va ajuta doctorii români la tratarea chirurgicală a victimelor incendiului de la clubului Colectiv.

Echipa de medici voluntari va fi formată din doctorul Marc Guibert, chirurg plastician, la Spitalul Saint Louis din Paris și doctorul Ciprian Isacu, chirurg plastician și șef al secției de tratament al arsurilor de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux. Aceștia se numără printre primii medici care s-au declarat solidari și s-au înscris ca voluntari pentru a veni în ajutorul medicilor români.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunțat, joi, că mai multe țări din Europa s-au oferit să găzduiască și să trateze pacienți răniți în incendiul din clubul Colectiv.

Selecția bolnavilor va fi făcută de echipele medicale din statele care și-au exprimat disponibilitatea de a prelua pacienți, precum și de medici români, iar alegerea persoanelor rănite se va face în funcție de anumite criterii.

„Selecția pacienților pe baza listelor preferăm să fie făcută de colegii care vin din spitalelele respective, iar dacă ei solicită ca selecția să fie făcută de noi va fi făcută în baza unor discuții pe listele și pe patologia pacienților. (…) Criteriile de transfer țin, în primul rând, de spitalelele respective ca să accepte pacientul respectiv și să spună că pot să-l preia. Doi: pacientul să fie transferabil și să suporte transportul, chiar dacă este un risc acest lucru, familia va fi informată despre el că riscul tranportului este unul destul de serios în continuare și, bineînțeles, dacă familia dorește acest lucru. Dacă familia nu dorește, se analizează cu familia și cu medicul curant și, dacă se consideră că nu, atunci se alege un alt pacient în locul pacientului a cărui familie nu dorește transferul lui”, a precizat secretarul de stat.

Arafat a menționat că deja au început să sosească în România echipe de medici pentru a selecționa cazurile care urmează să fie preluate pentru tratament.

„Astăzi (joi – n.r.), prima echipă a sosit în țară, este o echipă de la spitalul militar de la Bruxelles, un medic anestezit și un medic chirurg care deja sunt cu colegii noștri de la SMURD și de la Departamentul pentru Situații de Urgență și de la Ministerul Apărării și care evaluează toate cazurile pentru a selecționa cazurile pe care pot să le preia în Belgia la tratament. Inițial ni s-au oferit, în Belgia, un număr de trei locuri de terapie intensivă și cinci locuri de pacienți cu gravitate intermediară, dar care nu necesită pat de terapie intensivă, dar, după ce am discutat astăzi, au luat legătura și cu alte centre din Belgia și este posibil ca numărul paturilor asigurate să crească”, a arătat Arafat.

În ceea ce privește costurile, secretarul de stat a precizat că fiecare pacient va avea elaborat formularul E112, iar transportul va fi suportat integral din partea statului român și va fi asigurat, în special, cu avioane MApN.

„Avioanele pe care le avem la dispoziție sunt două avioane Spartan din partea Ministerului Apărării Naționale și mai avem cele două avioane care funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne în serviciul SMURD, dar acolo vorbim de capacități de câte un pacient pe avion, pe când la avioanele Spartan putem să ajungem până la 12, chiar și mai mulți pacienți într-un avion, depinde de starea lor și câți dintre ei necesită ventilație”, a adăugat Arafat.

În urma incendiului care a avut loc, în 30 octombrie, în clubul Colectiv, 32 de persoane și-au pierdut viața și alte aproape 200 au fost rănite, majoritatea fiind internate în spitalele din Capitală.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide