Arhiepiscopul Robu își cere iertare în față la Colectiv: „Ar trebui să ne fie rușine, nouă tuturor și guvernelor, și instituțiilor statului, și bisericilor că n-am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani”

Arhiepiscopul Robu își cere iertare în față la Colectiv: „Ar trebui să ne fie rușine, nouă tuturor și guvernelor, și instituțiilor statului, și bisericilor că n-am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani
Publicat: 02/11/2015, 19:13
Actualizat: 03/11/2015, 15:13

„Ne rugăm pentru cei rămași în viață și ne rugăm la Dumnezeu pentru victime. Mi-am cerut iertare celor decedați. I-am cerut iertare și lui Dumnezeu pentru că noi, noi toți din țară, n-am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple așa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie rușine, nouă tuturor și guvernelor și instituțiilor statului și bisericilor că n-am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani și ne pare rău. Trebuie să ne cerem iertare celor care au murit și după aceea să ne rugăm. Noi nu am făcut îndeajuns ce trebuia să facem și i-am încredințat milostivirii lui Dumnezeu și pe ei care au murit și pe cei care au rămas în continuare în viață”, a spus Ioan Robu.

„Am cerut ca Dumnezeu să îi ducă în lumina veșnică, iar pe cei rămași să-i mângăie. Noi, bisericile, nu am lucrat îndeajuns. Trebuie să schimbăm ceva în modul de a gândi și să acționăm. Înghițim neglijențele, corupția, șmecheria și credem că sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale. Nu Dumnezeu a îngăduit această tragedie”, a mai afirmat Robu.

Tot luni, Biroul de Presă al Patriarhiei Române a dat un comunicat în care a dezmințit o știre falsă postată pe un site-ul despre un presupus preot anonim din județul Prahova care ar fi făcut o asociere forțată între tragedia din Clubul Colectiv din București și „sărbătoarea de Holloween” (sic!).

„În aceste zile în care opinia publică din țară și străinătate este profund marcată de tragedia petrecută într-un club din București în seara zilei de 30 octombrie 2015, considerăm că astfel de dezinformări postate sub protecția anonimatului sunt iresponsabile și au rol de manipulare. Celor care au fost tentați să dea crezare unor astfel de dezinformări, precizăm că Patriarhia Română și-a exprimat compasiunea și solidaritatea cu familiile îndoliate și cei aflați în suferință pe pat de spital în dimineața zilei de 31 octombrie 2015. La Sfânta Liturghie din ziua de 1 noiembrie 2015, în biserici și mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor au fost oficiate rugăciuni pentru însănătoșirea celor răniți și de pomenire a celor trecuți la Domnul. De asemenea, din ziua de 31 octombrie 2015, preoții de caritate din spitale acordă asistență religioasă și consiliere spirituală celor greu încercați în tragedia din Clubul bucureștean. Regretăm faptul că în astfel de momente în care se impun compasiunea și solidaritatea cu cei greu încercați în urma tragediei din Clubul Colectiv mai sunt persoane care încearcă să incite la ură și intoleranță”, se arată în comunicat.

Tot luni, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un mesaj participanților la cea de-a XXVII-a Consfătuire Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe și ai Sfintelor Eparhii privind ereziile și para-religiile, cu tema „Fețe ale ocultismului contemporan”, Corint, Grecia 2-4 noiembrie 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Parola prea ușoară care a fost interzisă de Guvernul Marii Britanii