Cei trei patroni ai Clubului Colectiv au fost reținuți. Acuzații: UCIDERE și VĂTĂMARE DIN CULPĂ

Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost reținuți pentru 24 de ore de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Procurorii au stabilit că incendiul s-a produs pentru că cei trei au permis și „au încurajat” accesul unui număr de persoane „mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

Procurorii explică că inițial colegii lor de la Parchetul Capitalei, care s-au ocupat inițial de dosar, anchetau infracțiunile de omor calificat și distrugere calificată. Cei de la Parchetul General au schimbat aceste încadrări juridice, pentru că din probe nu a rezultat intenția celor trei patroni ai clubului, ci doar culpa.

„Având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, se relevă forma de vinovăție a culpei, și nu a intenției, astfel încât, prin ordonanța din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracțiunea de omor calificat prevăzută de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracțiunea de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

UPDATE 22:48 Al treilea patron al clubului Colectiv a fost reținut, în jurul orei 22:30. Este vorba de Costin Mincu.

UPDATE 20:35 Paul Gancea a fost reținut pentru 24 de ore

UPDATE 18.45 Alin Anastasescu a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului General.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) au emis pe numele lui Alin Anastasescu ordonanță de reținere pentru 24 de ore, acesta urmând să fie dus în Arestul Poliției Capitalei.

La PICCJ au fost audiați și ceilalți doi patroni ai Clubului Colectiv – Costin Mincu și Paul Gancea -, în calitate de suspecți pentru ucidere și vătămare corporală din culpă.

Costin Mincu, Alin Anastasescu și Paul Gancea au fost aduși cu mandat, pentru fi audiați în calitate de suspecți, pentru infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, în cazul incendiului din Clubul Colectiv, a arătat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.

Cei trei asociați ai firmei care deține Clubul Colectiv au ajuns la sediul PICCJ între orele 14.00 și 14.30, iar la intrare au refuzat să facă declarații.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că procurorul de caz de la PICCJ a stabilit că cei asociați ai firmei care deține Clubul Colectiv trebuie să fie din nou audiați, după ce aceștia au răspuns întrebărilor anchetatorilor și în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiu.

Tot luni, la sediul Poliției Capitalei au dat declarații, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii au mers, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

În incendiul din Clubul Colectiv au murit 31 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din București, peste 50 fiind în stare critică sau gravă.

Ancheta în cazul incendiului din Cclubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului București.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că polițiștii bucureșteni ridică documente „apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice și private, fără să precizeze numele instituțiilor.

Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deține clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deținută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) și Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, județul Ilfov și are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani și este din București, iar Paul Gancea are 28 de ani și este tot din București. Colectiv Club SRL, înființatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susține Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanților. Și la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acționari în declarația pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziție de Primăria sectorului 4, declarația pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acționari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafață de 425 metri pătrați, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condițiile de funcționare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerțului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerțului în baza declarației pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susține că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităților privitoare la legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condițiile impuse de legislația în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcționare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizația de Funcționare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unități de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 – Serviciul Inspecție Comercială, a fost realizat un control și în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Polițiștii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizație, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentația publică și a fost aplicată o sancțiune contravențională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanții Autorității Locale Sector 4 au desfășurat verificările în baza atribuțiilor impuse prin Legea Poliției Locale, neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.

„Ulterior, au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi (n.r. – același material ca pe tavan). Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Și cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat și pe care ni le vor trimite la Petroșani după ce vor finaliza constatarea la fața locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înțeles greșit, și două nefolosite. În ceea ce privește materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroșani și vom face teste și pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcție de când vom primi probele, ca să facem ceva de acuratețe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.

Potrivit unor informații ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din Clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din București.

Contactată de MEDIAFAX, o reprezentantă a companiei a refuzat să confirme sau să infirme informația, scuzându-se că nu poate vorbi și indicând autoritățile pentru a furniza astfel de date.

Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înființată în anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportând cinci angajați în 2014.

Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, aceasta furnizează servicii pirotehnice care includ focuri de artificii, programe pirotehnice de sol, înscrisuri pirotehnice și efecte de scenă de toate tipurile. Firma are în portofoliu clienți mari din domenii precum sectorul bancar, retail, farma, mass-media și comunicare, sport sau auto.

UPDATE 14:54.Acționarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu și Paul Gancea, sunt audiați în calitate de suspecți pentru ucidere și vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit și alți aproximativ 200 au fost răniți, a anunțat, luni, Parchetul ICCJ.

UPDATE 14:19.Alin Anastasescu, unul dintre cei trei asociați ai firmei care deține Clubul Colectiv, a fost adus, luni, de polițiști, la Parchetul ICCJ, în dosarul în care se fac cercetări pentru omor calificat, după incendiul în care 30 de oameni au murit și alți aproximativ 200 au fost răniți.

Alin Anastasescu a ajuns la sediul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) în jurul orei 14.15, el fiind însoțit de ofițerii care au pus în executare mandatul de aducere emis pe numele lui.

După aproximativ cinci minute, la Parchetul instanței supreme a fost adus și Paul Cătălin Gancea, și el asociat al firmei care deține Clubul Colectiv. Gancea a venit însoțit de polițiști și, la intrarea în sediul Parchetului, a refuzat să facă declarații.

UPDATE 14:11.Costin Mincu, unul dintre asociații firmei care deține Clubul Colectiv, a venit, luni, la Parchetul ICCJ, el refuzând să facă declarații despre citarea sa pentru a fi audiat în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit și alți aproximativ 200 au fost răniți.

Costin Mincu s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), în jurul orei 14.00, fiind însoțit de un avocat.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorul de caz de la PICCJ a stabilit că cei asociați ai firmei care deține Clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea – trebuie să fie din nou audiați, după ce aceștia au răspuns întrebărilor anchetatorilor și în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiu.

Sursele citate au precizat că cei trei au fost citați la PICCJ, cu mandate de aducere, în dosarul în care face cercetări pentru omor calificat în legătură cu incendiul din Clubul Colectiv.

Tot luni, la sediul Poliției Capitalei dau declarații, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii merg, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

Potrivit ultimului bilanț, în incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima – o tânără de 26 de ani – în cursul serii de duminică, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, până la 90 fiind în stare critică și gravă.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului București.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că polițiștii bucureșteni ridică documente „apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice și private, fără să precizeze numele instituțiilor.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deține clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deținută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) și Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, județul Ilfov și are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani și este din București, iar Paul Gancea are 28 de ani și este tot din București. Colectiv Club SRL, înființatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susține Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanților. Și la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acționari în declarația pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziție de Primăria sectorului 4, declarația pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acționari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafață de 425 metri pătrați, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condițiile de funcționare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerțului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerțului în baza declarației pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susține că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităților privitoare la legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condițiile impuse de legislația în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcționare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizația de Funcționare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unități de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 – Serviciul Inspecție Comercială, a fost realizat un control și în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Polițiștii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizație, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentația publică și a fost aplicată o sancțiune contravențională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanții Autorității Locale Sector 4 au desfășurat verificările în baza atribuțiilor impuse prin Legea Poliției Locale, neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.

„Ulterior, au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi (n.r. – același material ca pe tavan). Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Și cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat și pe care ni le vor trimite la Petroșani după ce vor finaliza constatarea la fața locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înțeles greșit, și două nefolosite. În ceea ce privește materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroșani și vom face teste și pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcție de când vom primi probele, ca să facem ceva de acuratețe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.

Știrea inițială. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe numele celor trei asociați ai firmei care deține Clubul Colectiv – Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea – au fost emise mandate de aducere, care vor fi puse luni în executare de către polițiști.

Cei trei asociați urmează să ajungă la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), au precizat sursele citate.

Procurorul de caz de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a stabilit că cei asociați ai firmei Colectiv Club, care deține clubul, trebuie să fie din nou audiați, după ce aceștia au răspuns întrebărilor anchetatorilor și în noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp după incendiul în care au murit 30 de oameni și alți aproximativ 200 au fost răniți.

De asemenea, la sediul Poliției Capitalei dau declarații, luni, în calitate de martori, mai multe persoane care au fost în Clubul Colectiv vineri seară, când a izbucnit incendiul.

Anchetatorii merg, luni, în toate spitalele în care sunt internate persoanele rănite în incendiu, pentru a vedea care dintre acestea pot povesti ce s-a întâmplat vineri seară, în Clubul Colectiv.

Potrivit ultimului bilanț, în incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima – o tânără de 26 de ani – în cursul serii de duminică, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte 137 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, până la 90 fiind în stare critică și gravă.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului București.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.

Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că polițiștii bucureșteni ridică documente „apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice și private, fără să precizeze numele instituțiilor.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deține clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deținută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) și Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, județul Ilfov și are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani și este din București, iar Paul Gancea are 28 de ani și este tot din București. Colectiv Club SRL, înființatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.

Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susține Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.

La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanților. Și la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acționari în declarația pe propria răspundere.

Conform documentelor puse la dispoziție de Primăria sectorului 4, declarația pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acționari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafață de 425 metri pătrați, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.

Primăria sectorului 4 arată că agentul economic își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condițiile de funcționare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerțului.

Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.

Eliberat de către Registrul Comerțului în baza declarației pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.

Primăria Sectorului 4 susține că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităților privitoare la legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condițiile impuse de legislația în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcționare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizația de Funcționare Nr. 369/14.01.2015.

Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unități de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 – Serviciul Inspecție Comercială, a fost realizat un control și în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Polițiștii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizație, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentația publică și a fost aplicată o sancțiune contravențională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.

Reprezentanții Autorității Locale Sector 4 au desfășurat verificările în baza atribuțiilor impuse prin Legea Poliției Locale, neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.

„Ulterior, au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi (n.r. – același material ca pe tavan). Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Și cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat și pe care ni le vor trimite la Petroșani după ce vor finaliza constatarea la fața locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înțeles greșit, și două nefolosite. În ceea ce privește materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroșani și vom face teste și pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcție de când vom primi probele, ca să facem ceva de acuratețe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu