Medic de la Serviciul de Ambulanță: „Un tânăr cu fața arsă mi-a zâmbit: „Cred că arăt ca dracu, fă ceva pentru mine!””

Medic de la Serviciul de Ambulanță: „Un tânăr cu fața arsă mi-a zâmbit: „Cred că arăt ca dracu, fă ceva pentru mine!
Publicat: 03/11/2015, 14:45
Actualizat: 03/11/2015, 16:22

„Am fost anunțat să merg la club. Am plecat din zona unde eram, la Spitalul «Sfântul Ioan», și am ajuns la club în șapte minute. Acolo, mi s-a părut că am stat 15 ore, dar timpul a fost mult mai scurt”, spune medicul Radu Cotloș, care a ajuns primul la locul incendiului, dintre echipajele Serviciului de Ambulanță București-Ilov (SABI).

Mergând spre locul incendiului, el se întreba ce amploare are evenimentul și de ce resurse este nevoie.

„Am văzut zeci de tineri care strigau: «Ajutați-ne!». Erau care puteau merge singuri, dar aveau arsuri pe mâini, pe față. Alții nu mai puteau merge, erau ajutați. Alții erau duși în morga provizorie”, își amintește medicul.

Cotloș mai spune că salvările alergau continuu, luau bolnavi, îi duceau la spital. De fiecare dată când pleca o mașină, o alta îi lua locul imediat, dacă nu plecau aproape simultan.

Și ceilalți medici de la SABI își amintesc aceleași imagini ale primilor răniți.

„Oamenii râdeau. «Cred că arăt ca dracu, dar fă ceva pentru mine! Mă doare!», a spus un tânăr. Un altul de 15 ani și jumătate zicea că trebuie să o sune pe mama. A luat telefonul și a zis: «Mamă, vino că am luat foc. … În club». Apoi vine în fugă o tânără, cu fața complet arsă și mâinile, curgea pielea pe ea, și spunea: ‘Spuneți-mi că nu am nimic pe față, că sunt OK!». O altă fată cu fața arsă ne întreba și ea: «Arăt bine, nu? Mă ustură rău». Ce să le spunem? Îi ajutam să meargă la salvare”, povestesc medicii.

Medicul Radu Cotloș a dat la un moment dat un tur rapid al zonei. Medicii resuscitau șase oameni cu stop cardio-respirator simultan. Chiar și afară aerul devenea greu de respirat.

„Totul s-a terminat într-o oră. Cel mai greu moment a fost când a trebuit să-i spun unui tată că și-a pierdut copilul de 15 ani și șase luni. Suntem personal medical de urgență, dar nu am mai văzut așa ceva”, a spus Cotloș.

La finalul intervenției, mai toți simțeau că nu mai pot respira, deși nu era zonă închisă, îi ustura gâtul.

Echipajele de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov au transportat la spitale 78 de răniți cu arsuri severe și au făcut două transferuri intraspitalicești. Primii răniți au fost duși la Spitalul „Bagdasar-Arseni”.

În ceva mai mult de o oră s-a încheiat evacuraea pacienților și a decedaților. Când totul s-a sfârșit, echipajele au revenit în dispecerat. Și-au spălat mașinile, s-au spălat și ei, și, de parcă s-ar fi odihnit, au continuat munca.

„Avem o urgență la Spitalul Sfântul Pantelimon și una la Universitate”, se auzea dispecerul de serviciu. „Copil de 14 ani în comă, căzut în stradă, infarct. 80 de urgențe de cod roșu și galben”, își amintesc medicii.

Rând pe rând, 42 de echipaje și-au făcut datoria de parcă nu ar fi trăit coșmarul de la început de tură.

„Ne-a impresionat drama, copii tineri fără nicio șansă Le aud și acum strigătele de ajutor. Îmi sună în urechi vocea, le văd chipul, mă urmărește privirea lor”, spun medicii de la SABI, amintindu-și întâlnirea cu fetele și băieții de 20, 27, 15 sau 16 ani.

Medicii salvatori nu au mai putut reveni la locul infernului: „Este imposibil acum”.

În final, spun că nimeni nu le-a interzis să vorbească despre ce au trăit acolo.

În urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane și alte aproximativ 200 au fost rănite, dintre care peste 130 sunt internate în mai multe spitale din București.