EXCLUSIV VIDEO | Cum își propune statul să ajute la montarea a 150.000 de panouri fotovoltaice. Ministrul Mediului: ”Să mergem pe un sistem informatic performant”

Publicat: 03 02. 2023, 12:12
Actualizat: 03 02. 2023, 12:52

This browser does not support the video element.

Guvernul va subvenționa, în anul 2023, montarea unui număr-record de panouri fotovoltaice, proiect destinat persoanelor fizice. Suma alocată este de trei miliarde de lei. Deși, inițial, s-a spus că vor fi implicate și autoritățile locale pentru a fi atinsă ținta de evaluare de 150.000 de dosare, totul se va face cu ajutorul unui sistem informatic. În 2022, din 45.000 de dosare depuse pentru subvenționare, 40.000 au fost aprobate cu câteva luni întârziere. Din dosarele aprobate, 20.000 sunt în plată.

Sesiunea din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice își propune să aibă o procedură mult mai simplificată, pentru ca întârzierile să nu mai fie așa de mare ca în 2022, când răspunsurile au fost așteptate chiar și jumătate de an.

Din păcate a durat mai mult decât ar trebui să dureze, dar până la sfârșitul anului, până la urmă, am reușit să încheiem această etapă de 45.000 de dosare, dintre care 40.000 acceptate, restul refuzate.

Ele sunt deja în plată, ne apropiem de 20.000 de dosare care sunt în plată sau au început procedurile de plată, 14.000 au fost plătite până la începutul lunii decembrie, deci lucrurile au intrat pe un făgaș normal”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Gândul Exclusiv.

”Trebuie să reducem birocrația, să cerem mai puține documente”

Pentru a-și atinge ținta de finanțare pentru acest an, este nevoie atât de reducerea birocrației cât și de punerea la punct a unui program informatic performant unde să fie încărcate documentele.

În următoarea sesiune trebuie să reducem birocrația, să cerem mai puține documente, să avem sistem informatic performant care să ne ajute în evaluare și atunci cu siguranță perioada de evaluare o să fie mai scurtă. Și mai venim cu o noutate, nu firma alege clientul, ci beneficiarul, persoana fizică, selectează dintre firmele care vor fi autorizate să monteze asemenea panouri fotovoltaice, care firmă, care ofertă, care preț îi place mai mult.

A fost o situație moștenită de dinainte de mandatul meu, era pe fonduri europene, a trebui să mergem mai departe cu acea soluție, dar anul acesta schimbăm sistemul și după ce persoana fizică primește ok-ul pentru a participa în program după aceea merge și alege firma cu care vrea să încheie contractul”, a mai afirmat ministrul Mediului.

”Să mergem pe un sistem informatic performant”

Deși inițial s-a vehiculat ideea că programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi descentralizat, decizia finală a fost să se mizeze tot pe sistemul informatic.

Am avut discuții cu autoritățile locale, vom avea o colaborare cu autoritățile, acel sistem de descentralizare despre care am vorbit probabil nu va fi implementat în varianta respectivă, tocmai de aceea sistemul informatic va prelua locul autorităților locale.

Eu înțeleg că ar fi o presiune și mai mare pe UAT-uri, pe primării, din punct de vedere resurse umane, resurse de timp, locații și încercăm pe partea de fotovoltaice să mergem pe un sistem informatic performant cu care să suplinim lipsa de personal sau să înlocuim lipsa de personal”, a conchis Tanczos Barna.

Bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în anul 2023, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanța peste 150.000 proiecte. Conform Registrului Cadastrului, în România sunt trei milioane de case intabulate.

Interviul integral aici:


Citește și:

EXCLUSIV | Ce au vizat, de fapt, perchezițiile DNA la Primăria Sectorului 3 și ce probe au ridicat procurorii în urma descinderii

Actorul Mihai Bobonete intervine în scandalul ”Greenfield”: ”Doamna Clotilde Armand, semnați blestemata aia de hârtie!”

Președintele ADRPE, după declarațiile lui Nicușor Dan: ”Lipsit total de empatie. Încearcă să se agațe de acest mandat, indiferent câte s-ar întâmpla din incompetența lui și a echipei sale”

Viceprimarul Sectorului 1, după ședința Consiliului Local: ”Avem străzi precum cele din Evul Mediu, ceea ce Clotilde Armand a uitat din ziua în care «s-a înscăunat» la primărie”