EXCLUSIV VIDEO | Noi facilități prin programul de garantare IMM Invest Plus

This browser does not support the video element.

IMM Invest Plus este cel mai mare și mai accesat program prin intermediul căruia statul român susține mediul antreprenorial. La o lună după lansarea formatului 2023, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a semnat, prin acest program, 1.500 de garanții – cele mai multe, 1.121, pe IMM Invest – și deja a fost depășită valoarea de 1,3 miliarde de lei.

Pentru că se apropie deja de o treime din bugetul alocat, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, speră într-o rectificare bugetară pozitivă, în luna iulie.

Directorul general al FNGCIMM a spus, la Gândul Financiar, că IMM Invest acoperă toate zonele economice.

”Este vorba de IMM Invest Plus, Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct. Fiecare dintre programe este nișat pe un anumit obiect de activitate. IMM Invest Plus se adresează tuturor, să spun toată plaja de coduri CAEN, de activități din economia națională, cu excepția producției de armament și tutun și alcool, care sunt exceptate. Dovadă, până în prezent, din totalul de 1.500 de garanții, avem 1.121 date pe IMM Invest Plus, restul sunt pe Agro IMM Invest pe Garant Construct și pe IMM Prod”, a anunțat Dumitru Nancu.

Ce aduce nou IMM Invest Plus

Conform directorului general FNGCIMM, în ediția din acest an a programului, s-a mărit de la opt luni la un an perioada cât statul suportă dobânzile, comisionul de administrare și comisionul de risc

Al doilea lucru pozitiv este faptul că s-a mărit ponderea garanției nume și cont stat.

Dacă pe fostele programe IMM Invest era 80% pe cadrul temporar Ucraina, pentru că programul a fost aprobat de Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2023, avem garanția nume și cont stat la 90%. Deci ponderea a crescut cu 10 puncte procentuale”, a precizat Dumitru Nancu.

A treia modificare a fost prin introducerea de noi activități.

”Se permite – și e un lucru benefic și salutat de mediul de afaceri – refinanțarea creditelor anterioare. Deci, dacă un IMM are un credit în derulare pe un alt program, inclusiv IMM Invest, fostul IMM poate refinanța, în limitele pe care le-am spus, pe un credit de investiții, cel mult 10 milioane de lei, cu o perioadă de 6 ani, și credit capital de lucru pe o perioadă de 3 ani, cel mult cinci milioane de lei”, a mai spus directorul FNGCIMM.

Cofinanțarea proiectelor europene

În plus, din acest an a fost introdusă și cofinanțarea proiectelor europene.

Dacă până acum erau exceptate, se pot cofinanța, se pot acorda credite punte pentru cofinanțarea în limitele pe care vi le-am spus. Ce este diferit este și ajutorul de stat. Dacă, până în trecut, ajutorul de stat cumulat pe care o întreprindere îl putea accesa în cadrul schemei ajutor de stat temporar, ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, era de 500.000 de euro, acum este de patru ori mai mare. Cu excepția agriculturii, unde și acolo a fost o majorare de la 60.000 la 150.000 de euro”, a precizat directorul FNGCIMM.

Din 18 aprilie 2020, dată la care a fost lansat programul IMM Invest, 60.000 de întreprinderi mici și mijlocii au accesat programul, iar FNGCIMM a stabilit ca, până la finalul anului, să sprijine 100.000 de IMM-uri.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce face România pentru a atrage investitorii? Victor Ponta: “Mai face o agenție! Demagogia este cât ursul”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta, despre indicatorii care ne dau fiori: “La finanțele publice și economie este ca la analize. Cum stăm? Dezastru!”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”E normal ca statul să intervină pe piața RCA, dar să nu mutăm «mortul» în curtea CEC”