EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”E normal ca statul să intervină pe piața RCA, dar să nu mutăm «mortul» în curtea CEC”

Fostul premier Victor Ponta consideră că – după cel de-al patrulea faliment de pe piața RCA, al Euroins – este normal ca statul să intervină pe această piață, însă implicarea băncilor de stat CEC BANK sau EximBank în emiterea unor astfel de polițe nu reprezintă o soluție.

“Cu ce să îngroape mortul CEC Bank sau EximBank?”, s-a întrebat retoric Victor Ponta, la Gândul Exclusiv.

Singura soluție după al patrulea faliment în opt ani pe piața RCA este o amplă curățenie în sistem, prin controale draconice.

Piața asigurărilor din România, în primul rând nu poate să fie doar pe RCA și, în al doilea rând, presupune un tip de control, așa, draconic, de genul celui pe care l-a făcut Isărescu pe bănci. De-aia nu pică băncile din România”, a spus Victor Ponta.

Fostul premier a explicat și modul în care a pus bazele funcționării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după model european, dar a mai spus și că, acum, dacă pe piața de capital și pensii private lucrurile sunt în regulă, probleme sunt, totuși, la asigurări.

Eu am fost de curând cu o firmă foarte mare, a patra firmă din lume la asigurări, și au zis «vrem să ne extindem și noi în România, că e o țară care se dezvoltă, hai să ne uităm» și după aceea mi-au zis «stai puțin, aici, în România, asigurări înseamnă numai RCA».

În toate țările în care am fost, RCA înseamnă faliment, pentru că este o rețea atât de coruptă în ansamblul său, în sensul în care te duci, tu ți-ai rupt bara, dar de fapt îți decontează că îți face toată mașina. E o chestie, sunt mii, milioane de service-uri, nimeni nu poate să controleze chestia asta”, a explicat Victor Ponta.

”Aici, dacă plătești, dai faliment, că nu ai cum să te scoți bine”

În interviul la Gândul Exclusiv, fostul premier a făcut și un scurt rezumat a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani pe piața RCA din România.

A fost Astra, apoi Carpatica, City și Euroins. Cei de la Euroins au preluat de la City, adică City căzuse și atunci au luat Euroins – City nu plătea aproape deloc, Euroins mai plătea. Aici, dacă plătești, dai faliment, că nu ai cum să te scoți bine, dacă nu plătești, te înjură oamenii. Și eu am mașină și dumneavoastră  aveți mașină, și lumea se întreabă: «Băi, de ce nu-mi decontezi RCA, m-a lovit unul și ia și decontează pe RCA-ul lui»”, a dat Victor Ponta un exemplu sugestiv.

Fostul prim-ministru consideră că, dacă vorbim despre o reformă în acest domeniu, atunci este nevoie de o sporire a atribuțiilor ASF pentru a controla domeniul.

Aici, cred sincer că, după încă un asemenea faliment, după cel de la City, ar trebui să faci o reformă. Slavă Domnului, voturi au cei din coaliția de guvernare, trebuie să zică din nou, cum am zis eu, în 2013, când era dezastru, iarăși rad, tai din măr ce merge prost, rad tot, aduc pe unii care nu-s de la PSD, PNL, UDMR, conving și plătesc bine pe unul din piața privată care a performat când a condus o societate de asigurări, dacă se poate din România”, a mai afirmat Victor Ponta.

”Înseamnă să le punem în brațe niște morți”

În caz contrar, situația nu ar fi una fericită pentru CEC Bank sau EximBank, cele două bănci de stat care ar putea emite polițe RCA.

Ideea că băgăm EximBank și CEC în asigurări înseamnă să le punem în brațe niște morți, cum i-am pus de altfel lui Euroins, cum i-am pus morții lui City, și lui City pe cei de la Astra, și să-i îngroape. CEC-ul și EximBank-ul, din ce? Din ce profituri or face și ei, că nu-s niște bănci așa…

Dacă o bancă privată ar zice: «vreau eu, iau eu chestia asta»… Dar nicio bancă privată nu zice: «hai că iau eu RCA-urile». Ce să facă, să alerge după service-uri? Câte service uri sunt la RCA, zeci de mii, nu? Să facă ce? Pe bună dreptate, își refuză clienții, sunt 2,4 milioane de RCA-uri la Euroins.

Bănuiesc, cât avem noi emisiunea, sunt 10 tamponări ușoare cu Euroins, 10, 100, nu-mi dau seama. Păi eu, dacă am service-ul meu, ce să zic, «hai ca-ți repar mașina și văd eu dacă-mi iau banii? Nu. Îmi pare rău, nu-mi iau eu riscul»”, a explicat Victor Ponta refuzul service-urilor.

Așa că este timpul pentru măsuri impopulare.

Și bun, de unde dăm, de la buget? Iarăși ne învârtim. Cred că acum ar fi momentul. Mi se pare că și expiră mandatele la ASF anul ăsta, dar nu doar să schimbi oamenii, că nu e doar o problemă de oameni, e o problemă de sistem acolo și de tip de control, să-i dai puteri draconice noului șef ASF, să fie impopular, să-ți pierzi voturi, să țipe lumea, dar de fapt să facă și curățenie”, a conchis fostul premier Victor Ponta.

Interviul integral AICI:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Expertul Paul Harfaș: ”Fabricile din România sunt digitalizate doar la un sfert față de Europa”

EXCLUSIV VIDEO | Expert: ”Digitalizarea duce la reducerea pierderilor din industrie și, implicit, la reducerea gazelor cu efect de seră”

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

EXCLUSIV VIDEO | Proiectul Petricani, finanțat de Banca Mondială, necesită un acord politic. Primarul Radu Mihaiu: ”Park & Ride, pasaj și gară pentru trenul metropolitan”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
FOTO Elon Musk îl ironizează pe Volodimir Zelenski printr-un meme. Kievul reacționează: „Era băgat în...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Momentul când DJ Lalla se îndreaptă spre plajă, surprins în imagini. Ultimele clipe din viaţa...
Colecție de mașini, descoperită abandonată într-un depozit. Încă au foliile din fabrică pe ele
VIDEO - Ultimele imagini cu DJ Lalla! Cum a fost surprinsă tânăra cu doar două...
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Cum a murit DJ Lalla? Au venit rezultatele! Tatăl artistei e distrus
Oana Zăvoranu, schimbare radicală după divorț. Vedeta are planuri mari
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse