EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta, despre indicatorii care ne dau fiori: “La finanțele publice și economie este ca la analize. Cum stăm? Dezastru!”

Performanțele economice ale României arată că situația poate fi catalogată drept un “dezastru”, spune fostul premier Victor Ponta, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV. 

Pentru a-și susține afirmațiile, fostul premier a făcut o analiză punctuală a datelor și a oferit un exemplu concret, ajutorul primit din partea lui Florin Georgescu și axioma conform căreia ”pe finanțele publice și pe economie este ca la analize”.

“Florin Georgescu m-a învățat că pe finanțele publice și pe economie este ca la analize, când te duci și-ți face, și-ți zice cât ai glicemia. Bun, cum stăm cu deficitul bugetar? Dezastru! În fiecare an a fost un dezastru! «Dom’ne, pandemia, războiul» … Nu contează, contează că stai prost. În 2015, aveam 0,9 deficit bugetar, în ultimii trei ani, în fiecare an, am avut peste 6, 7, 10 și așa mai departe”, a afirmat Victor Ponta.

”Cum stăm cu deficitul de cont curent, câți bani intră în România, câți ies?”

Situația este similară și la deficitul de cont curent, precizează Victor Ponta, dar mai ales la capitolul ”balanța comercială”.

Cum stăm cu deficitul de cont curent, câți bani intră în România, câți ies? Dezastru! Cum stăm cu balanța comercială? Aici e cel mai mare dezastru, pentru că e cel mai ușor de explicat omului obișnuit.

Din România, trimitem niște mărfuri în străinătate și cumpărăm de la ăia. Dacă noi avem o diferență, anul ăsta cred că este de 35 de miliarde de euro, înseamnă că noi, 35 de miliarde de euro, susținem așa: producătorul de mere din Polonia, îi dăm lui bani, nu la al nostru, producătorul de țeavă din Turcia, îi dăm lui banii, pentru că noi nu mai avem producător, producătorului de telefoane din…”, a explicat Victor Ponta.

În opinia fostului premier, faptul că a crescut Produsul Intern Brut (PIB), iar datoria publică se situează la jumătate din acesta, nu ne oferă deloc speranțe.

”Deci este un dezastru, n-a interesat pe nimeni, M-am trezit eu săptămâna trecută să spun: vedeți că PIB-ul a crescut și totuși am trecut de 50% cu datoria publică din PIB. «Așa, și ce?» Păi înseamnă că banii strânși de la dumneavoastră, de la mine, pe taxe, primul lucru, plătim dobânzile, și nu au mai rămas foarte mulți bani.

Deci, din punct de vedere al datelor economice, România arată foarte prost”, a mai spus fostul premier Victor Ponta.

Interviul integral AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cine sunt cei patru ”profesori” care l-au învățat economie pe Victor Ponta. ”Atunci exista o gândire, lumea știa”

EXCLUSIV | Descoperire rarisimă – ”Micul Jurnal Intim” al Reginei Maria, o ”bijuterie a sufletului ei”. Academician Georgeta Filitti: ”Pagini întregi în care femeia aceasta trăiește numai bucuria de a ști că există acest om. Și omul acesta se numește Barbu Știrbey” (GALERIE FOTO)

ANALIZĂ | Profesorul Vlada Stanković și ”DILEMA RUSĂ” a lui Erdogan: ”Prins în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin, instrument util în încercarea Rusiei de a submina NATO”

EXCLUSIV VIDEO | Proiectul Petricani, finanțat de Banca Mondială, necesită un acord politic. Primarul Radu Mihaiu: ”Park & Ride, pasaj și gară pentru trenul metropolitan”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial