EXCLUSIV VIDEO | IMM Invest Plus, cel mai mare parteneriat public-privat. Dumitru Nancu: ”Am depășit 1,3 miliarde de lei din plafonul de garantare”

Publicat: 30/03/2023, 20:00
Actualizat: 30/03/2023, 20:00

Programul IMM Invest Plus, considerat cel mai mare parteneriat public-privat, aprobat de la începutul anului, are deja 1.500 de garanții aprobate. Anunțul a fost făcut de Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), la Gândul Financiar. Conform lui Nancu, din bugetul de 6,2 miliarde de lei, plafon de garantare, deja a fost depășită valoarea de 1,3 miliarde lei.

Cu interes tot mai crescut al antreprenorilor pentru programul IMM Invest Plus, Dumitru Nancu speră ca la rectificarea bugetară din luna iulie, instituția pe care o conduce, FNGCIMM, să aibă parte de o suplimentare bugetară.

“Deja ne apropiem de o treime din buget și noi sperăm ca în iulie, când va fi rectificare, să fie o rectificare pozitivă, în sensul să solicităm suplimentarea plafonului de garantare”, a declarat Dumitru Nancu, la Gândul Financiar.

Potrivit lui Dumitru Nancu, acest program acoperă toate zonele economice.

”Este vorba de IMM Invest Plus, Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct. Fiecare dintre programe este nișat pe un anumit obiect de activitate. IMM Invest Plus se adresează tuturor, să spun toată plaja de coduri CAEN de activități din economia națională, cu excepția producției de armament și tutun și alcool, care sunt exceptate. Dovadă, până în prezent, din totalul de 1.500 de garanții, 1.121 sunt date pe IMM Invest Plus, restul sunt pe Agro IMM Invest, pe Garant Construct și pe IMM Prod”, a anunțat Dumitru Nancu.

Ce aduce nou IMM Invest Plus

Dumitru Nancu a explicat ce aduce IMM Invest Plus, față de IMM Invest și sunt nu mai puțin de patru aspecte.

“Unu – s-a mărit perioada de la 8 luni de zile, cât era perioada cât statul, prin FNGCMIMM, suportă dobânzile și comisionul de administrare și comisionul de risc”, a precizat Nancu.

În al doilea rând, s-a mărit ponderea garanției în nume și cont stat cu 10 puncte procentuale.

“Dacă pe fostele programe IMM Invest era 80% pe cadrul temporar Ucraina, pentru că programul a fost aprobat de Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2023, avem garanția nume și cont stat la 90%”, a mai declarat Dumitru Nancu.

“A treia modificare este că am introdus noi activități. Se permite, și e un lucru benefic și salutat de mediul de afaceri, refinanțarea creditelor anterioare”, a mai spus directorul general FNGCIMM.

Altfel spus, dacă un IMM are un credit în derulare pe un alt program, inclusiv IMM Invest, fostul IMM poate refinanța în diferite limite, după scopul creditului – credit de investiții maxim 10 milioane de lei cu o perioadă de 6 ani și credit capital de lucru pe o perioadă de 3 ani, maximum cinci milioane de lei.

“A patra să zic noutate este că am introdus și cofinanțarea proiectelor europene. Dacă până acum erau exceptate, se pot cofinanța, se pot acorda credite punte pentru cofinanțarea în limitele pe care vi le-am spus. Ce este diferit este și ajutorul de stat. Dacă în trecut ajutorul de stat cumulat pe care o întreprindere îl putea accesa în cadrul schemei ajutor de stat temporar ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei era de 500.000 de euro, acum este de patru ori mai mare”, a menționat Dumitru Nancu.

Există însă și o excepție, cea a agriculturii, unde și acolo există o majorare de la 60.000 la 150.000 de euro. Conform lui Dumitru Nancu, din 18 aprilie 2020 până în prezent, nu mai puțin de 60.000 de IMM-uri au accesat programul, iar target-ul este ca până la finalul lui 2023 numărul acestora să ajungă la 100.000.

Totodată, datele statistice prezentate arată că 85% dintre IMM-uri au luat credite pentru capital de lucru, pentru a-și menține cota de piață și a menține locurile de muncă și doar 15% au mers pe investiții.

”Prima Casă”, exemplu de bune practici

Unul dintre cele mai de succes programe ale FNGCIMM, dacă nu chiar principalul, dat fiind faptul că funcționează de 15 ani, este noua casă, fostul program Prima Casă.

Până în prezent, prin programul Noua Casă, fost Prima Casă, au fost susținuți 338.000 de oameni care și-au achiziționat un imobil prin acest program. Practic, 3 din 4 credite ipotecare au fost pe programul Noua Casă sau Prima Casă”, a evidențiat Dumitru Nancu.

Garanția nume și cont stat a fost de 28 de miliarde de lei, iar instituțiile financiare au finanțat cu 45 de miliarde de lei economia. Este dat ca bună practică pentru că gradul de default, gradul de neplată este cel mai mic de pe piață: 0,28%, grad care s-a acoperit, plăți care au fost efectuate. Practic, 1.700 de locuințe au fost executate și au fost acoperite din capitalul de risc.

Pentru a avea un sistem de creditare mai flexibil, consideră Dumitru Nancu, România trebuie ca până la sfârșitul anului să reducă inflația.

“În România, e clar că toate măsurile pe care le-a luat Guvernul își văd efectul. Sper, la sfârșitul anului, dușmanul declarat al economiei este inflația, acolo trebuie să închidem anul cu o inflație de o cifră, ceea ce eu cred că așa se va întâmpla”, a mai spus directorul general FNGCIMM.

În sprijinul afirmațiilor sale a dat exemplu ROBOR, cel care a scăzut deja sub 7%.

”În acest moment, lupta mediului de afaceri este să-și mențină cota de piață. E greu să faci investiții în momentul în care vedem ce se întâmplă în partea de est a noastră. Ce investiție să faci să-ți acoperi, pe lângă inflația care este de două cifre, să mai ai și o rată de câștig. Deci este clar că e o luptă acum să ne menținem și eu cred că la sfârșitul anului vom închide, inflația va fi de o cifră”, a conchis Nancu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Ce face România pentru a atrage investitorii? Victor Ponta: “Mai face o agenție! Demagogia este cât ursul”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta, despre indicatorii care ne dau fiori: “La finanțele publice și economie este ca la analize. Cum stăm? Dezastru!”

EXCLUSIV VIDEO | Cine sunt cei patru ”profesori” care l-au învățat economie pe Victor Ponta. ”Atunci exista o gândire, lumea știa”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”Nimeni nu spune adevărul despre pensiile speciale”

EXCLUSIV VIDEO | Victor Ponta: ”E normal ca statul să intervină pe piața RCA, dar să nu mutăm «mortul» în curtea CEC”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer