SONDAJ. Doriți reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România?

Redactor:
Mădălina Chițu
SONDAJ. Doriți reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România?
Patru din zece români susțin reintroducerea stagiul militar obligatoriu. Concluzia aparține unui studiu recent, realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul.

Un studiu recent arată că 58,4% din respondenți consideră că România ar trebui să reintroducă stagiul militar obligatoriu, iar 31,1% cred că nu. Potrivit datelor sondajului, acordul cu introducerea serviciului militar obligatoriu crește odată cu vârsta.

Tinerii sunt cei mai puțin dispuși să-și exprime acordul față de stagiul militar obligatoriu, în timp ce vârstnicii sunt cei mai dispuși să susțină o asemenea perspectivă. (18-34 ani – 48% acord; 35-49 ani – 57,2% acord; 50-64 ani -64,4% acord; 65 și peste – 67% acord).

Mediul rural este ceva mai favorabil măsurii decât cel urban, probabil și pe considerentul că multe persoane cu rezidența în rural asociază participarea la instituția militară cu un grad sporit de integrare socială. Per total eșantion, „apetitul” pentru serviciul militar obligatoriu scade semnificativ de la cei cu studii primare (64,4%), la cei cu studii medii (59,7%), până la persoanele cu studii superioare (48,1%).  

Din punctul de vedere al regiunilor, remarcăm o disponibilitate mai mare de acord față de stagiul militar obligatoriu al locuitorilor din Moldova-Bucovina (75,6%) – zona mai defavorizată din punct de vedere socio-economic, dar și cea mai apropiată de tulburările de dincolo de granița de est, și mai mică în restul regiunilor: Muntenia-Oltenia-Dobrogea (54,2%), Banat-Crișana-Maramureș (55,4%), Transilvania (53,2%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 23-30 aprilie 2015. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
 

Inchide