Surpriza lui Cătălin Predoiu: Procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA trebuie „inghețată” până in ianuarie 2013. EXCLUSIV

Surpriza lui Cătălin Predoiu: Procedura de numire a procurorului general și a șefului DNA trebuie inghețată până in ianuarie 2013. EXCLUSIV
Publicat: 20/09/2012, 11:26
Actualizat: 04/05/2015, 13:19

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, pentru gândul, că indiferent de cine alege procurorul general și șeful DNA (MJ sau CSM) în contextul actual (alegeri parlamentare) vor exista suspiciuni. În opinia lui Predoiu, o soluție ar fi ca procedura să fie înghețată până în ianuare 2013 când va exista o nouă putere legitimată prin vot și o nouă conducere a CSM.

„Dupa evenimentele din aceasta vară, orice soluție va naște suspiciuni și controverse. Cred că normal ar fi ca întreg procesul de propuneri la conducerea Parchetului General și DNA să fie „înghețat” până în ianuarie 2013, după Raportul de țară al Comisiei din luna decembrie și începerea unui nou mandat la nivelul conducerii CSM. Un Guvern legitimat proaspăt de alegeri și un CSM cu o conducere având un an de mandat în fata, ambele luând act în prealabil de Raportul din decembrie al Comisiei, reprezintă premise mai bune pentru a fixa o soluție justă”, a precizat Predoiu pentru gândul.

Desfășurarea evenimentelor:

Pe 1 septembrie premierul Ponta i-a cerut ministrului Mona Pivniceru să declanșeze procerdurile de numire a procurorului general și a șefului DNA.

Pe 17 septembrie MJ a anunțat că a declanșat procedura de selectare a celor doi candidați pentru conducerea Parchetului General și a DNA. MJ a stabilit termenul de depunere a cererilor de înscriere la concurs până pe 24 septembrie.

Pe 25 septembrie vor fi publicate numele procurorilor care s-au înscris la concurs.

Procurorii înscriși în concurs trebuie ca până pe 1 octombrie să depună la MJ și proiectul managerial. În perioada 2-3 octombrie candidații vor susține un interviu cu ministrul Justiției. Pe 4 octombrie MJ va transmite CSM numele celor doi procurori propuși pentru PG și DNA.

Ultimul cuvânt în nominalizarea celor doi procurori îl are minstrul Mona Pivniceru. Ultima fază în cadrul procedurii de la MJ este interviul pe care candidații care îl vor susține în fața ministrului Mona Pivniceru. Potrivit procedurii, aceste interviuri nu vor fi publice decât abia după ce ministrul va anunța pe cine a ales. Unul din aspectele criticate de membri CSM a fost și acela că acest interviu ar trebui să se desfășoare la fel cum se derulează cele din cadrul consiliului.

În ședința de marți, 18 septembrie, CSM a pus în discuție procedura de nominalizare a procurorilor care vor conduce Parchetul General și DNA. Procedura a fost deja declanșată de către ministrul Mona Pivniceru la solicitarea premierului Victor Ponta. În plenul CSM a fost prezentat un punct de vedere al Direcției Legislative care spune în mod clar că procurorul general și șeful DNA să fie aleși de către Consiliul Superior al Magistraturii.

În raportul Direcției Legislative se menționează că propunerile pentru funcțiile de conducere stipulate din cadrul Ministerului Public (șeful DNA, procurorul general) să fie formulate de către CSM în urma analizei în cadrul secției pentru procurori. „Această soluție corespunde din punct de vedere legislativ identității de statut a magistraților judecători și procurori și rolului CSM de garant al independenței justiției și nu ar afecta în niciun fel autoritatea ministrului Justiției asupra procurorilor”, se mai arată în document. CSM arată într-un comunicat public că a însușit criticile Direcției Legislative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului