Conferință ZF: Au rămas sub 10 dezvoltatori activi pe piața imobiliară iar proiectele rezidențiale au dispărut

Conferință ZF: Au rămas sub 10 dezvoltatori activi pe piața imobiliară iar proiectele rezidențiale au dispărut
Publicat: 28/09/2012, 17:19
Actualizat: 22/03/2019, 12:18

Pe piața românească au rămas mai puțin de zece dezvoltatori activi, iar investițiile vizează aproape exclusiv segmentul comercial și de birouri, în condițiile în care pe sectorul rezidențial există în continuare un important deficit de încredere, cumulat cu problemele de finanțare specifice crizei, notează Mediafax.

„Cred că sunt mai puțin de zece dezvoltatori activi (în România, n.r.). Astăzi, în criză, atractivitatea maximă este numai în retail, cu accente pe office”, a declarat Mihnea Șerbănescu, directorul general al companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox, la o conferință privind piața construcțiilor organizată de Ziarul Financiar.

El a afirmat că principala problemă este lipsa încrederii, iar pe segmentul rezidențial, deși există dezvoltatori capabili să deruleze proiecte, investițiile au dispărut pe fondul scăderii tranzacțiilor.

„Între retail, birouri și rezidențial sunt niște diferențe fantastice din punctul de vedere al unui dezvoltator. (…) Investitorii și dezvoltatorii de retail, în marea lor majoritate, dacă au simțul măsurii sau bunul simț, știu să facă foarte bine retail. (…) Pe piața rezidențială lipsesc dezvoltatorii cu desăvârșire”, a declarat, la rândul său, Tatian Diaconu, managing director al dezvoltatorului imobiliar Immochan România.

El a afirmat că în prezent fac investiții fie retaileri care operează centrele comerciale și nu se gândesc imediat la un exit, fie investitori care au abordare nespeculativă.

„Investesc oamenii care se uită un pic in viitor (…) Cine mai așteaptă să scoată bani în șase luni dintr-un proiect imobiliar, aș vrea sa cunosc persoana respectivă și eventual să ne asociem, dar nu cred că se mai poate. Cine se uită în viitor, cine încearcă să puna la punct un proiect care să fie viabil și în 20 de ani și eventual să înceapă să câștige bani în zece ani, poate să facă în continuare proiecte. Dificil, dar poate să le facă”, a adăugat Diaconu.

Dacă până în 2007 dezvoltatorul era o entitate care își putea permite luxul de a face un proiect plecând fără finanțare, în perioada actuală se poate vorbi despre ideea de parteneriat, cu vânzătorul terenului, constructorul sau retailerul care va fi chiriaș în galerie, potrivit sursei citate.

„Cred că putem adăuga în lista meseriilor la care ne pricepem cu toți, alături de probabil agricultură, fotbal și politică, și partea imobiliară. Am constatat că fiecare dintre noi a vândut sau a cumpărat o garsonieră și de a doua zi a devenit cel puțin dezvoltator imobiliar, dacă nu specialist în imobiliare. E puțin mai complicat decât această abordare: investițiile imobiliare, din punctul meu de vedere, reprezintă o mică parte care ține de inspirație, o mică parte care ține de imaginația de a scoate un proiect, există o mare parte care este analiză, există o și mai mare parte care este matematică, și la sfârșit trebuie o doză de curaj”, a mai spus reprezentantul Immochan.

David Hay, CEO al dezvoltatorului imobiliar AFI Europe România, a arătat că problema celor mai mulți dezvoltatori din ziua de azi este legată de bani, iar obținerea unei finanțări în actuala perioadă este un proces foarte lung și dificil.

El a arătat că AFI Europe România își focusează în prezent investițiile pe retail și office. „Nu vedem motive pentru a porni în actuala perioadă proiecte pe segmentul rezidențial, unde nu există o piață propriu-zisă”, a spus el.

Hay a adăugat că nu crede că vreun program sau ajutor venit din partea autorităților ar putea ajuta sau însănătoși piața rezidențială, afectată în principal de criza existentă la nivel european și dificultățile de finanțare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×