Ministrul Economiei: Oltchim își va relua activitatea în 30 de zile. Când își vor primi angajații salariile

Ministrul Economiei: Oltchim își va relua activitatea în 30 de zile. Când își vor primi angajații salariile
Publicat: 08/10/2012, 13:22
Actualizat: 24/03/2019, 12:46

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, luni, că speră ca Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) să-și reia activitatea în cel mult 30 de zile și că salariile restante ale angajaților combinatului vor fi plătite parțial pe măsură ce compania va recupera sume de la debitori, informează Mediafax.

„Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înștiințat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activității la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de șase luni la dobânda pieței pentru repornirea activității combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta și din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să știm și ele cu ce sume vor veni la finanțare. (…) Noi sperăm ca în maxim o lună de zile să repornim combinatul”, a afirmat Chițoiu.

Potrivit lui Chițoiu, luni are loc o întâlnire cu băncile creditoare ale combinatului chimic din Vâlcea, în vederea găsirii unei soluții pentru repornirea combinatului.

Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancțiunea după discuțiile cu reprezentanții statului.

„O bancă a blocat conturile, că era normal să-și recupereze ratele la credit, dar din discuțiile pe care le-am purtat cu banca respectivă urmează să fie deblocate conturile”, a continuat ministrul.

Activitatea Oltchim este oprită de la sfârșitul lunii august, iar salariile angajaților nu au fost achitate integral.

Chițoiu a precizat că salariile vor fi plătite parțial pe măsură ce combinatul va recupera sume de la debitorii combinatului.

„Achităm salarii parțiale în fiecare săptămână pe măsură ce recuperăm din debitele, din creanțele Oltchim de la debitori, și de asemenea în momentul în care avem capitalul de lucru integral, atunci vom achita integral salariile restante”, a continuat Chițoiu.

Întrebat dacă intrarea în insolvență ar putea fi o soluție pentru Oltchim, Chițoiu a răspuns afirmativ, dar a afirmat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să își reia producția.

„Aia (insolvența – n.r.) ar fi o soluție, dar încă nu ne-am pronunțat asupra soluției care va urma în perioada imediat următoare la Oltchim, pe noi ne interesează să repornim activitatea la Oltchim”, a mai spus ministrul Economiei.

Ministerul Economiei deține 54,8% din acțiunile combinatului chimic. În acționariat se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) și fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deține prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acțiuni deținut de stat, nu a adus dovezi că deține suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului.

Comitetul își propune să găsească soluții pentru plata salariilor restante, repornirea activității și găsirea unui investitor care să preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un împrumut mai mic de 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul.

El a explicat să un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de așteptare a răspunsului din partea CE de șase luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?