Fostul șef al DNA: 90% din inculpații deferiți justiției de DNA în 2006-2012 au fost condamnați

Fostul șef al DNA: 90% din inculpații deferiți justiției de DNA în 2006-2012 au fost condamnați
Fostul șef al Direcției Naționale Anticopție, Daniel Morar, a declarat, miercuri, că în perioada 2006-2012 instanțele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiției de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire și validitatea probatoriilor anchetatorilor.
Publicat: 10/10/2012, 14:03
Actualizat: 31/01/2019, 22:23

Fostul șef al Direcției Naționale Anticopție, Daniel Morar, a declarat, miercuri, că în perioada 2006-2012 instanțele au condamnat definitiv 90 la sută din persoanele deferite justiției de procurorii DNA, dovedindu-se astfel calitatea actelor de urmărire și validitatea probatoriilor anchetatorilor.

Fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Daniel Morar, prezintă, miercuri, rezultatele activității DNA în perioada 2006 – 1 octombrie 2012.

Daniel Morar a declarat că, în perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție, de asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție.

Referitor la deciziile definitive de condamnare, Morar a spus că se constată o schimbare de ritm din 2011 până în prezent, în sensul că în mai puțin de doi ani numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupție l-a depășit simțitor pe cel aferent celor cinci ani precedenți, însumați, respectiv perioada 2006-2010.

De asemenea, în ultimii doi ani, în 33 la sută din cazuri s-au dat decizii de condamnare cu detenție. Astfel, în primele nouă luni ale anului 2012 instanțele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane față de anul precedent, respectiv 552, situație ce o repetă pe cea înregistrată în anul 2011, respectiv 298 de persoane condamnate, comparativ cu anul 2010, când au existat 154 de persoane condamnate.

Daniel Morar a mai spus că aceeași dinamică s-a înregistrat și în cazul personelor cu funcții importante condamnate definitiv pentru fapte de corupție.

El a precizat că, din 11 demnitari, șapte au fost condamnați defintiv în cursul anului 2012. Pe categorii de funcții, în perioada de referință au fost condamnați definitiv 26 de primari, viceprimari și subprefecți, precum și șase membri de Consilii Județene, 24 de magistrați, 164 de ofițeri de poliție, 50 de directori de companii naționale și instituții publice, 60 de persoane din cadrul instituțiilor cu atribuții de control, precum Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM sau administrații financiare.

Fostul șef al DNA a mai arătat că, în perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane, iar aproximativ jumătate dintre acestea dețineau poziții importante de decizie sau control la nivel central sau local.

Morar a precizat că au fost deferiți justiției 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniștri și secretari de stat, opt prefecți și subprefecți și tot atâția președinți de Consilii Județene, precum și nouă directori de agenții naționale cu rang de secretar sau subsecretar de stat, 40 de șefi de companii naționale și regii, precum și 25 de directori de instituții publice.

Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistrați, 500 de ofițeri de poliție și numeroși vameși, inspectori fiscali, comisari de gardă financiară.

Danile Morar asigură, din 2 octombrie, interimatul la conducerea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiției.

Morar a fost delegat, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de prim-adjunct al procurorului general, acesta asigurând interimatul la conducerea Ministerului Public, după ce mandatul procurorului general Codruța Kovesi a încetat din 2 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale