Comisia de Supraveghere a Asigurărilor modifică schimbarea. Ce fel de poliță pentru locuință trebuie să cumperi pentru a nu risca amenzi de până la 500 de lei

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor modifică schimbarea. Ce fel de poliță pentru locuință trebuie să cumperi pentru a nu risca amenzi de până la 500 de lei
Publicat: 25/10/2012, 19:37
Actualizat: 29/07/2014, 21:13

Proprietarii își vor putea asigura locuințele pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren fie printr-o poliță facultativă, fie printr-o asigurare obligatorie emisă de PAID – instituția care emite polițele obligatorii pentru locuințe, a decis joi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

CSA a hotărât astfel revenirea la forma anterioară a normelor cu privire la asigurarea obligatorie pentru locuințe, prevăzute de legea în domeniu.

Reamintim că, printr-un ordin al președintelui CSA, de la 1 septembrie a.c. se instaura „monopolul” PAID în privința protecției locuințelor împotriva riscurilor catastrofice.

„Astfel, proprietarii își pot îndeplini obligațiile prevăzute de lege privind încheierea unei asigurări care să acopere riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativă.Totodată, prin polițele facultative, cetățenii se pot proteja suplimentar și pentru alte riscuri”, se arată într-un comunicat al CSA.

Potrivit legislației, proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

CSA a anunțat că măsura este prima dintr-o serie de inițiative care vizează inclusiv propuneri pentru modificarea Legii nr. 260/2008, astfel încât obiectivul principal – de cuprindere cât mai largă în asigurare a fondului locativ din România – să fie atins.

În prezent doar 56% dintre locuințele României sunt asigurate facultativ sau obligatoriu, 5% din numărul total de polițe fiind încheiate cu firme de asigurare care fac parte din PAID.

Recent, Aurelia Cristea, directorul general al PAID, declara că legislația în domeniu a devenit inaplicabilă pentru scopul pentru care a fost creată. Cristea atrăgea atenția că instabilitatea legislativă din piața de asigurări a creat o concurență între PAID și acționarii săi.

La rândul lor, reprezentanții Allianz-Țiriac Asigurări – societate care nu face parte din PAID – avertizau recent că inconsistența inițiativelor și demersurilor legislative care vizează modificarea cadrului de funcționare a asigurării locuințelor din România produce efecte nocive atât la nivelul operatorilor din domeniul asigurărilor, cât mai ales în rândul proprietarilor de locuințe.

„Clienții noștri sunt în acest moment dezorientați și, din păcate, nici noi nu reușim să înțelegem încotro ne îndreptăm cu sistemul asigurării locuințelor”, a declarat recent, într-un comunicat, Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Țiriac Asigurări.

„Emiterea Ordinului Președintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, începând cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID în privința protecției locuințelor împotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (în funcție de tipul constructiv al clădirii), a fost urmată, la numai câteva zile, de suspendarea acestei reglementări. Apoi, de curând, Comisia Parlamentară de politică economică, reformă și privatizare a aprobat un set de modificări ale Legii 260/2008 ce ar urma să fie dezbătute în plenul Camerei Deputaților. Între amendamentele admise, regăsim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuințe în a-și alege furnizorul de protecție facultativă și ar distorsiona concurența pe piața asigurărilor, prin limitări impuse exclusiv companiilor de asigurări care nu sunt membri ai PAID”, se arăta în comunicatul Allianz-Țiriac.

Printr-un ordin al CSA, de la 1 septembrie, proprietarii de locuințe care au încheiate polițe facultative care acoperă și cele trei riscuri de bază – cutremur, inundație sau alunecare de teren -aveau obligația să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor la data expirării celor facultative.

De asemenea, începând cu 1 septembrie, societățile de asigurare puteau încheia polițe pentru riscurile prevăzute de contractul de asigurare obligatorie a locuințelor numai pentru valori asigurate care depășesc sumele asigurate obligatoriu conform Legii 260/2008.

Astfel, CSA stabilea că proprietarii care doresc să-și acopere riscul pentru valori mai mari decât nivelul acoperit de asigurările PAD – pentru cele trei riscuri de bază – pot să cumpere polițe facultative doar după ce încheie o poliță obligatorie.

Ordinul CSA 15/2012 a fost contestat în justiție de Astra Asigurări, liderul pieței de profil în 2011.
Instanța a hotărât, la 18 septembrie, să suspende ordinul CSA.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace