CSA vrea asigurări facultative la locuințe doar pentru sume superioare celor din polițe obligatorii

CSA vrea asigurări facultative la locuințe doar pentru sume superioare celor din polițe obligatorii
Publicat: 25/07/2012, 18:01
Actualizat: 22/03/2019, 19:30

Companiile de asigurări ar putea fi obligate să încheie asigurări facultative pentru locuințe doar pentru sume mai mari față de cele acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției, potrivit unei propuneri a CSA, informează Mediafax.

„Consiliul Comisiei de Supreveghere a Asigurărilor (CSA) ia în calcul modificarea legislației secundare, astfel încât toate societățile de asigurare vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care le exced pe cele acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit Comisiei, modificarea legislației secundare va reprezenta un element esențial de sprijin pentru creșterea numărului polițelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

CSA are în vedere și modificarea normelor puse în aplicare prin Ordinul 5/2009, în sensul de a majora comisionul plătit de PAID societăților care încheie polița de asigurare obligatorie pentru locuințe, de la 10% până la 20% din valoarea primei de asigurare.

„Societățile de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuințe în numele PAID, care sunt și acționari ai Pool-ului, și-au asumat prin această calitate și obiectivul principal stabilit de legislația în vigoare, respectiv cuprinderea în asigurarea obligatorie a fondului locativ din România. Cifrele centralizate de CSA arată că la sfârșitul lunii martie din acest an cele mai multe locuințe din România erau asigurate printr-o poliță facultativă, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternică tendință de scădere. Considerăm că aceste modificări, odată ce vor fi aprobate, vor implusiona acționarii PAID să intensifice activitatea de vânzare a poliței de asigurare obligatorie pentru locuințe”, a declarat președintele CSA, Constantin Buzoianu.

Reprezentanții CSA s-au întâlnit, miercuri, cu acționarii PAID, anunțând aprobarea Aureliei Cristea în funcția de director general și a lui Radu Mircea Popescu în funcția de director general adjunct.

În cadrul acestei întâlniri, Cristea a prezentat Consiliului CSA și acționarilor PAID strategia, respectiv viziunea, misiunea și obiectivele generale pe termen scurt și mediu.

Noua conducere a Pool-ului a prezentat și măsurile pe care PAID le are în vedere cu privire la contracararea practicilor existente în piață, respectiv vânzarea de polițe de asigurare facultativă pentru locuințe la tarife mai mici decât polița PAD, dar cu mai multe riscuri acoperite.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participație de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins și Grawe România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Legislația impune proprietarilor de imobile încheierea unei polițe de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Proprietarii care nu își asigură locuințele, fie prin intermediul unei polițe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasigurați și afectați de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundație, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Primele polițe de asigurare obligatorie a locuinței au fost emise în iulie 2010.

PAID gestionează 423.907 de polițe, conform datelor de la 30 iunie, în scădere cu peste 150.000 de contracte față de finele anului 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu a răbufnit: Nu are ce căuta în funcția de președinte al României
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”