Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent

Predoiu: Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent
Publicat: 03/12/2012, 16:38
Actualizat: 29/07/2014, 20:33

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent, el era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, iar momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării MCV.

În opinia lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului.

„Cred că agenda Justiției a stagnat și s-a produs o pierdere a tempo-ului în care se lucra. Acest semnal de stagnare a fost dat prin amânarea intrării in vigoare a Codului de procedură civilă, după ce, în primavara acestui an, CSM aprobase intrarea in vigoare la 1 septembrie printr-o hotărâre luată cu o largă majoritate, votată «pentru» inclusiv de actualul ministru (Mona Pivniceru, fost membru CSM-n.r.)”, a declarat Cătălin Predoiu, care a deținut portofoliul Justiției din 29 februarie 2009 până în 7 mai 2012.

Predoiu a explicat faptul că decizia de implementare a Codului de procedură civilă a fost precedată de câteva ședințe cu președinții curților de apel, „în care s-a susținut aproape unanim măsura și data intrării in vigoare, cu două, trei excepții”.

„Este un argument subțire pentru amânare faptul că nu toate instanțele s-au organizat pentru a asigura săli de consilii sau nu au avut posibilitatea obiectivă să o facă, prevederea respectivă fiind susceptibilă de a intra în vigoare ulterior. Repet, dincolo de aspectul tehnic, regretabil este că măsura amânării a dat un anumit semnal, a resuscitat o anumită «mentalitate» a tergiversării, a «baterii pasului pe loc» și lamentărilor permanente, pe marginea lipsurilor materiale”, a susținut Predoiu.

Potrivit acestuia, lipsuri materiale sunt în orice sistem, de la cel sanitar la cel al armatei, de la educație la sistemul judiciar, dar ele sunt agravate de lipsa de management și de voința de a le învinge.

„Sistemul judiciar era cuplat la o agendă ambițioasă, în parte realizată, momentan este decuplat de la un anumit nivel de ambiție necesar realizării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și a Strategiei de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public. Ministrul trebuie să relanseze acest spirit prin pozițiile sale publice și prin impulsionarea sistemului. Sistemul judiciar poate mai mult decât i se cere în prezent”, a afirmat Predoiu.

Întrebat despre faptul că sistemul judiciar nu ar fi fost suficient pregătit pentru Codul de procedură civilă, fostul ministru Predoiu a arătat că sunt deja ani de când e publicat în Monitorul Oficial Codul de procedură civilă, iar parte din prevederile sale sunt cuprinse în Legea „micii reforme”, în aplicare din septembrie 2010.

„În fine, foarte multe prevederi sunt similare celor din codul în vigoare. Reafirm ca sistemul judiciar este capabil să pună în vigoare codul chiar și cu personalul existent, dacă se apasă puțin «pedala de accelerație», dacă există un surplus de angajament din partea magistraților și a grefierilor. Punerea în vigoare a Codului de procedura civilă este benefica pentru actul de Justiție. Sper să nu existe un nou termen de amânare în 2013”, a punctat Predoiu.

Cât despre agenda Justiției în 2013, Cătălin Predoiu a arătat că sistemul trebuie să primească de la minister semnale limpezi cu privire la direcția în care se merge și calendarul implementării măsurilor, și de la Guvern angajament politic privind asigurarea finanțării.

„Rămâne ca programele și proiectele elaborate în timp – Strategia de Dezvoltare a Justiției ca serviciu public, Strategia Națională Anticorupție, MCV și Recomandările din rapoarte, programul de dezvoltare a infrastructurii logistice cu bani de la Banca Mondială, Strategia de reformă în penitenciare, proiectele de lege privind reformarea personalului de specialitate, a sistemului de expertize criminalistice, a sistemului de executare a pedepselor, etc – să fie continuate într-un ritm rapid. Știu că nu e simplu, dar îmi exprim speranța că se va progresa, pentru că este posibil cu ceva resurse în plus și puțină bunăvoință”, a conchis fostul ministru al Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice