Prima pagină » Știri » MJ: Din 2000 până în prezent s-au adoptat aproximativ 49.000 de acte normative

MJ: Din 2000 până în prezent s-au adoptat aproximativ 49.000 de acte normative

Ministerul Justiției afirmă, într-un comunicat de marți seara, că din 2000 până în prezent s-au adoptat aproximativ 49.000 de acte normative, multe dintre acestea reglementând situații juridice similare sau chiar identice, iar altele au fost modificate făcând dificilă urmărirea evoluției legislative

Ministerul Justiției afirmă, într-un comunicat de marți seara, că din 2000 până în prezent s-au adoptat aproximativ 49.000 de acte normative, multe dintre acestea reglementând situații juridice similare sau chiar identice, iar altele au fost modificate făcând dificilă urmărirea evoluției legislative

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a prezentat în sedința Guvernului din data de 27 noiembrie, un memorandum cu tema „Adoptarea măsurilor necesare asigurării unui cadru normativ care să răspundă exigențelor referitoare la accesibilitatea și previzibilitatea normei de drept. Implicațiile adoptării Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a noului Codul penal asupra republicării unor acte normative”, informează, marți, Ministerul Justiției.

Memorandumul a avut ca punct de plecare analiza efectuată la nivelul Ministerului Justiției, cu sprijinul Consiliului Legislativ, în legătură cu realitatea normativă cu care se confruntă România în ultima perioadă.

În mod concret, în urma analizei cadrului normativ începând cu anul 2000 și până în prezent s-a constatat că fost adoptate aproximativ 49.000 de acte normative, dintre care: 5.881 legi; 2.154 ordonanțe de urgență ale Guvernului; 821 ordonanțe ale Guvernului; 20.528 hotărâri ale Guvernului; 19.616 ordine.

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Legislativ, fondul activ al legislației României cuprinde 13.317 acte normative de bază, în vigoare sau neabrogate expres, dintre care: 4.206 legi și decrete-lege; 826 ordonanțe de urgență ale Guvernului; 575 ordonanțe ale Guvernului; 7424 hotărâri ale Guvernului; 56 hotărâri ale consiliului de miniștri; 230 alte acte normative (decrete ale Consiliului de Stat, decrete prezidențiale, decrete).

Multe dintre aceste norme reglementează situații juridice similare sau chiar identice pentru care nu s-ar justifica emiterea unor reglementări distincte. De asemenea, foarte multe acte normative au suferit multiple modificări în intervale de timp foarte scurte, făcând dificilă urmărirea evoluției legislative de către destinatarul normei.

Astfel, se poate concluziona că suntem în prezența unui exces legislativ, de natură să determine lipsa de previzibilitate a normei de drept și dificultatea aplicării acesteia.

În aceste condiții, Memorandumul propune elaborarea și punerea în aplicare a unei strategii sistematice și coerente, susținută de Guvernului României – Strategia privind asanarea cadrului legislativ în vigoare.

Strategia ar urma să fie pusă în aplicare pe durata a 3 ani de la data aprobării ei, demersurile instituționale urmând a fi coordonate de Secretariatul General al Guvernului, prin Direcția pregătire ședințe ale Guvernului.

Ministerul Justiției va sprijini aplicarea acestei Strategii, alături de Consiliul Legislativ, principala instituție cu competențe în domeniu.

Strategia privind asanarea cadrului legislativ în vigoare este structurată pe următoarele categorii de măsuri: 1. Folosirea instituției republicării, în scopul simplificării aplicării reglementărilor care au suferit modificări multiple și succesive; 2. Înlăturarea paralelismelor în reglementare; 3. Asanarea legislației, în condițiile în care, la acest moment, în legislația națională există o serie de dispoziții legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea în vigoare; 4. Alte măsuri pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei privind asanarea cadrului legislativ în vigoare, precum: inventarierea tuturor actelor normative, la nivel de lege, ordonanțe și ordonanțe de urgență ale Guvernului asupra cărora s-a intervenit legislativ în ultimii ani și care nu conțin dispoziții de republicare; înlocuirea unor acte normative care, datorită numeroaselor intervenții legislative prezintă dificultăți în aplicare; promovarea unui act legislativ care să constituie temei de republicare pentru toate actele normative modificate substanțial, având în vedere că unele dintre aceste acte nu au un astfel de temei; concentrarea unor acte normative dintr-un anumit domeniu într-o reglementare unică.

O situație specială prezentată în cadrul Memorandumului o constituie actele normative modificate/completate prin Legea 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Cu privire la acest aspect, având în vedere intervalul de timp până la intrarea în vigoare a noilor reglementări în materie penală (1 februarie 2014), memorandumul propune două categorii de măsuri de ordin legislativ:

Pentru evitarea apariției unor eventuale tulburări în procesul de aplicare a legilor speciale, republicarea actelor normative modificate prin art. 23 – 234 din Legea 187/2012 să aibă loc după intrarea în vigoare a noii reglementări în materia dreptului penal substanțial.

Orice modificare, completare sau abrogare a normelor juridice cuprinse în actele normative prevăzute la art. 23 – 234 din Legea 187/2012, precum și orice republicare a acestor acte normative să aibă în vedere soluțiile deja agreate și adoptate prin legea de punere în aplicare a noului Cod penal.

Citește și

Mediafax
Poate Trump să oprească războiul din Ucraina? Răspunsul dat de președintele american
Digi24
Elon s-a trezit, în sfârșit”: cum se luptă Musk să salveze Tesla de Donald Trump. Efectele legii „mari și frumoase” a președintelui
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Momente rușinoase la înmormântarea lui Diogo Jota. Poliția a fost nevoită să intervină
Mediafax
Horoscop 6 iulie. Săgetătorii ar putea avea parte de cheltuieli neprevăzute
Click
Cât costă o friptură, un burger sau o porție de cartofi prăjiți în Thassos: „Prețurile pentru mine au fost corecte”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Miza de 1,4 trilioane de dolari a NATO: revenirea în forță a sistemelor de apărare aeriană, ignorate după finalul Războiului rece
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
15 judeţe şi Capitala intră în cod roşu de caniculă. Cupola de foc cuprinde sudul României
StirileKanalD
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
KanalD
Liverpool, gest fără precedent după moartea lui Diogo Jota. Incredibil ce a făcut clubul pentru familia regretatului fotbalist
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Este CONFIRMAT! Suntem vizitați de un obiect interstelar
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
A1
Imaginile incendiare cu Ramona Olaru în postura de bucătăreasă sexy le-a atras atenția urmăritorilor ei.Cum s-a pozat asistenta TV
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Scrisoarea de adio a lui Mihai Leu, pentru toți cei care l-au iubit. Cuvintele sfâșietoare pentru familie și prieteni: „Chiar și înainte să plec din această lume, am simțit nevoia să mă întorc.”
RadioImpuls
Atac fără milă! Câștigătorul primului sezon Casa iubirii, făcut praf de Dorobanțu: "Înțelegi? Ești un nimic. Nu îți este rușine puțin?". Gestul lui Sorin l-a înfuriat cu adevărat: "E urât ce faci". Motivul nemulțumirii care a declanșat războiul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Observații radio fără precedent dezvăluie noi detalii despre Roiul Pandora