Varujan Vosganian, ministrul Industriilor în GUVERNUL PONTA II. „Armeanul competent” al lui Victor Ponta, refuzat la Bruxelles în 2006

Varujan Vosganian, ministrul Industriilor în GUVERNUL PONTA II. Armeanul competent al lui Victor Ponta, refuzat la Bruxelles în 2006
Publicat: 19/12/2012, 15:39
Actualizat: 04/07/2013, 11:37

Vicepreședintele PNL VARUJAN VOSGANIAN, propus pentru portofoliul Industriilor și Comerțului, a coordonat Finanțele și Economia în guvernarea Tăriceanu, de numele său fiind legată prima nominalizare a României, în 2006, pentru un post de comisar european, care în final i-a revenit lui Leonard Orban. În 2007, președintele Traian Băsescu l-a taxat public pe Vosganian atunci când, la externarea după operația de tiroidă, i-a mulțumit medicului spunând că a văzut „în sfârșit, un armean competent”.

Vosganian a mai deținut funcții de ministru în zona economică în Guvernul Tăriceanu. Din decembrie 2006 și până în aprilie 2007 a deținut portofoliul Economiei și Comerțului, iar în urma restructurării guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei și Finanțelor.

Anul 2006 a fost pentru senatorul PNL momentul celei mai mari șanse ratate, după ce a fost propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru un post de comisar european, ce urma să fie preluat odată cu intrarea oficială a României în UE de la 1 ianuarie 2007. În momentul în care Vosganian se afla în drum spre Bruxelles, în presă a apărut o informație legată de o presupusă colaborare cu fosta Securitate.

Comisia Europeană i-a refuzat nominalizarea, iar Vosganian s-a întors la București fără să dețină mandatul de comisar din partea României. Ulterior, după ce Tăriceanu a solicitat verificări, CNSAS a precizat că nu a existat vreun dosar legat de colaborarea lui Vosganian cu fosta Securitate. În cele din urmă, în locul lui Vosganian a fost propus de către PNL Leonard Orban, care a ocupat portofoliul CE pentru multilingvism.

Vicepreședintele PNL a absolvit cursurile Facultății de Comerț (ASE), precum și pe cele ale Facultății de Matematică la Universitatea din București. El a obținut în 1998 titlul academic de doctor în Economie la Academia de Studii Economice din București.

Vosganian se află la al șaselea mandat în Parlament, fiind printre puținii parlamentari cu „ștate vechi”.

A deținut două mandate de deputat între 1990 și 1996, dar și cinci mandate de senator, singura legislatură din care a lipsit fiind 2000-2004. La alegerile din 9 decembrie, Vosganian a câștigat un nou mandat de senator la Iași.

Ca deputat, Vosganian a reprezentat în Parlament minoritatea armeană, iar în 1996 a fondat Partidul Alternativa României (PAR), împreună cu Adrian Iorgulescu, formațiunea schimbându-și ulterior denumirea în Uniunea Forțelor de Dreapta. UFD a devenit parte a CDR 2000 , iar în 2003 a fuzionat prin absorție cu PNL. Din 2007 deține poziția de vicepreședinte al PNL, fiind reconfirmat cu ocazia Congreselor din 2009 și 2010, când s-a aflat pe lista conducerii propusă de Crin Antonescu.

Vosganian s-a făcut remarcat în interiorul PNL drept un susținător al consolidării curentului conservator la nivelul partidului. El a lipsit din guvernul din umbră al PNL prezentat de Antonescu în 2010, principalul motiv fiind legat de reporșurile aduse liberalului în partid legate de deficitul bugetar înregistrat în 2008, la finalul mandatului Cabinetului Tăriceanu.

La nivelul conducerii PNL, Vosganian se numără printre puținele personaje vocale și este unul dintre cei care s-au exprimat prin vot împotriva deciziilor propuse de Antonescu.

Potrivit declarației de avere depusă înaintea alegerilor parlamentare, Vosganian deține un apartament de 130 de metri pătrați în București, o casă de locuit de 208 metri pătrați în Ilfov, dar și un sfert dintr-o altă casă ce a fost moștenită de soția sa.

De asemenea, el are în proprietate un teren forestier de 1.250 de metri pătrați, precum și economii de 167.000 de lei.

În plus, vicepreședintele PNL a contractat un credit de 130.000 de euro, pe care trebuie să-l achite până în 2032.

În afară de indemnizația obținută de la Senat, Vosganian a mai înregistrat venituri anul trecut în valoare de 51.924 de lei în calitate de președinte al Uniunii Armenilor din România, 63.562 de lei în calitate de prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, 22.068 de lei ca cercetător la Institutul Național de Cercetări Economice, dar și 37.081 de lei în calitatea de conferențiar la Universitatea Națională de Muzică. În plus, a mai beneficiat de 20.000 de lei pentru drepturi de autor.

VARUJAN VOSGANIAN mai deține 99% din acțiunile SC Euroeconomic SA, în valoare de 25.000 de euro.

Vicepreședintele PNL s-a mai remarcat, în paralel cu activitatea politică, printr-o serie de romane și volume de poezii. El a fost surprins de ziariști chiar și în timpul ședințelor de plen a Senatului ocupându-se cu acest lucru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii