Adrian Năstase – aviz pentru eliberare condiționată din închisoare

Adrian Năstase - aviz pentru eliberare condiționată din închisoare
Publicat: 09/01/2013, 21:48
Actualizat: 29/04/2015, 20:26

Adrian Năstase a obținut astăzi avizul pozitiv pentru eliberarea condiționată din partea Comisiei Penitenciarului Jilava unde e încarcerat. „Ne așteptam la acest lucru”, a declarat avocatul lui Năstase, Ion Cazacu.

Avocatul a mai declarat că cel mai probabil Adrian Năstase va ieși din închisoare cu două săptămâni mai devreme față de termenul din luna februarie, adică cel al pedepsei reduse la jumătate.

Decizia definitivă a eliberării va fi luată de instanța de judecată. Parchetul are dreptul să conteste soluția.

Adrian Năstase a convins Comisia Penitenciarului Jilava că merită eliberarea condiționată prin faptul că a publicat o carte în penitenciar, lucru care a contat la reducerea pedepsei.

Năstase află pe 12 februarie dacă judecătorii sunt de acord cu eliberarea lui

Comisia penitenciarului Jilava i-a acordat lui Năstase avizul pozitiv pentru eliberare vineri 4 ianuarie. Reprezentanții penitenciarului au declarat că procesul verbal cu avizul pozitiv a lui Năstase a fost trimis Judecătoriei Sector 4. Procesul verbal trimis de penitenciar cuprinte peste 20 de avize printre care și aviul pozitiv a lui Năstase. Judecătoria Sector 4 a stabilit termen pentru judecarea cererii de eliberare condiționată pentru data de 12 februarie.Avocații lui Adrian Năstase au declarat că au solicitat preschimbarea termenului pentru finalul lui ianuarie.

Tribunalul București instanța care decide în final soarta lui Năstase

Cristian Mincu purtatorul de cuvând a Penitenciarului Jilava a declarat pentru gândul că avizul pozitiv nu înseamnă și o eliberare iminentă. „Avizul pozitiv trimis de către penitenciar este unul consultativ. Instanța este cea care decide”, a explicat reprezentantul penitenciarului. Chiar dacă Judecătoria Sector 4 va decide că Năstase poate fi eliberat fostul premier nu va fi automat scos din penitenciar. Decizia Judecătoriei Sector 4 poate fi atacată de procurori. Recursul va fi judecat de Tribunalul București.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”, sub acuzația că și-a folosit influența de lider de partid (PSD) pentru a obține avantaje patrimoniale.

De ce ar putea fi eliberat Năstase înainte de termen

Astfel, potrivit legislației, Năstase poate fi eliberat condiționat după ce petrece 8 luni în detenție pentru că are peste 60 de ani. Dosarul lui Adrian Năstase a fost evaluat de o comisie din cadrul penitenciarului. Acestă comisie este condusă de un judecător și este formată din: „directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, medicul penitenciarului, șeful serviciului socio-educativ și un consilier din cadrul serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor, în a cărui circumscripție teritorială se află penitenciarul, desemnat anual de directorul serviciului, psihologul și educatorul implicați în programul de reintegrare socială a persoanei condamnate”.

Avocatul lui Adrian Năstase a explicat în repetate rânduri că Năstase a beneficiat de o reducere de 30 de zile din pedeapsă pentru că a prestat activități intelectuale. Activitățile intelectuale pentru care Năstase ar fi primit aviz pozitiv sunt „discuții cu deținuții pe diverse teme dar și dezbateri politice”, au explicat avocații lui Adrian Năstase. Fostul premier a mai scris și trei cărți în penitenciar.

Cazuistica în domeniul eliberărilor condiționate arată că unor deținuți le-a fost respinsă cererea pentru că nu au recunoscut autoritatea judecătorească. Mai precis aceștia nu au acceptat condamnarea și au manifestat adversitate față de justiție. În cazul de față, Adrian Năstase s-a declarat în repetate rânduri nevinovat și a considerat sentința o condamnare politică. Chiar în postarea de pe blogul personal de luni 3 decembrie Năstase susține că este o victimă a justiției politice. „Această condamnare politică, comandată de Băsescu, va rămâne însă în istoria României, ca o pată rușinoasă”, spune Năstase pe blog

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc