Guvernul negociază vineri cu reprezentanții mediului privat condițiile introducerii impozitului forfetar. Ce spun patronatele

Guvernul negociază vineri cu reprezentanții mediului privat condițiile introducerii impozitului forfetar. Ce spun patronatele
Publicat: 16/01/2013, 13:58

Primele discuții oficiale dintre patronate și autorități privind posibilitatea introducerii impozitului forfetar vor avea loc vineri. Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, i-a invitat pe reprezentanții asociațiilor de turism din România, la o dezbatere legată de criteriile pe baza cărora ar urma să fie calculat cuantumul noului impozit care nu va ține seama de profitul realizat de întreprinzătorii vizați.

Reprezentanții mediului privat salută inițiativa guvernului, măsură ce ar urma să simplice procesul administrativ de colectare a impozitelor și să reducă evaziunea fiscală, însă atrag atenția asupra importanței negocierii criteriilor ce vor fi luate în calcul pentru fiecare categorie de servicii în parte.

„Este o măsură bună, dar trebuie pregătită. Un criteriu ar putea fi, cum este la modelul francez, cifra de afaceri care ar permite în turism, spre exemplu, o separare a agroturismului sau a turismului rural de marile hoteluri”, este de părere Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pârvan susține că impozitul forfetar ar putea duce, dacă este aplicat corect, la stimularea activității din sectorul serviciilor care contribuie cu circa 50% la PIB-ul României.

„Noi credem că, dacă este aplicat corect, va fi stimulată activitatea. Dacă știe că are de plătit x impozit și dacă vor munci mai mult, lor le va rămâne mai mult”, a declarat secretarul general AOAR pentru gândul. În ceea ce privește data la care ar putea intra în vigoare noul impozit, Pârvan este rezervat. „Nu credem că va fi aplicat imediat. Cel mai devreme probabil în semestrul II din 2013”, a precizat el.

Cabinetul Ponta nu a făcut nicio precizare cu privire la impactul bugetar pe care l-ar avea aplicarea impozitului forfetar, ministrul delegat Maria Grapini precizând miercuri că acesta se va face după ce se va stabili la ce categorii de servicii va fi aplicat și care va fi cuantumul noului impozit.

Executivul susține că plata nu va fi egală pentru toate categoriile de serviciil, precum și că se va ține cont de criterii precum „capacitatea locației, calitatea amplasamentului și tarifele medii adecvate locației”.

„Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii (pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumusețare, spălătorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de încălțăminte etc) la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare și pentru întreprinzător și pentru stat (ca să verifice și să controleze fiecare locație)”, a precizat ministerul.

Patronat: Impozitul forfetar va duce la simplificarea birocrației

Introducerea impozitului forfetar va „simplifica viața micului om de afaceri” care nu va mai fi nevoit să prezinte la controalele Fiscului toate actele contabile, fiind suficient să demonstreze că respectă prevederile aferente categoriei în care se înscrie activitatea sa pe baza cărora a fost stabilit cuantumul impozitului.

„E prea devreme să avem un punct de vedere. În teorie (impozitul forfetar n.r.) ar fi bun pentru că ar însemna că patronii cinstiți vor plăti mai puțini bani. Spre exemplu, proprietarul unei pensiuni de 10 camere nu va trebui să mai angajeze un contabil care să se ocupe de noianul de documente, acte și bilanțuri”, a declarat pentru gândul Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Grapini a subliniat la rândul său că introducerea impozitului forfetar ar putea duce la scăderea evaziunii fiscale prin creșterea gradului de conformare.

„Această măsură va crește, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plătește, Fiscul poate stabili, fără control, penalități de întârziere, nefiind necesar un control contabile”, se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Practic, impozitul forfetar ar urma să simplifice munca inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și să reducă „cheltuiala administrativă pentru plata impozitului”, după cum a precizat ministerul.

Conform strategiei pe termen mediu prezentantă anul trecut de ANAF, unul dintre obiectivele asumate este „scăderea costului colectării de la 1,11% în anul 2011, la 1,05% în anul 2014”. Astfel, în 2011, pentru fiecare 100 de lei colectați, Fiscul plătea 0,98 de lei. Șerban Pop, președintele ANAF, se angaja să reducă în 2012 aceste costuri la 0,9 lei pentru fiecare 100 de lei colectați.

Cu privire la eventuale criterii ce ar putea fi luate în calcul pentru stabilirea cuantumului impozitului forfetar, Răducan a mai precizat că și valoarea facturii la curent ar putea fi un element. „Din experiența noastră de 20 de ani inițiativele bune sfârșesc prost. Modul de punere în practică este problema. De exemplu, s-ar putea lua ca parametru curentul consumat pentru că una este să consumi curent pentru 2 camere și alta pentru 20”, a explicat vicepreședintele FPTR.

Ponta: „Vă rog, doamna ministru Grapini, să mă ajutați să explic cum e cu forfetarul”

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului delegat Maria Grapini să îl ajute să explice public avantajele introducerii impozitului forfetar. Premierul s-a arătat dispus să renunțe la această idee dacă nu se va dovedi avantajoasă, însă a atenționat că astfel s-ar putea reduce fondurile pentru investiții în turism și infrastructură.

„Eu am înțeles ideea – poate nu e bună și dacă nu e bună nu o țin langa – dar eu am înțeles că unii sunt cinstiți și plătesc impozite și taxe, din cei care au hoteluri, restaurante, alții nu sunt cinstiți și nu plătesc nimic, sunt pe pierdere tot timpul. Și atunci, în loc să îi facem cinstiți pe necinstiți, îi omorâm și pe cei care plătesc și nu mai plătesc nici ei. După care, suta de mii de turiști care merg pe Valea Prahovei au nevoie de niște taxe de acolo ca să le facem autostrada, să poată să meargă turiștii pe autostradă pe Valea Prahovei, să nu mai stea șapte ore în trafic”, a precizat Ponta în ședința de guvern de miercuri.

Ideea introducerii unui impozit forfetar a apărut și la finele anului 2010 când guvernul Boc a anunțat renunțarea la impozitul minim. O lună mai târziu însă, Gheorghe Ialomițianu, ministrul de Finanțe de la acea vreme, a declarat că introducerea impozitului forfetar este dificilă și costisitoare.

„Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să știți că necesită un cost foarte mare și e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi”, a explicat ministrul de Finanțe de acea vreme, guvernul reorientându-se către impozitarea microîntreprinderilor cu 3% după analiza introducerii impozitului forfetar, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ