VIDEO: Impozitul forfetar. Cine îl va plăti și cum va fi calculat

VIDEO: Impozitul forfetar. Cine îl va plăti și cum va fi calculat
Publicat: 08/01/2013, 22:09
Actualizat: 20/03/2019, 14:37

Proprietarii de pensiuni, de hoteluri, de baruri sau de restaurante, dar și cei care dețin saloane de înfrumusețare, spălătorii auto sau ateliere de croitorie și de încălțăminte ar putea fi nevoiți să plătească, în curând, impozit forfetar, potrivit declarațiilor făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, pentru Știrile ProTV.

„Impozitul forfetar nu se va aplica, dacă se va introduce, decât anumitor categorii de servicii la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare și pentru întreprinzător și pentru stat”, a explicat ministrul, care a ținut să sublinieze faptul că impozitul forfetar este diferit de impozitul minim aplicat de Guvernul Boc.

Grapini a evitat să ofere informații legate de data la care ar putea intra în vigoare impozitul forfetar. „Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, a adăugat ministrul.

Sursă: Știrile ProTV

Sumele care ar putea fi plătite nu vor fi egale pentru toate serviciile, ci se vor calcula în funcție de o serie de indicatori, precum capacitatea și tarifele medii adecvate locației și calitatea amplasamentului. De asemenea, proprietarii de pensiuni, hotelierii sau cei care dețin saloane de înfrumusețare vor plăti o sumă fixă, indiferent de profitul pe care îl vor face.

Care sunt motivele care stau la baza introducerii impozitului forfetar

Maria Grapini a mai explicat că principalele motive care stau la baza introducerii impozitului forfetar sunt „simplificarea administrativă la întreprinzător și la instituțiile de control ale statului, posibilitatea evidențierii veniturilor corect și realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende de către întreprinzători, reducerea corupției la exercitarea controalelor la activitățile de servicii și etica și echitatea pentru mediul de afaceri”.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism a declarat, de asemenea, că activitatea de control în acest caz va fi una simplificată, având în vedere faptul că există o evidență a societăților în funcție de categoria de servicii și va fi întocmită o grilă de plată a impozitului. Fiscului vor putea să aplice astfel, fără realizarea unui control contabil, penalități de întârziere de la plata impozitului forfetar.

„Am discutat astăzi cu doamna Grapini apropos de ideea de a merge din nou pe impozit forfetar la servicii, pentru că acum practic nu încasăm nimic. Cred că și pentru hotelieri, cei care au restaurante cei mai mulți dintre ei, ideea de a plăti un impozit forfetar, să știe că au scăpat și cu asta-basta”, a explicat la finalul săptămânii trecute și premierul Victor Ponta.

Studiul privind impactul impozitului forfetar se va face după ce vor avea loc discuții între membrii tuturor asociațiilor profesionale și patronale în cadrul cărora vor fi definitivate atât categoriile de servicii asupra cărora se va aplica el, cât și cuantumul și criteriile care vor sta la baza stabilirii lui.

Gheorghe Ialomițianu: Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor

Guvernul Boc a renunțat în octombrie a anului 2010 la impozitul minim aplicat companiilor din România și a analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. La finalul lunii noiembrie 2010, Gheorghe Ialomițianu, ministrul de Finanțe de la acea vreme, susținea că nu va înlocui impozitul minim cu impozitul forfetar pentru că acesta din urmă este unul costisitor și greu de aplicat în țara noastră. „Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplică în România. Nici nu este luat în calcul de actualul Guvern”, declara Ialomițianu în acea perioadă, potrivit Mediafax.

„Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să știți că necesită un cost foarte mare și e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi”, adăuga atunci ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică