Radu Stroe înființează telefonul pentru polițiste hărțuite sexual: „Dacă o doamnă, într-o zi, observă că șeful ei a început să se uite altfel la ea”

Radu Stroe înființează telefonul pentru polițiste hărțuite sexual: Dacă o doamnă, într-o zi, observă că șeful ei a început să se uite altfel la ea
Publicat: 04/02/2013, 18:28
Actualizat: 10/07/2016, 06:40

Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a prezentat astăzi rezultatele evaluării la care au fost supuse femeile angajate în structurile MAI, pentru a afla dacă acestea au fost hărțuite sau agresate sexual, dar și problemele de care acestea se lovesc la locul de muncă. Ministrul Stroe a anunțat, printre alte măsuri birocratice pe care le va lua, și înființarea unei structuri și a unei linii telefonice directe pentru semnalarea faptelor de hărțuire sau agresiune sexuală la nivelul MAI.

Au existat între 8 și 10 „semnalări” de fapte de hărțuire sexuală la nivelul Poliției Române, a declarat inspectorul șef Petre Tobă, el precizând că acestea au rămas „în evaluarea psihologilor” de la MAI și că nu sunt încă fapte confirmate.

În rest, demersul inițiat de Stroe la nivelul MAI nu a descoperit faptele pe care le căuta, după scandalul mediatizat de la IPJ Olt, unde polițista Melania Renghea și-a înjunghiat fostul șef, într-o comună de lângă Balș. Polițistele intervievate s-au plâns în special de condițiile grele de muncă și de timpul prea mic care le rămâne la dispoziție pentru familie.

„Nu există o tendință de manifestare a unor astfel de acte. La o cifră de 52.000 de oameni cât are Poliția, 2-3 cazuri aproape că nu înseamnă nimic.Totuși, este o chestiune gravă chiar dacă există și un singur caz”, a declarat ministrul Radu Stroe.

Evaluarea a acoperit aproximativ 70% din personalul feminin al MAI. La unele structuri, precum Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Jandarmerie sau Poliția de Frontieră, nu au existat sesizări privind nereguli.

La nivelul Poliției, au fost evaluate aproximativ 6.200 de polițiste, din totalul de 8.800. „Au fost și situații în care unele colege nu au dorit să ia parte la aceste activități. Ele nu au fost obligate. S-a respectat dreptul la anonimat și la confidențialitate”, a precizat Petre Tobă.

Linia telefonică anti-hărțuire

Ministrul Radu Stroe a anunțat că va lua mai multe măsuri în urma acestei evaluări, printre care și efectuarea unui studiu amplu, făcut de profesioniști din afara MAI, care să evalueze psihologic personalul MAI.

Radu Stroe a anunțat înființarea unei linii telefonice directe, prin care orice angajat al MAI va putea să semnaleze fapte de hărțuire sexuală sau alte agresiuni, direct la MAI. Aceste sesizări vor ocoli ierarhia directă și vor fi preluate direct de o structură specializată din MAI, care urmează să fie înființată.

„O persoană de sex feminin sau nu poate pune mâna pe telefon imediat, în clipa următoare faptei, și să semnaleze”, a explicat ministrul Radu Stroe.

„Early warning” pentru hărțuire sau sinucidere

De asemenea, în MAI va fi înființată o structură care să se ocupe cu „avertizarea timpurie, pentru a culege și a prelua din timp orice derapaj„, a mai anunțat Radu Stroe.

Oficialii MAI nu au putut oferi detalii despre cum va funcționa această structură. Darius Turc, șeful Centrului de Psihosociologie al MAI, a explicat că va fi vorba despre „un instrument de management al riscului”, care să descopere personalul „cu potențial de neadaptare la locul de muncă”.

Dacă o doamnă, într-o zi, observă că șeful ei a început să se uite altfel la ea”, a încercat ministrul Radu Stroe o ilustrare a modului în care ar putea funcționa acest sistem.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a exemplificat însă cu alte situații, cum ar fi cazurile de polițiști care nu își mai pot plăti ratele și riscă să clacheze psihic: „În 2012 am avut 7 cazuri de sinucidere a unor polițiști. Dacă s-ar fi cunoscut situația lor dinainte, poate s-ar fi reușit să nu vorbim astăzi despre ei la timpul trecut”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji