Vosganian i-a cerut lui Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim

Vosganian i-a cerut lui Almunia să aprobe un ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim
Publicat: 14/02/2013, 12:04
Actualizat: 31/07/2014, 15:45

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o întâlnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și responsabilul cu portofoliul concurenței, în care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim, informează Mediafax.

„Am avut ieri o întâlnire cu Almunia, care mi-a promis că va evalua dacă Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem că Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Sperăm ca toată chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, să se rezolve. (…) Comisia Europeană nu este un ghișeu unde să se aprobe orice cerere. Discuția cu Almunia a fost bună, a acceptat soluția mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus că răspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi”, a declarat joi Vosganian.

La ora transmiterii știrii circa 200 salariați ai Oltchim și Arpechim pichetează sediul Ministerului Economiei, acțiune caracterizată de ministru drept „normală din perspectiva democrației”, dar „întârziată” și semn al unei „dispute între sindicate”.

„Arătăm față de Comisia Europeană asumarea noastră clară de privatizare integrată a Oltchim alături de Arpechim”, a afirmat Vosganian.

El a continuat spunând că partea română va da un răspuns Comisiei Europene precizând că, împreună cu președintele Consiliului Concurenței, va nuanța răspunsul către Comisie.

„Eternitatea și incendiul nu se uită niciodată la ceas”, a spus Vosganian, referindu-se la termenul de două săptămâni în care partea română trebuie să răspundă Comisiei Europene.

Potrivit lui Vosganian, firma Alvarez&Marsal, aleasă de băncile creditoare ale Oltchim, a evaluat că pentru funcționarea la 50-60% din capacitate Oltchim are nevoie de 40-45 milioane de euro, sumă suficientă pentru păstrarea tutror angajaților, dar insuficientă pentru obținerea de profit pentru plata datoriilor.

Combinatul funcționează la doar 15% din capacitate, iar Vosganian le-a recomandat sindicaliștilor să îi picheteze pe cei care au decis să integreze activele Arpechim „fără un bun discernământ economic”.

„Ministerul Economiei a avut zilele acestea întâlniri cu toți factorii decizionali de pe platforma Oltchim. Un sindicat, care nu este cel reprezentativ, a spus că nu poate amâna pichetarea de astăzi a sediului Ministerului Economiei. Astăzi vom avea la minister această situație, normală din perspectiva democrației. De când sunt ministru, salariile au fost plătite la timp, astăzi și mâine se vor plăti restanțele de anul trecut. Totuși, să avem acum revendicări salariale nu cred ca este oportun. Sindicaliștii au întârziat cu unul-doi ani mișcările de protest, care sunt binevenite, dar care ar fi trebui făcute când Oltchim a început să aibă pierderi”, a afirmat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, pentru a funcționa la o capacitate de 50-60%, Oltchim are nevoie de toți angajații.

„Tot Oltchim este ipotecat pentru tot felul de datorii. Astăzi mă întâlnesc cu doi posibili beneficiari care să liverze materii prime în sistem de lohn”, a spus Vosganian.

Vosganian a adăugat că la jumătatea lunii martie va fi desemnat administratorul special al Oltchim și conducerea executivă, iar până în luna iunie va fi definitivată strategia de privatizare a combinatului chimic. Administratorul judiciar evaluează toate contractele încheiate de Oltchim și va denunța acordurile încheiate „fără un temei economic”.

„Înțeleg că este o competiție, o dispută între sindicate, care nu este de competența Ministerului Economiei. Astăzi nu pot decât să reiau discuțiile de ieri cu sindicaliștii.(…) Dacă vreți adevărul întreg, vă rog să vorbiți cu cei care au adus Oltchim în situația aceasta. Am altă treabă decât să mă răfuiesc cu stafiile de pe platforma Oltchim. (…) Pentru privatizarea Oltchim am nevoie de un combinat viu și de pace socială”, a continuat ministrul.

Oltchim este în insolvență. Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eșuat anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice