Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale

Ministrul Pricopie anunță când ar putea fi lansată platforma cu manuale digitale
Publicat: 27/03/2013, 16:14
Actualizat: 18/05/2015, 18:11

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, miercuri, că spera ca platforma dedicată manualelor digitale să fie deschisă în toamnă, urmând ca acestea să formeze o bibliotecă electronică utilă atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților.

„Sper ca, din toamnă, să deschidem platforma manuale.edu.ro, pe care să încercăm, pe măsură ce avem manualele digitale, să facem o bibliotecă cu toate manualele digitale din România aprobate, inclusiv cele alternative. Cred că un astfel de instrument va fi util nu doar copiilor din școlile din România, ci și profesorilor, care vor putea să își aleagă mai bine materialele didactice, și părinților care lucrează cu copiii și părinților și copiilor care nu trăiesc în România și care încearcă să asigure educație după program românesc”, a declarat Pricopie, cu prilejul lansării primului manual digital aprobat de Ministerul Educației.

Potrivit lui Pricopie, peste cinci-zece ani, sălile de clasă vor fi digitalizate, lucrul acesta fiind necesar întrucât copiii sunt, în permanență, în contact cu lumea digitală.

„Lumea digitală este lumea lor, ei sunt în permanență în legătură cu lumea digitală. Este clar că, peste cinci sau zece ani, sala de clasă va arăta cu totul și cu totul altfel decât arată astăzi. Sala de clasa va trebui să fi o sală de clasă digitală. În Polonia, sistemul manualelor digitale se pilotează în mai multe școli. Noi sperăm să dezvoltăm acest proiect și să îl dezvoltăm din fonduri structurale 2014-2020”, a spus ministrul Educației.

În același context, Remus Pricopie a arătat că sistemul educațional românesc trebuie să aibă viziune pentru viitor. „Cred că sistemul educațional românesc trebuie să privească spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viața noastră și a copiilor noștri. Forma de exprimare a informației este din ce în ce mai importantă pentru noi, adulții, și cu atât mai importantă pentru copiii noștri. Mediul digital permite interactivitatea și dinamismul pe care îl așteaptă tinerii și consider acest proiect un început promițător”, a explicat demnitarul.

Primul manual digital realizat în România și aprobat de Ministerul Educației, „Lecția verde – Creează-ți mediul!”, se adresează elevilor din clasele III-VII și a fost lansat miercuri de minister și Holcim România.

Obiectul opțional digital este urmarea primului manual de educație ecologică în formă fizică pentru copii, lansat în 2004 la inițiativa Holcim România și dezvoltat cu avizul și în parteneriat cu Ministerul Educației.

Opționalul a fost introdus încă din 2008 în oferta națională a obiectelor opționale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobată de Ministerul Educației Naționale. Încă de la începutul programului educațional, au fost realizate atât manualele adresate elevilor, cât și ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.

Disciplina opțională se predă, în prezent, în 250 școli din România, iar introducerea manualului digital poate fi posibilă în peste 5.000 de unități școlare din țară, în care există, conform datelor oficiale, calculatoare și conexiune la internet.

Prin acest manual, se dorește responsabilizarea elevilor, părinții și întregii comunități locale, în vederea protejării mediului înconjurător. Manualul poate fi accesat online la adresa web www.lectiaverde.ro și poate fi descărca gratuit pe iPad.

„Manualul digital oferă elevilor, într-un format interactiv și actractiv, informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii susținute și responsabile în vederea conservării resurselor naturale și protejării mediului înconjurător”, a declarat, cu ocazia lansării, directorul general Holcim România, Daniel Bach.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Decizie cruntă pentru Elena Udrea. Se întâmplă chiar în luna iunie
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
×