România are cel mai mic randament din UE la producția de grâu și porumb. Recolta a scăzut cu 30-50%

România are cel mai mic randament din UE la producția de grâu și porumb. Recolta a scăzut cu 30-50%
Publicat: 29/03/2013, 11:01
Actualizat: 29/07/2014, 18:57

Producția de porumb și grâu a României a scăzut anul trecut cu 52%, respectiv 28,4%, iar randamentul a fost cel mai redus din UE și departe de media înregistrată la nivelul Uniunii, deși suprafețele cultivate au fost printre cele mai mari.

Astfel, la porumb boabe producția a scăzut la 5,92 milioane tone, de pe o suprafață de 2,72 milioane hectare, rezultând un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus față de media înregistrată la nivelul UE, de 6.150 kg/ha.

„România s-a situat pe primul loc după suprafața cultivată cu porumb, din Uniunea Europeană, iar la producție s-a situat pe locul trei, după Franța și Italia, datorită unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România este mai mic decât al celorlalte state membre”, arată într-un comunicat Institutul Național de Statistică (INS), după efectuarea unei cercetări privind producția agricolă vegetală la principalele culturi în anul 2012.

Și în ceea ce privește grâul randamentul obținut de România este cel mai mic din UE și la jumătate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, față de 5.434 kg/ha).

Producția a fost de 5,19 milioane tone, de pe o suprafață de 1,98 milioane hectare.

„România s-a situat pe locul cinci în rândul statelor membre, atât din punct de vedere al suprafeței cultivate, cât și al producției obținute la grâu comun și pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului”, notează INS.

Analiza concluzionează că producția agricolă a înregistrat scăderi la toate culturile, cu excepția sfeclei de zahăr.

Producția de cereale pentru boabe a scăzut cu 39,1% față de anul precedent (12,69 milioane tone față de 20,84 milioane tone în anul 2011), ca urmare a scăderii randamentelor la hectar (producția medie la hectar): porumb boabe cu 52%), grâu 28,4%, orz și orzoaică 25,8%, ovăz 13,9%. Suprafața cultivată cu porumb boabe a reprezentat 50,4% din culturile cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 36,7%.

În ceea ce privește leguminoasele pentru boabe datele INS arată că producția a scăzut cu 22,1%, din cauza randamentului la hectar, deși suprafața cultivată a crescut cu 2,4%.

La plantele uleioase INS notează o scădere a producției de 38,3%, ca urmare a reducerii suprafaței cultivate cu 17,6%, cât și a randamentelor.

„Scăderi ale producției s-au înregistrat la rapiță (de 4,6 ori din cauza diminuării suprafeței cultivate de 3,6 ori), soia (-28,7%) și floarea soarelui (-22,4%)”, se precizează în comunicat.

Producția de sfeclă de zahăr a urcat cu 12%, în principal datorită creșterii suprafeței cultivate, cu 47,4%, deși randamentul la hectar a scăzut cu 24%.

La cartofi producția a scăzut cu 39,6%, la 2,46 milioane tone, tot din cauza scăderii randamentului la hectar (cu 34,1%), dar și a suprafeței cultivate (cu 8,2%), față de anul precedent.

„În ceea ce privește suprafața cultivată cu cartofi, România s-a situat în anul 2012, pe locul trei după Polonia și Germania și pe locul șapte la producție (după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Regatul Unit și Belgia) datorită randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene”, conform sursei citate.

Producția de legume a fost mai redusă cu 17,2%, după scăderea producțiilor medii la hectar și a suprafețelor cultivate. Astfel, recoltele au fost mai mici la tomate (cu 28,2%), castraveți (25,5%), ardei (20,1%), morcovi (18,7%), ceapă (14,5%), pepeni verzi și galbeni (14%) și varză (4,9%).

În ceea ce privește strugurii, cercetarea INS arată că producția s-a diminuat cu 17,1% (randamentul a fost mai mic atât la plantațiile de vii altoite cât și la cele de vii hibride, la fel și suprafața cultivată).

Totodată, suprafețele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scăzut la caiși-zarzări (cu 33,3%), dar au crescut la meri (3,8%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au menținut la nivelul anului precedent. Producția de fructe din livezi a scăzut cu 17,7% față de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi producția a înregistrat scăderi la caiși-zarzări (33,3%), peri (32,1%), cireși-vișini (23,3%), pruni (18%) și meri (14,8%).

Scăderea producției agricole a fost unul din principalii factori care au limitat creșterea economică de anul trecut la 0,3%. Valoarea adăugată brută din agricultură a înregistrat o contracție de 21,2%, iar industria a coborât cu 2,1%, potrivit datelor anunțate de INS la începutul lunii martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari