MSI: Ofertele pentru privatizarea Poștei Române vor fi depuse până la 30 iunie 2014

MSI: Ofertele pentru privatizarea Poștei Române vor fi depuse până la 30 iunie 2014
Publicat: 08/06/2013, 16:36
Actualizat: 27/09/2018, 23:57

„Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) anunță că data limită de depunere a documentelor de participare și a ofertelor preliminare și neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), stabilită la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungește până la data de 30 iunie 2014, ora 12.00”, se aratã într-un anunț al ministerului.

Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizată în termen de până la doi ani. În baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislația privatizării societăților comerciale, Poșta Română poate fi astfel vândută, cel mai târziu până în octombrie 2015.

CNPR trebuia să fie privatizată în cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până la expirarea termenului limită, 28 mai.

Șeful Poștei, Ion Smeeianu, a afirmat că situația financiară negativă a companiei și datoria calculată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au îndepărtat potențialii investitori.

La finele lunii mai, datoriile totale ale Poștei însumau 650 milioane de lei.

Prin prelungirea termenului de privatizare, așa cum s-a stabilit de către Guvern, Poșta Română va trece printr-un proces de restructurare, care prevede disponibilizări de personal și transformarea în acțiuni a datoriilor istorice.

Numărul celor care fi disponibilizați se va ridica la 3.650 de salariați, respectiv 11,4% din personalul Poștei, conform unui anunț al companiei.

Potrivit anunțului MSI, dosarul de privatizare poate fi achiziționat în schimbul sumei de 50.000 euro de la sediul MSI pe baza cererii scrise prealabile a investitorilor interesați.

„Cererea scrisă privind achiziționarea dosarului de prezentare va fi comunicată în prealabil cu cel puțin două zile lucrătoare prin scrisoare recomandată sau personal prin depunere la sediul MSI sau prin fax”, se mai spune în anunț.

Pentru participarea la procesul de selecție, investitorii interesați vor depune la sediul MSI până la 30 iunie 2014, printre altele, și o garanție de participare de 9.480.866 lei

„Data și locul deschiderii documentelor de participare, inclusiv documentele ce atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare va fi 30 iunie 2014, ora 14:00, la sediul MSI”, se mai spune în anunț.

Celelalte elemente ale anunțului de privatizare, publicat în perioada 25-27 februarie și modificat în 27 martie, rămân neschimbate.

Astfel, viitorii investitori interesați să participe la privatizarea Poștei Române trebuie dovedescă că dețin resurse financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar de minim 150 milioane de euro.

De asemenea, la procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorțiu, care îndeplinesc mai multe criterii de precalificare.

„Astfel, vor fi admiși la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate și/sau neserioase într-un proces de privatizare, și/sau nu au retras sau revocat oferta declarată câștigătoare într-un proces de privatizare, și/sau nu au refuzat să încheie contractul de privatizare”, potrivit MSI.

Acționarii CNPR sunt MSI – 75% și Fondul Proprietatea – 25%.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de 5.600 de unități. Compania avea la sfârșitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creștere cu 2,9% față de 2011, potrivit datelor din bilanțul Poștei remis MEDIAFAX.

În ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an. Poșta avea 32.887 salariați la 31 decembrie 2012, față de număr mediu de 35.576 în 2008.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple