Nicolăescu: Regândim costurile transplantului, ca să includem plata medicilor și a asistenților

Nicolăescu: Regândim costurile transplantului, ca să includem plata medicilor și a asistenților
Publicat: 18/06/2013, 19:43
Actualizat: 19/05/2015, 01:23

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, marți, că trebuie regândit modul în care este calculat costul transplantului, astfel încât acesta să includă și activitatea echipelor de prelevare, dar și pe cea a medicilor și asistenților care efectuează astfel de servicii medicale.

Nicolăescu a precizat că reglementările specifice activității de transplant se numără printre temele care vor fi discutate, la sfârșitul lui iunie, cu toți președinții comisiilor de specialitate ale ministerului, conducerea Academiei de Științe Medicale și a Agenției Naționale de Transplant (ANT), membrii Consiliului științific al ANT și managerii celor mai mari spitale.

„Am convenit asupra unor acțiuni care țin de reglementarea și planificarea activității de transplant. Așteptăm de la Agenția Națională de Transplant, în cursul săptămânii viitoare, propuneri de modificare a OUG 35/2012 pe care să le transformăm în amendamente. Am solicitat ANT tarifarea tuturor tipurilor de transplant, astfel încât să știm care este în mod real costul unui transplant. Agenția Națională de Transplant are ca termen sfârșitul lunii iulie ca să prezinte o prognoză cu privire la activitatea de transplant, pe număr, tipuri de transplant și posibilitatea de a le efectua în țară sau străinătate. În funcție de această prognoză, se va putea calcula bugetul necesar pentru anul următor, în așa fel încât să evităm dificultățile apărute anul acesta”, a mai spus ministrul Sănătății, după ce s-a întâlnit cu conducerea ANT.

Potrivit lui Nicolăescu, la întâlnirea de marți s-a convenit, printre altele, că este necesară modificarea legislației cu privire la internările postransplant, mai ales pentru cel medular.

„Așteptăm propuneri din partea specialiștilor, până la finele lunii august.Vom modifica actul normativ de organizare și funcționare a ANT, astfel încât agenția să fie, în mod real, cea care răspunde de politica de transplant și să dețină pârghiile necesare. Activitatea ANT trebuie să capete mai multă substanță. Avem în vedere aici partea de gestionare a Registrului național de transplant, care să cuprindă lista de așteptare, registrul primitorilor și al donatorilor, atribuțiile de programare și bugetare, dar și de acreditare și autorizare, inclusiv inspecție în vederea unei evaluări profesioniste înainte de acreditare și autorizare”, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, participanții la întâlnirea de marți de la Ministerul Sănătății au căzut de acord că este nevoie de un program de pregătire și formare a personalului implicat în activitatea de transplant, dar și de o regândire a modului în care este calculat costul transplantului, astfel încât acesta să includă și activitatea echipelor de prelevare, dar și cea a medicilor și asistenților care efectuează asemenea servicii medicale.

Eugen Nicolăescu a menționat că o altă problemă legată de transplant se referă la lipsa de coordonare cu CNAS pentru a urmări traseul pacienților. „Soluția pe care o avem în vedere este integrarea sistemului informatic al ANT, privitor la pacienții transplantați, cu cel de la CNAS, și introducerea de elemente suplimentare în sistemul informatic”, a arătat Nicolăescu.

În 26 mai, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Raed Arafat a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanțarea trebuie adaptată acestei noi situații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...